Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3667

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 14 november 2011

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid

Horecasector - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - Controles - Resultaten - Smileys - Publicatie

horecabedrijf
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Keuringsdienst van waren
gezondheidsinspectie

Chronologie

14/11/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-3667 d.d. 14 november 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

De stad Berlijn is begonnen met het online zetten van de resultaten van de hygiënecontroles in restaurants en bars om de consumenten te helpen een keuze te maken. De gepubliceerde lijst stelt drie beoordelingsniveaus voor : “voldoende”, “goed” en “zeer goed” en zal later worden aangevuld met nog twee andere beoordelingen, namelijk “correct” en “onvoldoende”.

In België bestaat er in zekere mate al een gelijkaardig systeem. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) publiceert immers al enkele jaren de gegevens van de restaurants die met het smiley-label zijn beloond. Tweehonderdvierenzeventig restaurants hebben van het FAVV een smiley gekregen en worden vermeld op de internetpagina's van het federaal agentschap. De smiley is een zelfklever, die bewijst dat de restauranthouder in zijn etablissement een geloofwaardig systeem voor de hygiënecontrole toepast.

1) Biedt het smiley-systeem 100% zekerheid? Kan een exploitant met trouwe klanten zijn zelfklever niet doorverkopen aan een andere restauranthouder?

2) Kan worden overwogen het FAVV ook de resultaten van de hygiënecontroles in de restaurants en bars te laten publiceren teneinde de consumenten te helpen bij hun keuze?