Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1295

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 30 juni 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Coronavirus - Vaccins - Verhoogde immuniteit - Studies - Veelbelovende resultaten (Covid-19)

epidemie
vaccin
vaccinatie

Chronologie

30/6/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/7/2021)

Vraag nr. 7-1295 d.d. 30 juni 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens sommige informatiebronnen, waaronder een Amerikaanse studie, zouden het Pfizer-BioNTech- en het Modernavaccin een immuunreactie kunnen teweegbrengen die langdurig en zelfs levenslang tegen het coronavirus beschermt.

Volgens de voormelde studie zouden ook geen herhalingsvaccinaties meer nodig zijn.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat door de transversale aard ervan. We weten dat de strijd tegen de pandemie alle bestuursniveaus betreft. De preventieve gezondheidszorg is bovendien een bevoegdheid van de deelstaten.

De feiten: er zouden stalen uit de lymfeklieren zijn afgenomen bij personen die twee doses hebben gekregen van het vaccin Pfizer-BioNTech.

De waarnemingen zouden aantonen dat de kiemcentra in die stalen zouden ageren als «trainingskampen» voor de cellen van het immuunsysteem, de B-geheugencellen.

Die B-cellen zouden zich aan het oppervlak van de ziekteverwekker vasthechten om hem te vernietigen door middel van andere immuuncellen.

De resultaten die tijdens de experimenten werden verkregen voor het vaccin Pfizer-BioNTech zouden ook kunnen gelden voor het Modernavaccin, dat dezelfde technologie gebruikt.

Een andere Amerikaanse studie, over het AstraZeneca-vaccin zou daarentegen aantonen dat de hoeveelheid antilichamen hoog blijft minstens een jaar na de toediening van één dosis. De immuniteit zou dus eveneens significant blijven.

Ook volgens die studie zou de immuunreactie sterker zijn als de tijd tussen de toediening van de eerste en de tweede dosis verlengd wordt tot 45 weken, of als zelfs een derde dosis wordt toegediend ministens zes maanden na de tweede.

Die studies lijken me uitermate boeiend voor de volksgezondheid. Ze kunnen de bevolking geruststellen over de werkzaamheid van de vaccins.

Beschikt u over bijkomende informatie over die onderzoeken en berichten? Wat is de stand van zaken?