2-1091/1 | 2-1091/1 |
28 MAART 2002
De gerechtelijke achterstand heeft verschillende oorzaken en alle actoren binnen het gerecht zijn hiervoor verantwoordelijk. Ook de deskundigen dragen een deel van die verantwoordelijkheid.
Het Gerechtelijk Wetboek bepaalt momenteel geen termijn voor het inleveren van het deskundigenverslag.
Artikel 963 van het Gerechtelijk Wetboek bepaalt alleen dat het vonnis waarbij het deskundigenonderzoek wordt bevolen, een termijn moet bepalen voor het indienen van het verslag. Artikel 975 van hetzelfde wetboek bepaalt dat de deskundigen, indien zij het verslag niet kunnen inleveren binnen de termijn zoals die in het vonnis is bepaald, de rechter bij een met redenen omkleed schrijven om verlenging van de termijn moeten verzoeken. Dit artikel laat echter ook de partijen de mogelijkheid om de termijn te verlengen.
In de praktijk blijkt dat het verslag bijna systematisch niet binnen de in het vonnis vastgelegde termijn wordt ingediend. Alhoewel hiervoor soms zeer gegronde en gerechtvaardigde redenen kunnen zijn, gebeurt het jammer genoeg ook dat de vertraging te wijten is aan het feit dat de deskundige nalatig is of te weinig spoed aan de dag legt bij het behandelen van zijn dossiers. Hiermee geconfronteerd aarzelen de partijen soms om de deskundige aan te sporen, omdat zij bang zijn hem te ontstemmen of zijn beslissing in hun nadeel te doen uitvallen. Zo wordt uitstel de regel.
Om deze voor de rechtzoekende onaangename situatie te voorkomen, wil het wetsvoorstel een nieuwe verplichting voor de deskundige invoeren : in ieder geval moet de deskundige, wat ook de termijn is die door het vonnis wordt opgelegd of door de partijen is overeengekomen , ten minste een keer per jaar aan de rechter verslag uitbrengen over de voortgang van zijn werkzaamheden. Er zal trouwens over deze voortgang worden gediscussieerd in aanwezigheid van de partijen, tijdens een terechtzitting in de raadkamer.
Deze procedure geeft de rechter de mogelijkheid om een actievere rol te spelen bij de controle van de procedure van het deskundigenonderzoek. De rechter beperkt er zich tegenwoordig namelijk te vaak toe om de stilzwijgende of als dusdanig veronderstelde verlenging door de partijen toe te staan.
Philippe MONFILS. |
Artikel 1
Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.
Art. 2
Artikel 975 van het Gerechtelijk Wetboek wordt aangevuld als volgt :
« In ieder geval bezorgen de deskundigen de rechter elk jaar een schriftelijk voortgangsrapport van hun werkzaamheden. Zij delen dit rapport ook mee aan de partijen of hun advocaten. De griffier roept de deskundigen, de partijen of hun advocaten op om met betrekking tot dit rapport door de raadkamer gehoord te worden.
6 december 2001.
Philippe MONFILS. |