Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1980

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 21 april 2023

aan de vice-eersteminister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Onvruchtbaarheid - Velerlei oorzaken - In kaart brengen, begrijpen en bestrijden - Strategie en uitrol

reproductieve gezondheidszorg
officiŽle statistiek
gezondheidsbeleid

Chronologie

21/4/2023Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/5/2023)
6/5/2024Rappel

Vraag nr. 7-1980 d.d. 21 april 2023 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op dinsdag 4 april publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een belangwekkend rapport waarin staat dat ťťn op zes mensen in de wereld met onvruchtbaarheid te maken krijgt.

Deze wereldwijde incidentie die voor het eerst in tien jaar tijd wordt geŽvalueerd door de WHO loopt parallel met de cijfers voor BelgiŽ waar ťťn op zes koppels hulp zoekt vanwege vruchtbaarheidsproblemen.

Vervuiling van het leefmilieu, met name met door hormoonverstoorders, die de ontwikkeling van het genitaal systeem van foetussen aantast, is een van de voornaamste oorzaken van deze daling van de vruchtbaarheid op wereldschaal. Andere belangrijke oorzaken zijn leefgewoonten zoals het nuttigen van vetrijk voedsel (dat tot obesitas lijdt), tabak, cannabis, alcohol of stress.

De toename van het aantal kankergevallen Ė en dus de behandeling met chemotherapie of radiotherapie Ė tast ook de vruchtbaarheid van ouders aan, ook al is er al veel vooruitgang geboekt op vlak van bewaring voorafgaand aan de behandeling.

Leeftijd is ook een zeer belangrijke factor, aangezien vaststaat dat de vruchtbaarheid bij vrouwen begint af te nemen vanaf de leeftijd van dertig jaar. Er wordt geschat dat een vrouw van tweeŽnveertig jaar maar 10% kans heeft om nog zwanger te geraken, ongeacht of ze een vruchtbaarheidsbehandeling krijgt of niet.

De toegang tot behandelingen voor medisch geassisteerde voortplanting is een van de bekommernissen van de WHO en op dat punt kan BelgiŽ wel prat gaan op een plaats in de wereldtop omdat ons land meteen baanbrekend werk heeft verricht en de eerste proefbuisbaby reeds dertig jaar geleden bij ons werd geboren.

BelgiŽ heeft ter zake bovendien enkele wereldprimeurs mogen meemaken zoals de eerste geboorte van een kind als gevolg van de inplanting van eierstokweefsel dat eerst werd ingevroren en daarna ontdooid.

Er zijn tal van mogelijke behandelingen gaande van eierstokstimulatie, intra-uteriene inseminatie tot diverse technieken van in-vitrofertilisatie, afhankelijk van het profiel van de koppels met een kinderwens.

BelgiŽ is een van de landen waar die zorg het beste verzekerd is, aangezien patiŽnten tot zes in-vitrofertilisaties (IVF) terugbetaald kunnen krijgen tot de leeftijd van drieŽnveertig jaar.

Elk jaar worden ongeveer 33.000 behandelingen tegen onvruchtbaarheid uitgevoerd in ons land.

Gelet of wat voorafgaat, kunt u mij zeggen welke strategie u denkt te volgen om de vele oorzaken van onvruchtbaarheid (omgevingsfactoren, medische of maatschappelijke factoren, enz.) in BelgiŽ in kaart te brengen en doeltreffend te bestrijden?

Beschikt u over recente statistieken hierover voor ons land?