Belangrijke behandelde dossiersVredesproces in het Midden-Oosten Internationale verdragen Hoorzittingen i.v.m. defederalisering van ontwikkelingssamenwerking Resolutie over Tibet (wetgevingsdossier : 2-631) Gedachtenwisseling met de minister van Buitenlandse zaken over Centraal-Afrika Conflictpreventie (wetgevingdossier : 2-687) Kindsoldaten (wetgevingdossier : 2-9) Sociaal verantwoorde productie (wetgevingdossier : 2-415) Verbod op antipersoonsmijnen (wetgevingdossier : 2-76) |
|
Photo: Eureka Slide |
Marcel Colla (sp.a) zit de commissie Buitenlandse betrekkingen en Landsverdediging voor. Vooraleer commentaar te geven op concrete dossiers maakt hij een paar opmerkingen en suggesties van politieke aard over de werking van de commissie.
Marcel Colla (sp.a) |
Marcel Colla (sp.a): Vermits we toch naar het einde van de legislatuur gaan, wil ik eerst enkele suggesties doen om in de toekomst de werking van de commissie Buitenlandse betrekkingen te verbeteren.
Naar mijn oordeel is de buitenlandse problematiek over te veel commissies en subcommissies opgesplitst. Naast de commissie Buitenlandse betrekkingen en Landsverdediging is er ook het adviescomité Europese aangelegenheden, dat de neiging heeft de buitenlandse problemen in de praktijk integraal te behandelen en de commissie Deelname aan buitenlandse missies, die zich bezighoudt met de opdrachten van onze troepen in het buitenland.
De toekomst van de Senaat maakt op dit ogenblik het voorwerp uit van debatten en zelfs ook van suggesties van de regering. Voor zover het de bedoeling was om van de Senaat zoals die nu bestaat, een reflectiekamer te maken, moet een mentaliteitswijziging plaatsvinden, zowel in de Senaat als in de Kamer! Te veel leden willen de Senaat nog gebruiken om de actualiteit en dringende problemen op de voet te volgen. Dit is in de huidige taakverdeling veeleer de rol van de Kamer. Omgekeerd zouden we veel meer tijd moeten besteden aan onze rol van reflectiekamer. Ik betreur dat de Kamer te veel onderwerpen bespreekt die beter in de Senaat hadden behandeld kunnen worden. Omdat de Senaat zich te veel bezighoudt met directe actualiteit, konden wij ons niet over bepaalde belangrijke dossiers buigen zoals conflictpreventie.
samenstelling Marcel Colla (sp.a), |
|
Wij hebben heel wat tijd gestoken in hoorzittingen en discussies over de wenselijkheid van de defederalisering van de ontwikkelingssamenwerking. Ik stel echter vast dat de senatoren die hebben deelgenomen aan die discussie, over de partijen heen, meestal tot een andere conclusie kwamen dan wat de regering of de partijhoofdkwartieren voorstelden. De Senaat werd geconfronteerd met een geblokkeerde situatie, zodat veel goed werk en een rationele benadering van het probleem dreigden verloren te gaan.
De commissie heeft een hele reeks internationale verdragen behandeld. Dat is belangrijk voor de Senaat. Wij hebben ook een aantal verdragen besproken zoals deze van Nice en Kyoto. Dit zijn voorbeelden van teksten die de commissie Buitenlandse betrekkingen moet opvolgen.
Ik hecht ook veel belang aan het wetsvoorstel over sociaal verantwoorde productie. Daarvoor hebben we baanbrekend werk verricht voor ons land. Het zou echter ook interessant zijn om dat op Europees vlak door te drukken. Dit dossier verdient dus een follow up. Vanuit ethisch oogpunt is het van belang om niet op een paternalistische manier naar ontwikkelingslanden te kijken, maar om mee een stap te zetten naar sociaal verantwoorde voorwaarden voor alle werknemers. Bedrijven en producten die zich daaraan spiegelen, verdienen zeker een label. De aandacht van de consument moet daarop gevestigd worden.
Opmerkingen voor de webmaster |