Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9809

van Christine Defraigne (MR) d.d. 28 augustus 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Overtredingen door Belgische automobilisten in het buitenland - Frankrijk - Bilaterale overeenkomsten - Vervolgingen

overtreding van het verkeersreglement
Belgen in het buitenland
gelijke behandeling
Frankrijk
bilaterale overeenkomst
geldboete

Chronologie

28/8/2013Verzending vraag
13/11/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9809 d.d. 28 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

In 2010 stelde ik reeds een vraag over de ongelijke behandeling bij overtredingen van de vierde graad, die worden begaan door buitenlandse automobilisten in België.

Er is ook sprake van discriminatie ten opzichte van Belgen die in Frankrijk een verkeersovertreding begaan.

1) Bevestig u dat de twee landen een bilaterale overeenkomst hebben ondertekend en dat de Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) de gegevens van Belgen die in Frankrijk een overtreding begaan aan de Franse overheid bezorgt op basis van die overeenkomst? Geldt die overeenkomst ook voor Franse automobilisten die in België een overtreding begaan?

2) Worden inwoners van andere Europese landen die in Frankrijk een overtreding begaan, net als de Belgen vervolgd? Bestaan er bilaterale overeenkomsten tussen Frankrijk en andere landen, of is België het enige land waarmee op dat vlak een overeenkomst werd gesloten?

Antwoord ontvangen op 13 november 2013 :

1) Frankrijk en België hebben een bilateraal akkoord gesloten dat in werking trad op 30 juni 2012. Vanaf die datum kunnen de adresgegevens van Franse overtreders op een geautomatiseerde wijze worden opgevraagd bij de Franse autoriteiten. Uiteraard geldt dit principe ook omgekeerd, voor Belgische chauffeurs in Frankrijk.  

2) Frankrijk heeft inderdaad met sommige andere landen een soortgelijk bilateraal akkoord gesloten, zoals met Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland en Spanje.