Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1900

van Christophe Lacroix (PS) d.d. 7 juni 2018

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Kleurstof E171 - Mogelijke toxiciteit - Verbod - Voorzorgsprincipe - Stand van zaken in BelgiŽ

kleurstof voor levensmiddelen
oxide
giftige stof

Chronologie

7/6/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/7/2018)
28/1/2019Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Vraag nr. 6-1900 d.d. 7 juni 2018 : (Vraag gesteld in het Frans)

In Frankrijk zal de voedingsindustrie over enkele maanden niet langer kleurstof E171, of titaniumdioxide, als voedingskleurstof mogen gebruiken.

Deze kleurstof is een goed dekkend wit pigment, dat als grondlaag wordt gebruikt om de kleur van snoep helderder te maken.

Het wordt ook in de banketbakkerij gebruikt voor het vervaardigen van roomijs en zelfs in tandpasta en geneesmiddelen.

Toxicoloog Alfred Bernard van de Universitť catholique de Louvain (UCL) waarschuwt: die stoffen zouden darmkanker in de hand kunnen werken.

Volgens de wetenschapper zou E171 geen enkele nutritieve meerwaarde hebben.

De kleurstof heeft een louter commerciŽle waarde, maar houdt op de lange termijn mogelijk een gezondheidsrisico in. Deze vraag valt binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat preventieve gezondheidszorg een bevoegdheid is van de deelstaten en overleg op dit gebied aangewezen is.

Zoals eerder gezegd, heeft Frankrijk het gebruik van deze stof terecht uit voorzorg verboden.

Volgens Alfred Bernard zit deze stof bovendien in producten voor kinderen, die een risicogroep vormen omdat hun spijsverteringssyteem nog niet volgroeid is.

Naar verluidt hebben de Europese autoriteiten het probleem naar zich toe getrokken en mogen we hierover een wetenschappelijke studie verwachten.

Anders dan hun Franse collega's, mogen de bedrijven in de Belgische voedingsindustrie intussen wel kleurstof E171 blijven gebruiken.

Volgens Alfred Bernard kunnen de micropartikels ons spijsverteringssysteem verlaten en elders in ons lichaam terechtkomen. Voor de darmwand is de exacte afmeting van de partikels geen echte maatstaf om ze al dan niet door te laten. Algemeen zouden we alle metaaldeeltjes uit onze voeding moeten weren en ze vervangen door natuurlijke ingrediŽnten, aldus Bernard.

Daar zijn een aantal producenten nu mee bezig.

Als we op termijn alle kunstmatige kleurstoffen willen weren uit de menselijk voeding, vindt u dan niet dat het voorzorgsprincipe, zoals het in Frankrijk wordt toegepast, ook de regel zou moeten zijn in ons land†?

Beschikt u over meer informatie in verband met dit dossier†? Wat is de stand van zaken†?