Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT


Bulletin 3-42

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans


Minister van Economie, Energie, Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid

Vraag nr. 3-2562 van de heer Willems d.d. 29 april 2005 (N.) :
Telecommunicatie. — Mobiele telefonie. — Verspreiding van virussen. — Maatregelen ter preventie.

Na Amerika en de Filippijnen wordt nu ook Europa bedreigd door een « virus-epidemie » die het geheugen van de GSM kan uitwissen of « spookgesprekken » kan voeren die de factuur van de GSM torenhoog kunnen doen oplopen.

Het gaat hier om het « Cabir-virus ». Het virus put de batterijen van een GSM uit door constant verbinding te maken met mobiele toestellen in de buurt. Het virus is vooral een gevaar voor de meest gesofistikeerde toestellen, zoals « smart phones » die het draadloze bluetooth communicatiesysteem bevatten en die het « Cabir », « Skulls » en andere soortgelijke virussen aan elkaar kunnen doorgeven.

Heeft de geachte minister kennis van dit virus ?

Welke proactieve maatregelen kunnen genomen worden tegen dit GSM-virus ?

Antwoord : In antwoord op zijn vraag kan ik het geachte lid het volgende meedelen.

Het Cabir-wormvirus is een nieuw type virus dat zich verspreidt via mobiele telefoons en dus niet via internet.

Het virus is ontdekt in juni 2004 en verspreidt zich langzaam. Er zijn op dit ogenblik meldingen uit 18 landen. Er zijn nog geen meldingen in België gesignaleerd bij het BIPT.

Cabir infecteert GSM's die op het Symbian besturingssysteem draaien. Daarmee zijn vooral duurdere modellen van fabrikanten als Nokia en Sony Ericsson uitgerust. Risico op besmetting bestaat alleen indien de « discovery »-modus van Bluetooth is ingeschakeld. Daarna nestelt de worm zich in het systeem en zorgt hij ervoor dat hij bij elke start van het systeem ook zelf weer geladen wordt. Verder zoekt Cabir naar andere mobieltjes die beschikken over Bluetooth en wanneer zo'n mobieltje gevonden wordt verstuurt hij zichzelf naar dat mobieltje.

Cabir verspreidt zich alleen over korte afstand via het draadloze communicatiesysteem Bluetooth, dat een actieradius heeft van circa tien meter.

De overlast die Cabir kan veroorzaken is beperkt. De vorm laat op een besmet toestel het woord « Velasco » op het scherm achter en kan Bluetooth-verbindingen blokkeren. Verder raken de batterijen veel eerder leeg. Gegevens worden echter niet gewist.

Men kan het virus blokkeren door de Bluetooth op « Non-discoverable » en geen bestanden van onbekende te accepteren.

Wie al geďnfecteerd is door Cabir.a, kan op antivirussites een verwijderprogramma downloaden.