Asielzoekers - Bevel om het grondgebied te verlaten - Niet-repatriëring om medische redenen - Statuut van buitenlandse onderdaan
rechten van de zieke
buitenlandse staatsburger
verblijfsrecht
politiek asiel
verwijdering
illegale migratie
asielzoeker
12/7/2012 | Verzending vraag |
27/7/2012 | Antwoord |
Ik zou graag weten waarin de wetgever voorziet voor buitenlandse onderdanen die niet verwijderd kunnen worden om medische redenen, terwijl ze een bevel hebben ontvangen om het grondgebied te verlaten.
Ik verwijs naar het geval van een buitenlandse onderdaan die in de verwijderingsprocedure zat, toen de medische autoriteit diabetes bij hem vaststelde. Hij werd niet verwijderd, maar verblijft op het Belgische grondgebied zonder recht op sociale bijstand of enige bescherming, behalve de dringende medische hulp, en met als enig document een bevel om het grondgebied te verlaten.
U zult het met me eens zijn dat dit verbazend en abnormaal is. Voor de duur van de zorg zou betrokkene over een verblijfsdocument moeten kunnen beschikken.
Kunt u me uw standpunt over dergelijke gevallen laten geworden?
Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.
Het feit dat een medisch probleem wordt vastgesteld bij een vreemdeling betekent niet noodzakelijk dat hij niet kan verwijderd worden. Zijn verwijdering kan tijdelijk opgeschorst of uitgesteld worden. Indien dit noodzakelijk zou blijken. kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ook in het land van herkomst organisaties, medische diensten, artsen, ziekenhuizen, opzoeken die kunnen instaan voor zijn medische opvolging. In sommige gevallen kan er zelfs ondersteuning geboden worden om de nodige medicatie en verzorging ter plaatse te garanderen.
Indien een vreemdeling die houder is van een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) tijdelijk niet kan worden verwijderd om medische redenen, kan hij een verlenging van zijn (BGV) aanvragen op basis van de nodige medische bewijsstukken waaruit blijkt dat hij de nodige behandeling volgt. In dit geval, kan hij een verlenging van zijn bevel om het grondgebied te verlaten, bekomen voor de duur die strikt noodzakelijk is voor zijn behandeling. Hij dient in principe wel zelf in te staan voor de medische kosten. Alleen voor dringende medische hulp kan de persoon in illegaal verblijf zich tot het Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) van zijn verblijfsplaats richten.
De wet van 15 december 1980 voorziet in artikel 9ter, de afgifte van een machtiging tot verblijf om medische redenen. Maar alleen personen die lijden aan een ernstige ziekte die een reëel risico inhoudt voor hun leven of hun fysieke integriteit omdat er geen adequate behandeling in zijn land van herkomst (of verblijf) bestaat, kunnen dergelijke verblijfs-machtiging bekomen.