Sociaal |
B |
ELGEN sparen veel. Zij hebben betrekkelijk weinig schulden. De Amerikanen financieren 20 procent van hun privé-verbruik met kredieten, de Duitsers 10 procent, de Belgen slechts 8 procent.Toch zouden heel wat Belgen met een overdreven schuldenlast te kampen hebben. Uit statistieken blijkt dat steeds meer landgenoten hun leningen niet meer afbetalen.Voor sommige gezinnen is de situatie uitzichtloos. Het wetsontwerp dat de Senaat op 11 juni goedkeurde, wil hun opnieuw een perspectief bieden. |
De schuldbemiddeling is een essentieel onderdeel van de nieuwe regeling. De rechter kan een schuldbemiddelaar aanwijzen die met de schuldeisers over een minnelijke regeling onderhandelt. Als dit niet lukt, kan de rechter een regelingsplan opleggen dat de schuldenaar in staat moet stellen om binnen vijf jaar zijn schulden te betalen. De schuldbemiddelaar helpt hem daarbij.
In bepaalde gevallen zal dit gepaard gaan met een kwijtschelding van schulden. Daardoor wil de wetgever verhinderen dat een wanhopige schuldenaar zich buiten de maatschappij plaatst en ondergronds gaat.
Dit ontwerp maakt het voortaan ook mogelijk in beslag genomen onroerende goederen uit de hand te verkopen. Dit om te verhinderen dat een huis bijvoorbeeld, bij een gedwongen openbare verkoop, voor een prikje van eigenaar verandert.
Tijdens het Senaatsdebat verklaarden de senatoren Paul Hatry enLuc Coene namens de PRL-FDF- en de VLD-fracties dit wetsontwerp overbodig en betuttelend te vinden. De overmatige schuldenlast is volgens hen een marginaal probleem, dat niet met een dergelijk ingrijpend ontwerp moet worden opgelost.
De senatoren van de meerderheid Jean-François Istasse (PS), Geert Van Goethem (SP) en Magdeleine Willame-Boonen (PSC) vonden daarentegen dat de nieuwe schuldenregeling een uitweg biedt voor mensen in wanhoopssituaties.
Alle sprekers pleitten wel voor preventieve maatregelen.
Vice-eerste minister Elio Di Rupo beloofde binnenkort een wetsontwerp in te dienen dat overdreven schuldenlast moet voorkomen.
Opmerkingen voor de webmaster