Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat

ZITTING 1995-1996


Bulletin 1-22

2 JULI 1996

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands ­ (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Vervoer

Vraag nr. 22 van de heer Loones d.d. 7 december 1995 (N.) :
Uitbating lijn 73 Adinkerke (De Panne)-Deinze-Gent.

De Westhoekregio verheugt zich over de nakende beëindiging (mei 1996) van de moderniserings- en elektrificatiewerken op de lijn 73 Adinkerke (De Panne)-Deinze-Gent.

Nochtans heerst ook onrust en onzekerheid omtrent de onduidelijkheden bij de uitbating van de vernieuwde lijn.

1. Welk rollend materieel zal op de modern-geëlektrificeerde lijn 73 ingezet worden ? Na de antieke diesellocomotieven en wagons hebben de reizigers op de lijn 73 geen nood aan oud-elektrisch rijdend materieel. Ook de Westhoektreinreizigers verdienen comfort.

Na de elektrificatie bestaat de dreiging dat de verbinding op de lijn 73 slechts loopt tot Gent. Dit lost uiteraard niets op. Het overgrote deel van de gebruikers der lijn 73 spoort immers verder naar het binnenland zodat minstens een verbinding naar Brussel moet verzekerd zijn. Eindbestemmingen kunnen dan zijn : Zaventem, Limburg, Wallonië. De belangrijke elektrificatiewerken zijn een maat voor niets, wanneer ze enkel zouden leiden tot een wachttijd van 25 in plaats van 10 minuten in Gent.

2. Wat is het oordeel van de geachte minister ter zake ? Welke verbinding zal de vernieuwde lijn 73 realiseren ?

3. De eventuele beperking van de verbinding tot Gent en de kortere rittijden zouden ontegensprekelijk leiden tot een personeelsovertal in het depot Adinkerke. Wanneer dan toch een betere verbinding wordt doorgevoerd bij de herziening van het IC/IR-systeem in 1998, zullen die betrokken personeelsleden dan gereïntegreerd worden en niet verdrongen worden door bijvoorbeeld anderen met meer dienstjaren.

Zal de geachte minister er op toezien dat de modernisering en de elektrificatie van de lijn 73 in het algemeen niet leidt tot afbouw van het personeelsbestand in de betrokken depots ?


Antwoord : 1. Momenteel onderzoekt de NMBS de mogelijkheid om drieledige elektrische motorstellen in dienst te stellen op de lijn De Panne-Gent en M4-rijtuigen om de piekverbindingen naar Brussel te verzekeren.

Uit de verkoopstatistieken blijkt dat 40 pct. van de reizigers op de lijn 73 (tussen De Panne en Deinze) Gent of een nabijgelegen station als eindbestemming heeft. Slechts 12 pct. van de cliënteel spoort naar Brussel. Om te beantwoorden aan die vraag naar vervoer beschikt de lijn 73 over twee P-treinen van en naar Brussel, en, wat de overige treinen betreft, over een vlotte overstap in Gent.

2. De huidige dienstregeling tussen Gent en Brussel laat op deze lijn weinig mogelijkheden voor het inleggen van bijkomende treinen van en naar de lijn 73. Deze zouden het verkeer van de bestaande, druk bezette treinen tussen Brugge-Gent-Brussel in hoge mate bemoeilijken, hetgeen niet aangewezen is.

Wanneer in 1998 het hele treinaanbod wordt geherstructureerd, kan er echter wel een doortrekking van de lijn De Panne-Gent naar Brussel overwogen worden.

3. De modernisering en de elektrificatie van een lijn hebben mede tot doel de uitbating van de lijn te rationaliseren. Dit gebeurt evenwel met eerbiediging van de sociale belangen van het betrokken personeel.