Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-2171

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 30 november 2023

aan de vice-eersteminister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Hyaluronan - Gevaar voor de gezondheid - Verkoop - Omkadering - Overleg met de deelgebieden

gevaren voor de gezondheid
plastische chirurgie
gezondheidsbeleid
elektronische handel

Chronologie

30/11/2023Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/1/2024)
6/5/2024Rappel

Vraag nr. 7-2171 d.d. 30 november 2023 : (Vraag gesteld in het Frans)

Tegenwoordig ziet men steeds meer dat injecties met hyaluronan (vroeger hyaluronzuur) worden aangewend om de veroudering van de huid tegen te gaan.

Er zijn twee technieken om hyaluronan te injecteren: met een spuit en een naald of met een pen die werkt op basis van hoge luchtdruk die zich door de eerste huidlagen heen werkt.

Die twee technieken om door de huidbarrière te dringen zijn medische handelingen die enkel door artsen of plastische chirurgen zouden mogen worden gesteld.

Maar dergelijke injecties worden vandaag soms in schoonheidssalons uitgevoerd door personen die de producten clandestien aanschaffen en die dergelijke behandelingen aanbieden zonder enige medische scholing.

Een nog gevaarlijker fenomeen krijgt veel navolging op sociale media, met «TikTok» op kop: het zelf inspuiten van hyaluronan, waartoe steeds meer jongeren worden verleid, en met name zeer jonge vrouwelijke influencers die steeds meer tutorialvideo's verspreiden over hoe je zelf dergelijke injecties kunt doen.

Immers, sinds 2019 nemen meer 18- tot 34-jarigen hun toevlucht tot schoonheidsbehandelingen dan 50- tot 60-jarigen. Dat staat te lezen in het boek «Génération bistouri: Enquête sur les ravages de la chirurgie esthétique chez les jeunes» van Elsa Mari en Ariane Riou.

Diezelfde vaststelling wordt ook door medici gedaan, zoals dokter Roquet Gravy, dermatoloog in het Grand Hôpital van Charleroi. In een uitzending op Vivacité van dinsdag 21 november 2023 verklaarde hij dat steeds meer jongeren in het ziekenhuis belanden na slecht geplaatste injecties die het werk waren van mensen zonder gepaste scholing of van de patiënten zelf.

Hij legde in het interview uit dat deze onrustwekkende tendens gevaarlijk kan zijn omdat slecht uitgevoerde injecties dramatische en onomkeerbare gevolgen kunnen hebben. Dat komt enerzijds doordat de productkwaliteit van die injecties onbekend is en anderzijds omdat de injectie van stoffen in gevoelige zones tot ernstige problemen kan leiden, zoals een necrose van de lippen.

In België is volgens de nationale federatie van apothekers de afgifte van dergelijke producten enkel mogelijk in de apotheek en op medisch voorschrift, dus na controle door een arts.

Op het internet zou het evenwel heel gemakkelijk zijn om zich die producten aan te schaffen: met enkele muisklikken kan je spuiten of pennen kopen waarmee je hyaluronan kan injecteren. Ze zijn vrij te koop voor een honderdtal euro, zonder controle van de leeftijd van de koper en zonder toevoeging van een degelijke bijsluiter.

Gelet op deze situatie luiden specialisten de alarmbel en vragen ze dat de verkoop van die producten wordt gereglementeerd.

Omdat het over een transversale problematiek gaat is de Senaat hiervoor bevoegd.

Beschikt u over bijkomende informatie in dit verband?

Hebt u contact gehad met de deelgebieden over een betere omkadering van de verkoop van hyaluronan of elk ander gelijkaardig product dat mogelijk gevaarlijk is voor de gezondheid?