(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
In opvolging van het koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen laten heel wat bedrijven, die het ernstig menen met de brandveiligheid, interventiedossiers opstellen.
Deze interventiedossiers voldoen aan de wetgeving en aan de normen TN113 en TN114 van ANPI Brand- en Diefstalpreventie.
In de praktijk blijkt evenwel dat sommige brandweercommandanten weigeren rekening te houden met deze interventieplannen en deze als het ware naar de vuilnisbak verwijzen.
Dit is uiteraard een verspilling van tijd en moeite.
Graag kreeg ik dan ook een antwoord op de volgende vraag :
Kan een brandweercommandant deze interventieplannen zomaar weigeren ?
Antwoord : Het geachte lid kan hieronder het antwoord vinden op zijn vraag.
Het geachte lid verwijst naar de noodplannen die opgesteld worden door bedrijven. Ongetwijfeld bedoelt het geachte lid hiermee de « interne noodplannen » zoals gedefinieerd in artikel 5 van het koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen.
Een intern noodplan is een document dat opgesteld wordt op het niveau van een bedrijf of een instelling. Het bevat een aantal materiėle en organisatorische maatregelen die binnen de instelling of het bedrijf worden genomen om intern zo adequaat mogelijk te reageren op een noodsituatie. Deze maatregelen worden met eigen middelen uitgevoerd door de personen van de instelling of het bedrijf zelf. Het intern noodplan moet ook voorzien in het tijdig oproepen van externe hulpdiensten.
Uit de wetgeving of uit de technische normen TN113 en TN114 kan niet worden afgeleid dat de brandweer verplicht is om rekening te houden met de interne noodplannen. Het bedrijf of de instelling kan wel afspraken maken met de hulpdiensten. De brandweer wordt niet altijd betrokken bij de opstelling van de interne noodplannen van het bedrijf.