(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
In ons land staan ongeveer 2 300 praatpalen. De voorbije jaren is het aantal oproepen via praatpalen echter fors gedaald. Dat heeft te maken met het grote succes van de mobiele telefoon. Volgens de politie is dit niet meteen een positieve evolutie : het melden gaat misschien sneller, maar niet zelden zijn oproepen via de GSM voor de hulpdiensten moeilijker te lokaliseren. Op die manier gaat vaak kostbare tijd verloren wanneer mensenlevens op het spel staan.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :
1. Hoeveel meldingen via een praatpaal ontvingen de hulpdiensten in 2002, 2003, 2004 en 2005 (opgesplitst per jaar) ?
2. In hoeveel gevallen ging het enkel om oproepen waarbij een tussenkomst van de politie- of pechdiensten vereist was (opgesplitst per jaar) ? In hoeveel gevallen was een tussenkomst van de 100-noodcentrale noodzakelijk en moesten dus ziekenwagens, brandweerwagens of een MUG-team uitrukken (opgesplitst per jaar) ?
3. Hoeveel rechtstreekse oproepen via GSM ontvingen de 100 en 101 centrales en andere hulpdiensten in 2002, 2003, 2004 en 2005 (opgesplitst per jaar en per centrale) voor een interventie op de openbare weg ? In hoeveel gevallen ging het om een oproep voor het melden van autopech waarbij de tussenkomst van de hulpdiensten niet noodzakelijk bleek (opgesplitst per jaar) ?