Belangrijkste behandelde onderwerpen: Procedure van onmiddellijke
verschijning (snelrecht) Strafrechtelijke bescherming van minderjarigen
Toegang tot de rechter voor
kinderen Voogdij over minderjarigen
Gelijkheid van kansen,
niet-discriminatie Bemiddeling in familiezaken
Informaticacriminaliteit Werkstraf Anonimiteit van de getuigen
Bescherming van bedreigde
getuigen Huwelijk tussen personen van
hetzelfde geslacht Genocidewet Wapenwet Behandelingen met vervangingsmiddelen
(methadon) |
|
SamenstellingJosy Dubié (Ecolo), voorzitterClotilde Nyssens (cdH), eerste vice-voorzitter Mia De Schamphelaere (CD&V), tweede vice-voorzitter Jeannine Leduc (VLD) Didier Ramoudt (VLD) Martine Taelman (VLD) Jan Steverlynck (CD&V) Hugo Vandenberghe (CD&V) Jean-François Istasse (PS) Philippe Mahoux (PS) Philippe Monfils (MR) Nathalie de T' Serclaes (MR) Gerda Staveaux-Van Steenberge (Vl. Blok) Myriam Vanlerberghe (sp.a) Meryem Kaçar (Agalev) |
|
Josy Dubié (Ecolo) spreekt over zijn rol als voorzitter van de commissie Justitie en over de belangrijkste commissiewerkzaamheden.
Josy Dubié (Ecolo) |
Josy Dubié (Ecolo): De commissie Justitie heeft hard gewerkt. Voor heel wat dossiers heeft de commissie hoorzittingen georganiseerd. Dat was bijvoorbeeld het geval voor het homohuwelijk. We hebben geluisterd naar specialisten die ons ervoor hebben behoed door de afschaffing van de ene discriminatie, een andere in het leven te roepen. De aanvaarding van het homohuwelijk betekent een maatschappelijke vooruitgang. Samen met het voorstel van Philippe Mahoux (PS) over niet-discriminatie, waarover ook lang werd gediscussieerd, kan dit voorstel de discriminatie in onze samenleving verminderen. Onze democratische samenlevingen moeten zich met dergelijke kwesties bezighouden. Als reflectiekamer kan de Senaat in dergelijke dossiers voor een meerwaarde zorgen.
Een ander dossier waarover lang werd gediscussieerd en waarover we eveneens het advies van specialisten hebben ingewonnen, was dat van de procedure van onmiddellijke verschijning, beter bekend als het snelrecht. Het ontwerp werd goedgekeurd. Persoonlijk was ik tegen. Vandaag blijkt dat het snelrecht niet werkt. De minister heeft dat zelf moeten toegeven. Ik vind dat het volgende parlement een reparatiewet moet goedkeuren. Het werk van de commissie is echter niet verloren: we zullen onmiddellijk naar de kern van de zaak kunnen gaan.
Ik vind het spijtig dat de commissie het gevangenisdossier niet heeft kunnen behandelen omdat het vastzit in de Kamer. De toestand in onze gevangenissen is schrijnend. De gevangenissen brengen delinquenten voort in de plaats van mensen op het rechte pad te brengen. Personen die veroordeeld zijn voor kleinere misdrijven, willen zich op de samenleving wreken wanneer ze de gevangenis verlaten. Het volgende parlement moet dit probleem bespreken en een wettelijke regeling uitwerken. Daarom vind ik de goedkeuring van de wet over de werkstraf zo belangrijk. Werkstraf is beter dan gevangenisstraf. Zowel de dader, die leert inzien waar hij fout was, als de maatschappij hebben er belang bij.
Tot slot wil ik onderstrepen dat ik als voorzitter altijd onpartijdigheid heb nagestreefd. Ik was loyaal, niet alleen tegenover de meerderheid, maar tegenover alle senatoren in de commissie. Ik heb ervoor opgepast nooit de rechten van de oppositie te schenden.
Opmerkingen voor de webmaster |