Behandelde onderwerpen Erkenning van vzw's die slachtoffers
begeleiden Werking van de Justitiehuizen Kosteloosheid van de inzage in het
dossier voor sommige burgerlijke partijen Rechtsbijstand om in hoger beroep
afschriften te verkrijgen van het dossier Financiële toegang tot de
justitie |
|
SamenstellingJean-Pierre Malmendier (MR),voorzitter |
|
In september 2002 startte de werkgroep "Rechten van slachtoffers", die verslag uitbrengt bij de commissie Justitie, zijn werkzaamheden onder het voorzitterschap van Jean-Pierre Malmendier (MR). De rechten van slachtoffers zijn al bijna tien jaar de drijfveer achter het politieke engagement van senator Jean-Pierre Malmendier. Hij licht voor ons de doelstellingen en de werkmethode toe van de werkgroep die hij voorzit.
Jean-Pierre Malmendier (MR) |
Jean-Pierre Malmendier (MR): Hoewel de regering slachtofferhulp als één van haar prioriteiten beschouwt, verloopt de hulp aan slachtoffers in de praktijk nog niet optimaal. In vergelijking met de toestand in de jaren '80 werd er weliswaar enige vooruitgang geboekt. Zo werden er bij de parketten diensten voor de opvang van slachtoffers opgericht. Inmiddels zijn ook justitiehuizen en diensten voor slachtofferhulp ontstaan, waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen. Ten slotte is er een nationaal forum voor slachtofferbeleid. Toch kan men niet om de vaststelling heen dat de burger nog maar weinig op de hoogte is van het bestaan en de opdracht van die diensten. Bovendien is de organisatie in de praktijk niet voldoende coherent. Slachtoffers worden nog doorverwezen door die diensten zodat ze uiteindelijk geen bevredigend antwoord krijgen.
Bij de verschillende politieke fracties is de wil aanwezig om de begeleiding van slachtoffers te verbeteren, zowel de gerechtelijke aspecten als de psychologische ondersteuning. Het slachtoffer moet als dusdanig erkend worden en een statuut krijgen zodat de justitie dichter bij de burger wordt gebracht.
De werkgroep is begonnen met hoorzittingen en heeft een aantal justitiehuizen en opvangdiensten bezocht. Het is namelijk van groot belang goed te weten welke diensten al bestaan om ze beter op elkaar te kunnen afstemmen. Er moet een eerstelijnsopvang komen die de mensen de weg wijst naar de meest geschikte dienst. Uit de hoorzitting met de vertegenwoordigers van de Hoge Raad voor de Justitie is overigens gebleken dat de Raad zich in 80 tot 90% van de gevallen die hem worden voorgelegd, onbevoegd moet verklaren en naar andere diensten moet doorverwijzen. Men moet absoluut voorkomen dat bij de burger valse hoop wordt gewekt.
Photo: Eureka Slide |
Verschillende wetsvoorstellen werden ingediend om de opvang van slachtoffers te verbeteren. Ze hebben onder meer betrekking op de toegang tot de justitie, gratis inzage van het dossier en rechtshulp in hoger beroep. De werkgroep hoopt interessante denksporen te vinden voor de verdere uitbouw van de rechten van de slachtoffers. Het wordt wellicht een werk van lange adem dat in de volgende legislatuur moet worden voortgezet.
Opmerkingen voor de webmaster |