Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1494

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 9 februari 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Alcoholconsumptie -Volksgezondheidsprobleem - Preventie en educatie - Opleiding van verzorgenden - Koppeling van verschillende niveaus van zorg - Eventueel «Alcoholplan»

alcoholisme
gezondheidsbeleid
alcohol
drugverslaving
bewustmaking van de burgers

Chronologie

9/2/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/3/2022)
1/6/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1494 d.d. 9 februari 2022 : (Vraag gesteld in het Frans)

Voor waarnemers in de gezondheidszorg blijft de alcoholconsumptie in ons land zorgwekkend. Volgens sommige informatiebronnen heeft de covidcrisis in grote mate bijgedragen tot een wijziging van het alcoholconsumptiegedrag.

Dokter Thomas Orban schreef er een boek over en stelt daarin dat deze crisis tot een heel nieuwe situatie heeft geleid, met een hogere alcoholconsumptie bij sommige groepen van patiënten.

Martin de Duve, directeur van Univers Santé treedt hem bij en zegt dat we nog altijd in een situatie van gezondheidscrisis leven. In degelijke crisissituaties ziet men het verbruik van psychotrope stoffen, waaronder alcohol, steevast stijgen. Zo ontsnappen mensen aan de werkelijkheid. De pandemie blijft zorgwekkend, niet voor de Belgen die vrijwillig minder zijn gaan drinken of omdat ze er geen sociale gelegenheid toe hadden, maar wel voor al diegenen die het moeilijk hadden met de sanitaire beperkingen.

Deze waarnemers stellen ook vast dat er bij de overheid niet echt een strategie werd uitgestippeld om dit reëel probleem van overmatig alcoholverbruik tegen te gaan.

Er is in België, in tegenstelling tot andere landen, inderdaad geen «Alcoholplan». Alcoholmisbruik wordt vooral benaderd vanuit de dodentol in het wegverkeer.

Zij menen dat dit vermanende vingertje plaats moet maken voor een zorgstrategie, die ook een opleiding omvat voor alle zorgverstrekkers van de eerste lijn, huisartsen, verplegers, apothekers, maatschappelijk werkers en opvoeders enzovoort.

Er moet ook een koppeling komen van de verschillende niveaus van zorg en er moet meer aandacht zijn voor preventie en educatie.

Deze vraag valt duidelijk binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal is, aangezien de deelstaten bevoegd zijn voor preventie en onderwijs.

Worden er contacten gelegd met uw collega's van de deelstaten om een globaal beleid ter zake uit te werken? Beschikt u over bijkomende informatie met betrekking tot dit fenomeen, dat een grote bedreiging van de volksgezondheid inhoudt?

Antwoord ontvangen op 1 juni 2022 :

Ik deel uw bezorgdheid. Het is belangrijk dat België een interfederale strategie hanteert om het schadelijk alcoholgebruik te bestrijden. Daarnaast wil ik u eraan herinneren dat de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid verschillende projecten leidt om het ziekenhuispersoneel en de artsen te sensibiliseren om personen met een alcoholproblematiek beter op te sporen en te behandelen.

Tijdens de vergadering van 15 juli 2021 bevestigde de thematische vergadering Drugs (TVD) van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC VG) de prioriteiten en acties die door de algemene cel Drugsbeleid werden voorgesteld. Voor wat betreft alcohol wordt er gestreefd naar «de implementatie van een interfederaal beleid rond het schadelijk gebruik van alcohol». Er is een ad hoc-werkgroep opgericht. Gezien de omvang van de problematiek en het aantal betrokken beleidssectoren wordt dit beleid in fasen ontwikkeld. In een eerste fase, die recent werd afgerond, heeft de werkgroep een basisnota opgesteld met daarin de doelstellingen, de hoofdlijnen en de prioritaire actiegebieden. Deze basisnota is in maart 2022 door de thematische vergadering Drugs (binnen IMC VG) goedgekeurd. Nu volgt de fase om concrete acties voor te leggen. Mijn doel is om dit plan voor het einde van het jaar op te starten.