Werkloosheidsvergoeding - Betalingsachterstand - Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening - Handmatige berekening - Voorschot
werkloosheidsverzekering
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
21/12/2012 | Verzending vraag |
23/5/2013 | Antwoord |
De degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen zorgde in de maand december voor ernstige achterstand bij de uitbetaling van de vergoedingen.
Op 11 december hadden vele werklozen hun uitkering van december nog altijd niet ontvangen.
De omzetting en de berekening van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die met de computer gebeurden, waren niet voor iedereen correct. Bijgevolg moest zowel bij de RVA als bij de uitbetalingsinstellingen alles voor iedereen handmatig worden berekend, terwijl deze bewerkingen normaal geïnformatiseerd zijn. Dat neemt veel tijd in beslag.
Een dergelijke vertraging is uiteraard bijzonder nadelig voor deze burgers die, misschien nog meer dan anderen, aan het begin van de maand op hun geld rekenen om hun vaste kosten te betalen en hun dagelijkse aankopen te doen.
Zou het niet mogelijk zijn de RVA de opdracht te geven om in dergelijke gevallen - uiteraard via de uitbetalingsinstellingen - de werklozen een voorschot te storten, conform de nieuwe bedragen. Op die manier zouden die burgers ten minste financieel het hoofd boven water kunnen houden.
In het kader van de uitvoering van de nieuwe reglementering inzake degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen is de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) op 1 november 2012 overgegaan tot de omzetting van de lopende dossiers.
In het kader van deze operatie zijn tot op heden 656 014 dossiers automatisch omgezet. Dit aantal vertegenwoordigt meer dan 99 % van de lopende dossiers. Een beperkt aantal dossiers (minder dan 1 % van het totaal) kon niet correct omgezet worden op automatische wijze en moet dus manueel omgezet of gecorrigeerd worden.
De RVA houdt zich prioritair met deze taak bezig.
Krachtens artikel 160, §2, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering mag de uitbetalingsinstelling voorlopig en op eigen verantwoordelijkheid voorschotten betalen op werkloosheidsuitkeringen.
Als de betaling van een voorschot zou betekenen dat een sociaal verzekerde recht heeft op werkloosheidsuitkeringen, kan de uitbetalingsinstelling, na een eerste voorafgaand onderzoek, overgaan tot de betaling van het voorschot.
De betaling van deze voorlopige werkloosheidsuitkeringen valt dus onder de volledige verantwoordelijkheid van de uitbetalingsinstelling.
Indien blijkt dat de sociaal verzekerde recht had op een hoger bedrag, ontvangt hij achteraf bijpassingen.
Het feit dat het voorschot betaald zou worden "overeenkomstig de veronderstelde nieuwe bedragen", dit wil zeggen het bedrag waarop de sociaal verzekerde recht zou moeten hebben, doet echter een probleem rijzen, vermits dit een berekening van het dossier veronderstelt, een operatie die tijd vergt en die de RVA net op dit ogenblik aan het uitvoeren is.