Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-832

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Justitie

Regie der Gebouwen - Herstellingswerken aan de Brusselse gevangenissen (Vorst, Sint-Gillis en Berkendaal) - Opvolging

Regie der Gebouwen
strafgevangenis
onderhoud

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
22/11/2011Herkwalificatie

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-831
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-1503

Vraag nr. 5-832 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2007 werd er door de gevangenis van Vorst een herstellingsaanvraag gedaan aan de Regie der Gebouwen voor een waslijst van herstellingen. De lijst werd ingedeeld in drie categorieŽn: dringend, zeer dringend, en acuut. De directie wist me te vertellen dat door de Regie der Gebouwen enkel de als acuut gecategoriseerde punten werden hersteld. Zo werden enkele dakkapellen ontmanteld, omdat bakstenen naar beneden vielen, de gang tussen het onthaal en de gevangenis werd volledig overdekt voor hetzelfde gevaar, de gewelven van kapel-zolderverdieping werden met metalen platen aan elkaar bevestigd omdat ze gevaarlijke barsten toonden.

Nog steeds zijn er gangen en kamers die niet betreden mogen worden omdat er instortingsgevaar dreigt.

Dit zijn allesbehalve ideale omstandigheden voor het personeel en de gedetineerden van de gevangenissen. Het hoge absenteÔsme en ziekteverzuim bij het personeel zijn mogelijke gevolgen van deze gevaarlijke werkomgeving.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan de geachte minister me een overzicht geven van de aan de Regie der Gebouwen aangevraagde verbouwingen en herstellingswerken voor de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendaal voor de laatste vijf jaar?

2) Graag kreeg ik een overzicht van de door de Regie der Gebouwen uitgevoerde verbouwingen en herstellingswerken voor de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendaal tijdens de laatste vijf jaar.