Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-77

ZITTING 2006-2007

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers (Art. 70 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken

Vraag nr. 3-5311 van de heer Noreilde d.d. 24 mei 2006 (N.) :
Spoorverkeer. — Noodrem. — Dodemansknop.

De treinstellen van de NMBS zijn uitgerust met enkele middelen die ervoor moeten zorgen dat de trein in noodsituaties tot stilstand kan komen. Het meest bekend voor het algemene publiek is de noodrem, waaraan in geval van nood door elke reiziger getrokken kan worden. Maar er is ook de dodemansknop. Dit is een systeem in de bestuurderscabine dat ervoor moet zorgen dat de trein automatisch tot stilstand komt als de machinist geen kracht meer op deze knop (of hefboom, pedaal of dergelijke) uitoefent.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Hoeveel keer kwam in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005 een trein tot stilstand omdat de bestuurder het systeem van de dodemansknop negeerde (opgesplitst per jaar) ? In hoeveel gevallen ging het niet om een vergetelheid van de bestuurder, maar bleek echt iets loos te zijn (opgesplitst per jaar) ? Welke waren de voornaamste oorzaken hiervoor ?

2. Bestaat er naar analogie met het negeren van stopseinen een procedure voor bestuurders van treinen die herhaaldelijk tot stilstand komen omdat ze het systeem van de dodemansknop negeren ? Zo ja, welke en hoeveel bestuurders werden hieraan reeds onderworpen in bovenvermelde jaren ?

3. Hoeveel keer werd in de jaren 2002, 2003, 2004 en 2005 aan de noodrem getrokken (opgesplitst per jaar) ? Bij hoeveel van deze gevallen bleek de aanleiding hiervoor terecht (opgesplitst per jaar) ?

4. Wat is de sanctie voor iemand die betrapt wordt op zonder aanleiding aan de noodrem trekken ? Hoeveel keer werd in ieder van bovenvermelde jaren deze sanctie reeds uitgesproken ?

Antwoord : In antwoord op de gestelde vragen heb ik de eer het geachte lid het volgende mee te delen.

1. In 2004 werden in deze context zes noodremmingen uitgevoerd, en in 2005 twee. Betreffende de periode vóór 2004 zijn er geen statistische gegevens beschikbaar.

2. Er is na onderzoek van de geregistreerde rijgegevens geen enkele onregelmatigheid qua gedrag of andere onregelmatigheid vastgesteld : de noodremmingen in kwestie waren het gevolg van toevallige gebeurtenissen (defecten van de automatische waakinrichting, ...). Dit resultaat bevestigt de doeltreffendheid van het door de NMBS in dit verband gevoerde beleid met het oog op preventie van incidenten en ongevallen : jaarlijkse medische controle, begeleiding van de bestuurders op de lijnen, naleving van de rusttijden, ...

3. Het aantal keren dat de noodrem kwaadwillig werd geactiveerd is als volgt :

— 2002 : 117;

— 2003 : 100;

— 2004 : 95;

— 2005 : 128.

Hieronder volgt het aantal keren dat de noodrem door het boordpersoneel of een reiziger terecht werd geactiveerd (onder andere bij een onregelmatig vertrek van de trein) :

— 2002 : 3;

— 2003 : 3;

— 2004 : 5;

— 2005 : 2.

4. Bundel I van de algemene Voorwaarden voor het Vervoer van reizigers, begeleide bagage en andere prestaties in binnenlands verkeer voorziet in haar artikel 80 :

— Bij betaling in de trein of binnen de 14 kalenderdagen : 2,5 euro per minuut vertraging met een minimum van 50 euro;

— Bij niet-betaling binnen de 14 kalenderdagen : 2,5 euro per minuut vertraging met een minimum van 50 euro + het bijkomend bedrag van 190 euro.