(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
De nieuwe onderzoeksmethodes vanaf het aanslagjaar 1994 voor het nazicht van de aangiften in de personenbelasting en de vennootschapsbelasting maken een onderscheid tussen dossiers die grondig en andere die slechts summier nagezien worden.
Uit inlichtingen blijkt dat bij de meeste taxatiediensten 5 à 10 pct. van de bundels aan zo'n grondig onderzoek worden onderworpen. De overige 90 à 95 pct. worden zonder enig reëel nazicht goedgekeurd. Uiteraard is dit het gevolg van het tijdsgebrek dat ontstaat door de langdurende grondige nazichten.
Zo'n grondig nazicht is voor de belastingplichtige gewoonlijk zeer geld -en tijdrovend, niet alleen wegens de uitgebreide vragenlijsten, doch ook wegens de wekenlange, soms maandenlange onderzoeken die dan belangrijke honoraria voor de helpende belastingkonsulent met zich brengen.
Belastingplichtigen wier aangifte aan een grondig onderzoek wordt onderworpen, ervaren die behandeling terecht als discriminerend en als oneerlijke concurrentie vanwege derden. Zij vragen zich af welke normen en criteria voor een grondig onderzoek gehanteerd worden.
Deze handelwijze veroorzaakt ook wrevel bij het belastingpersoneel zelf en werkt de demotivering in de hand.
Graag zou ik een antwoord op volgende vragen krijgen :
1º Acht de geachte minister het onderscheid tussen grondig en summier onderzoek verantwoord tegenover het wettelijk gegeven dat alle Belgen voor de wet gelijk zijn ?
2º Welke criteria worden gehanteerd voor selectie tot een grondig onderzoek ?
3º Zal de geachte minister maatregelen of initiatieven nemen om een gelijke behandeling voor onderzoek van belastingaangiften te garanderen ? Welke maatregelen ? Waarom desgevallend niet ?