(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Uit cijfers blijkt dat er in 2004 4 400 diefstallen en afpersingen in de Vlaamse ziekenhuizen waren. In 2000 waren dat er nog 3 500. Er waren in 2004 bovendien 150 gevallen van agressie. Ziekenhuizen worden dus steeds vaker geconfronteerd met agressie.
In dit kader kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen :
1. Hoeveel gevallen van diefstal, afpersing en vandalisme waren er in de Belgische ziekenhuizen in 2005 en in 2006 (opgesplitst per gewest) ?
2. Hoeveel gevallen van agressie tegenover medisch personeel werden er in 2005 en 2006 vastgesteld in ons land (opgesplitst per gewest) ?
3. Hoe interpreteert de geachte minister deze cijfers ? Zullen er stappen ondernomen worden om deze vorm van criminaliteit te bestrijden ? Zo ja, welke ?
Antwoord : 1 en 2. Uit de informatie die mij werd overgemaakt door het College van procureurs-generaal blijkt dat er, op basis van de gegevens uit de REA-TPI databank van de parketten van eerste aanleg, geen antwoord kan worden geformuleerd op de eerste twee punten van uw vraag. De genoemde databank laat immers niet toe om de betrokken feiten op te delen naar pleegplaats en/of naar hoedanigheid van het slachtoffer. Voor de feiten van diefstal, afpersing en agressie kan met andere woorden niet worden nagegaan of ze al dan niet werden gepleegd in een ziekenhuis en of ze al dan niet werden gepleegd ten aanzien van medisch personeel.
3. Met het oog op de aanpak van de problematiek van criminaliteit en agressie in ziekenhuizen werd door de algemene directie Veiligheids- en Preventiebeleid (meer bepaald het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid) van de FOD Binnenlandse Zaken ter zake een specifiek actieplan uitgewerkt.
Ik verwijs voor dit punt van uw vraag dan ook naar het antwoord dat door de minister van Binnenlandse Zaken zal worden verstrekt. Ik kan u wel wijzen op het wetgevende initiatief dat door mij werd genomen om voortaan daden van agressie gepleegd tegen onder meer personeelsleden van de spoeddiensten strenger te bestraffen. De wet van 20 december 2006 tot wijziging van het Strafwetboek met het oog op het strenger bestraffen van geweld tegen bepaalde categorieën van personen voert een verzwarende omstandigheid in voor dergelijke vormen van agressie. In het bijzonder is er voorzien in een verdubbeling van de minimumstraf.