Vrouwelijke kunstenaars in het Federaal Parlement

Kunsthistorische rondleiding van de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers

In 1922 verwelkomde de Senaat Marie Janson, het eerste vrouwelijke parlementslid. In hetzelfde jaar werd de Prijs van Rome voor het eerst aan een vrouw toegekend, aan de schilderes Marie Howet. Misschien kent u haar?

Kent u echter ook Fanny Corr, Marie Palmers de Terlamen, Marguerite Radoux, Anne Bonnet? Hebt u de prachtige portretten al gezien die Françoise André, Goele Dewanckel en Anne Van Herreweghen voor het Federaal Parlement gemaakt hebben? Weet u wat Mady Andrien en Henriette Calais met elkaar gemeen hebben? Of Jenny Montigny en Ann Veronica Janssens? Heeft men u ooit verteld dat het vooral vrouwen als Mary Dambiermont of Liliane Badin waren die de tapijtkunst in België vanaf 1955 hebben vernieuwd?

Weet u er weinig of niets van? Kom dan 14 schilderessen en beeldhouwsters ontdekken tijdens een rondleiding in het Federaal Parlement...

Praktisch

Tussen 2 februari 2022 en 30 september 2022 konden 14 schilderessen en beeldhouwsters worden ontdekt tijdens een rondleiding in het Federaal Parlement.
We kunnen deze rondleiding nog op aanvraag organiseren voor groepen (bezoek@senate.be).

Artist talks

De voorzitsters van Senaat en Kamer in gesprek met...

Mady Andrien

interview met Mady Andrien

Goele Dewanckel

interview met Goele Dewanckel

Ann Veronica Janssens

interview met Ann Veronica Janssens

Anne Van Herreweghen

interview met Anne Van Herreweghen