Economie |
Frans Lozie (Agalev) is voorzitter van de werkgroep " Dotaties ".
Hoe zijn de werkzaamheden van de groep verlopen?
Frans Lozie (Agalev) |
Frans Lozie: Drie wetsvoorstellen werden ingediend : het eerste beperkt de dotatie tot de eerste troonopvolger, het tweede beoogt ook een dotatie te verlenen aan de tweede troonopvolger en het derde wil de dotatie behouden voor alle kinderen van de Koning. Twee radicale standpunten werden in de werkgroep vertolkt : republikeinen enerzijds en fervente royalisten anderzijds. Nochtans verliepen de werkzaamheden in een serene sfeer. Iedereen wilde tot een objectivering van de dotaties komen.
Heeft u een consensus bereikt?
Frans Lozie: Er bestond geen echte consensus. Wel sprak een meerderheid in de werkgroep zich uit om in de toekomst de dotaties te beperken tot de rechtstreekse troonopvolger. Geleidelijk komen sommigen tot de overtuiging dat de leden van het koningshuis een eigen carrière moeten uitbouwen en hun inkomsten moeten halen uit beroepsactiviteiten, zoals de gewone burger. Anderen gaan hiermee niet akkoord en pleiten ervoor dat de kinderen van de Koning behoed worden voor de risico's van een professionele loopbaan en voor de gevaren van het zakenleven.
De troonopvolger moet op zijn functie voorbereid worden. Hij heeft ook representatieve taken en moet daarvoor betaald worden. Zijn dotatie wordt niet in vraag gesteld. Daar zit een logica in. Dat de drie kinderen van de Koning een dotatie krijgen, vindt een meerderheid van de werkgroep echter een beetje overdreven. Nog anderen willen de dotaties toch wat breder houden. Aldus werden er uiteindelijk drie wetsvoorstellen ingediend.
Wat verwacht u van de stemmingen in commissie en in plenaire vergadering?
Frans Lozie: We zitten nu met drie wetsvoorstellen waarvan één de opvatting van de meerderheid in de werkgroep weerspiegelt en voorstelt de dotaties tot de eerste troonopvolger te beperken. Ik denk dat we in de commissie Financiën en Economische Aangelegenheden en in plenaire vergadering tot een compromis kunnen komen. Dit voorstel zou waarschijnlijk gesteund worden op voorwaarde dat wij niet aan de verworven rechten raken, meer bepaald aan de dotaties van de kinderen van de Koning. Daarover is er echter nog discussie. Sommigen willen niet terugkomen op de beslissingen van het verleden, terwijl anderen de voorkeur geven aan een overgangsperiode.
Heeft de werkgroep bedragen bepaald?
Frans Lozie: Neen, en dat is van belang, want het Parlement moet de dotaties bepalen. Dat gebeurt meestal op voorstel van de regering, maar zoiets geeft telkens aanleiding tot een publiek debat en dus tot een aanpassing aan de nieuwe omstandigheden.
Is er een debat gevoerd over de dotatie aan de weduwe van de Koning?
Frans Lozie: Neen, iemand die heel zijn leven voor een deel ook de Natie heeft vertegenwoordigd, moet over een dotatie kunnen beschikken. Daarover is geen discussie geweest.
Wanneer verwacht u de bespreking en de stemming in de plenaire vergadering over de dotaties?
Frans Lozie: Wij trachten een compromis te vinden met een brede meerderheid. In ieder geval zal de voltallige Senaat de knoop moeten doorhakken.
wetgevingsdossier 2-1054
Opmerkingen voor de webmaster |