Controle op de voeding voor zuigelingen en jonge kinderen - Cijfers
kindervoeding
voedselveiligheid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
geografische spreiding
Keuringsdienst van waren
vroegste kinderjaren
kunststof
veiligheid van het product
gezondheidsstatistiek
giftige stof
29/10/2012 | Verzending vraag |
23/11/2012 | Antwoord |
Schriftelijke vraag 5-5407 handelde over de controle op de voeding voor zuigelingen en jonge kinderen. De cijfers van 2011 waren toen nog niet beschikbaar. We zijn nu enkele maanden verder, en graag kreeg ik meer recente cijfers.
1) Hoeveel zuigflessen werden er in 2011 en 2012 gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)? Kunnen deze cijfers ook regionaal opgesplitst worden (Vlaanderen, Wallonië, Brussel)?
2) Kan de minister de resultaten van deze controles geven (totaal en regionaal)?
3) Hoeveel babymaaltijden werden er in 2011 en 2012 gecontroleerd door het FAVV? Kunnen deze cijfers ook regionaal opgesplitst worden (Vlaanderen, Wallonië, Brussel)?
4) Kan de minister de resultaten van deze controles geven (totaal en regionaal)?
1.+2. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal zuigflessen dat in 2011 en 2012 in melkkeukens door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) werd bemonsterd en van het aantal analyses. Voor 2012 gaat het om voorlopige cijfers.
Het FAVV spoort pathogene micro-organismen en indicatoren op (Enterobacteriaceae en totaal kiemgetal). Het aantreffen van indicatororganismen wijst niet noodzakelijk op een gevaar voor de voedselveiligheid. Wel moeten, indien de resultaten voor die kiemen niet bevredigend zijn, corrigerende maatregelen worden genomen in het kader van het autocontrolesysteem van de operator en moet de oorzaak van de slechte resultaten worden opgespoord om te vermijden dat de microbiologische verontreiniging opnieuw optreedt.
Uit de resultaten blijkt dat de vastgestelde microbiologische kwaliteit van de zuigflessen uitstekend is wat de onderzochte pathogenen betreft. Geen pathogeen werd opgespoord behalve in 2012 : Bacillus cereus in één staal De resultaten van de analyses van de indicatororganismen geven aan dat in een aantal gevallen nog een verdere verbetering van de hygiëne mogelijk is.
Microbiologische analyses op zuigflessen in melkkeukens : aantal analyses (# niet-conforme indien > 0)
Jaar |
Gewest |
Aantal geanalyseerde zuigflessen |
Bacillus cereus |
Andere pathogenen1
|
Enterobacteriaceae |
Totaal kiemgetal |
2011 |
Vlaanderen |
73 |
73 |
219 |
73 (3) |
73 (7) |
Brussel |
4 |
4 |
12 |
4 (2) |
4 (1) |
|
Wallonië |
31 |
31 |
93 |
31 |
31 (3) |
|
Totaal |
108 |
108 |
324 |
108 (5) |
108 (11) |
|
2012 |
Vlaanderen |
75 |
75 (1) |
225 |
75 (1) |
75 (4) |
Brussel |
4 |
4 |
12 |
4 |
4 |
|
Wallonië |
31 |
31 |
93 |
31 |
31 (1) |
|
Totaal |
110 |
110 (1) |
330 |
110 (1) |
110 (5) |
1 Salmonella spp., Cronobacter sakazakii, Listeria monocytogenes en coagulase positieve Staphylococcus.
Het FAVV doet ook analyses op de migratie van bisfenol A op zuigflessen uit polycarbonaat die worden bemonsterd in de sector distributie (zie tabel hierna).
Alle migratieanalyses waren conform.
|
Gewest |
bisfenol A |
2011 |
Totaal aantal |
28 |
Vlaanderen |
16 |
|
Brussel |
6 |
|
Wallonië |
6 |
|
2012 |
Totaal aantal |
18 |
Vlaanderen |
13 |
|
Brussel |
/ |
|
Wallonië |
5 |
3.+4. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal in 2011 en 2012 door het FAVV in kinderdagverblijven uitgevoerde microbiologische analyses op bereide maaltijden voor baby’s. Voor 2012 gaat het om voorlopige cijfers.
De resultaten van de analyses wijzen erop dat de microbiologische kwaliteit van de bereide maaltijden voor baby's in kinderdagverblijven nog kan worden verbeterd. Aangezien heel jonge kinderen een bijzonder gevoelige groep uitmaken, blijft het FAVV in zijn controleprogramma bijzondere aandacht besteden aan de levensmiddelen die deel uitmaken van hun dagelijks voedingspatroon.
Microbiologische analyses op bereide maaltijden voor baby’s in kinderdagverblijven (# niet-conforme indien > 0)
Jaar |
Gewest |
Aantal geanalyseerde maaltijden |
Listeria monocytogenes |
Bacillus cereus |
coagulase positieve Staphylococcus |
Andere pathogenen2 |
Escherichia coli |
Enterobacteriaceae |
2011 |
Vlaanderen |
137 |
137 |
46 (2) |
38 |
76 |
38 |
38 (2) |
Brussel |
39 |
39 |
17 |
12 |
24 |
12 |
12 |
|
Wallonië |
105 |
105 (1) |
49 (3) |
35 |
70 |
35 (1) |
35 (2) |
|
Totaal |
281 |
281 (1) |
112 (5) |
85 |
170 |
85 (1) |
85 (4) |
|
2012 |
Vlaanderen |
95 |
95 (1) |
41 (2) |
34 (2) |
68 |
34 |
34 (4) |
Brussel |
33 |
33 |
13 |
10 |
20 |
10 |
10 (1) |
|
Wallonië |
56 |
56 (1) |
21 |
15 (2) |
30 |
15 |
15 (1) |
|
Totaal |
158 |
184 (2) |
75 (2) |
59 (4) |
118 |
59 |
59 (6) |
2 Salmonella spp. en Clostridium perfringens