Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 1-84

ZITTING 1998-1999

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Financiėn

Vraag nr. 884/1 van de heer Loones d.d. 20 februari 1998 (N.) :
Gebrek aan veiligheid en controle bij de fiscus.

Uit een gerechtelijk onderzoek naar de interne controle en veiligheid op de belastingdiensten, werd vastgesteld dat deze laatste weinig voorstellen (Het Nieuwsblad van 5 februari 1998).

Zo kon een belastingambtenaar maar liefst zeven jaar lang ongestoord sjoemelen (2,4 miljoen onterechte terugbetalingen aan vrienden werden door betrokkene geregeld).

Slechts een stom toeval bracht deze fraude aan het licht : « een verkeerd geklasseerd dossier ».

Sommige fraudepraktijken komen eveneens door toeval aan het licht, wanneer ambtenaren op gesjoemel van hun gepensioneerde voorganger(s) stuiten.

Het is een feit dat een controleur, verantwoordelijk voor 4 ą 5 000 dossiers en zijn chef, voor zelfs meer dan 20 000 dossiers, een titanenwerk moeten verrichten, willen ze fraude op het spoor komen.

Maar dat van een verregaande vorm van laksheid bij de belastingen mag gesproken worden, bewijst het feit dat nauwelijks een archief bestaat en dat documenten en volledige dossiers zomaar verdwijnen. Er zou zelfs een kast vol belastingdossiers verdwenen zijn...

Een concreet voorbeeld van deze laksheid : de speurder, belast met het onderzoek naar de frauderende ambtenaar, slaagde erin op kantoor dossiers te « stelen », zonder dat iemand dit in de gaten had.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen :

1. Is de geachte minister op de hoogte van de wantoestanden bij de belastingdiensten, als gevolg van een verregaande laksheid m.b.t. veiligheid bij de belastingen ?

2. Wat is hij van plan te doen om aan deze wantoestanden een einde te stellen ?

3. Welke veiligheidsmaatregelen stelt hij concreet voor ?

Antwoord : Iedere dienstleider is verantwoordelijk voor de organisatie van de werkzaamheden van zijn kantoor. Bij die dagelijkse leiding wordt hij bijgestaan door de plaatselijke toezichtambtenaren.

De laatste jaren werden tal van maatregelen genomen ten einde de werking van de fiscale administraties te optimaliseren. Daarmede samengaand werden maatregelen getroffen om de veiligheid van de dienstgebouwen en de personeelsleden te verbeteren.

Bij koninklijk besluit van 26 september 1991 werd een interne auditcel opgericht voor de fiscale administraties. Die cel, die onder het onmiddellijk gezag van de administrateur-generaal van de belastingen staat, is in het bijzonder belast met het onderzoek van de problemen inzake de kwaliteit, de doeltreffendheid en de interne organisatie van de werkzaamheden van de fiscale administraties.

Via die interne auditcel worden eveneens specifieke doeleinden nagestreefd zoals het voorkomen en het opsporen van interne fraudes en misbruiken. Daartoe beschikt de cel over een onbeperkte onderzoeksbevoegdheid en haar actieradius strekt zich uit over alle diensten van de fiscale administraties.

Met het oog op een dynamischer management van de administratie der Directe Belastingen werd met ingang van 1 september 1993 de Dienst voor bijstand en interne controle (verkort BIC) opgericht. Die dienst heeft als voornaamste opdracht de technische begeleiding en ondersteuning van de plaatselijke toezichtambtenaren en dienstchefs. Op het vlak van de interne controle wordt vooral het accent gelegd op het goed functioneren van het plaatselijk toezicht en de controle op het rendement en op de kwaliteit van de uitvoering van de werkzaamheden. In geval van ongeoorloofde praktijken wordt onmiddellijk opgetreden en daarbij wordt bovendien nagegaan in welke mate de hiėrarchische chefs eventueel mede verantwoordelijk moeten worden gesteld wegens een te lakse houding.

De toestand terzake wordt op de voet gevolgd teneinde zo nodig corrigerende maatregelen te treffen en de veiligheid binnen de administratie te verzekeren.