Basisbankdienst - Geldautomaten - Verwijdering - Probleem van gelijke kansen
bankactiviteit
universele dienst
elektronische bankhandeling
digitale kloof
gelijke behandeling
kredietinstelling
bank
26/1/2021 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2021) |
11/2/2021 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-952
In 2016 al maakten we ons zorgen over het feit dat er in verschillende Belgische gemeenten geen enkele geldautomaat meer aanwezig was, en dat in andere gemeenten geldautomaten enkel tijdens de openingsuren van de postkantoren toegankelijk waren.
Volgens de toen vermelde cijfers beschikten 22 gemeenten, waarvan 20 in Wallonië en 2 in Vlaanderen, niet over een geldautomaat die zeven dagen op zeven, van ten minste 6 tot 22 uur toegankelijk was.
In de landelijke gemeenten voelde men zich toen in de steek gelaten en dat gevoel bestaat nu ook in de steden, want er zijn steeds minder automaten beschikbaar.
Ik heb vernomen dat drie gemeenten uit Waals-Brabant een motie zouden hebben goedgekeurd met als doel oudere personen die het slachtoffer zijn van de verminderde dienstverlening door banken te helpen.
Die gemeenten zouden een motie hebben gestemd waarin ze een basisbankdienst eisen (automaten op maximum 5 km van de woningen, het aanbieden van een aantal gratis overschrijvingen, enzovoort.)
Het is immers een feit: het aantal geldautomaten in België daalt.
Het weghalen van geldautomaten vormt een reëel probleem, in het bijzonder op het vlak van gelijke kansen. Deze schriftelijke vraag is daarom transversaal en behoort dus tot de bevoegdheid van de Senaat.
Het ontbreken van geldautomaten levert immers moeilijkheden op voor bijvoorbeeld oudere of eenzame personen die niet altijd toegang hebben tot elektronisch bankieren.
Bovendien zou het weghalen van geldautomaten niet in dezelfde mate gebeuren in alle gemeenten van het land of zelfs van een gewest. Dat is een bijkomend element dat volgens mij een probleem vormt op het vlak van gelijke kansen.
Voor zover ik weet, zouden de banken op dit moment geen enkele verplichting hebben op het vlak van het ter beschikking stellen van systemen voor geldafhaling. Vandaag zou het bpost zijn, dus de overheid, die verplicht is ten minste één automaat te plaatsen in een gemeente waar er geen enkele bankenservice meer is.
De situatie vormt een reëel probleem voor veel burgers. Beschikt u over informatie over dit dossier? Wat is de stand van zaken?
Deze vraag valt binnen het bevoegdheidsdomein van mijn collega, de minister van Economie en Werk.