Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5594

van Christie Morreale (PS) d.d. 9 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee

Energieproductie - Nieuwe methode voor hydraulische productie - Systeem Searaser - Eventuele toepassing in BelgiŽ

energieproductie
golfslagenergie
zachte energie
zekerheid van voorziening

Chronologie

9/2/2012Verzending vraag
28/2/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5593
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5828

Vraag nr. 5-5594 d.d. 9 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Britse onderneming Ecotricity staat op het punt om in Groot-BrittanniŽ een nieuwe methode voor de productie van hernieuwbare energie te lanceren. De productie van elektriciteit met het Searaser-systeem is gebaseerd op de exploitaite van de energie die vrijkomt door de beweging van de golven in de zee. Het is een eenvoudig en blijkbaar ook goedkoop systeem.

De ontwerpers van het project hopen tegen 2017 langs de Britse kust 200 Searasers te installeren. Daarmee zouden 230.000 gezinnen van stroom kunnen worden voorzien.

Gelet op de voorschriften ter bescherming van het milieu en op de vermindering van de fossiele energie, is het onontbeerlijk dat nieuwe ďgroeneĒ en voor iedereen toegankelijke energiebronnen worden gevonden.

1) Zou dit project ook in BelgiŽ op korte termijn kunnen worden overwogen?

2) Zou het geen bevoorradingszekerheid kunnen bieden, alsook een bijkomende bron voor de productie van hernieuwbare energie?

3) Zou men door door het gebruik van deze nieuwe technologie geen nieuwe gebieden in de Noordzee kunnen openstellen en optimaal benutten?

Antwoord ontvangen op 28 februari 2012 :

Ik heb de eer het geachte lid mee te delen dat deze vraag niet tot mijn bevoegdheden behoort, maar tot die van mijn collega, Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit.