Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6486

van Christine Defraigne (MR) d.d. 13 januari 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Nationale Luchthaven Brussels Airport - Veiligheid - Kostprijs - Politieagenten en private veiligheidsagenten - Aantal - Organisatie - Coördinatie - Evaluatie - Controle

beveiliging en bewaking
luchthaven
veiligheid van het luchtverkeer
terrorisme

Chronologie

13/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/2/2010)
17/2/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6487

Vraag nr. 4-6486 d.d. 13 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 25 december 2009 probeerde een jonge Nigeriaan van 23 jaar, Umar Farouk Abdulmutallab, op een vlucht van Amsterdam naar Detroit een vliegtuig van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij op te blazen. De naam Umar Farouk Abdulmutallab kwam nochtans voor in een Amerikaanse antiterrorismedatabank.

Volgens Le Soir van 28 december 2009 heeft de luchthaven van Brussel haar veiligheidsmaatregelen verscherpt. Zo moeten de reizigers naar de Verenigde Staten drie uur voor het vertrek van hun vliegtuig op de luchthaven zijn, mogen ze slechts één stuk handbagage meenemen en worden ze aan de gate van het vliegtuig een tweede keer gefouilleerd.

1. Kunt u mij zeggen hoeveel de beveiliging van de nationale luchthaven Brussels Airport jaarlijks kost? Hoeveel politieagenten en private veiligheidsagenten worden daarvoor ingezet? Wat is hun functie?

2. Zult u meer politieagenten inzetten voor de veiligheid van onze nationale luchthaven? Zo ja, welk budget zal daarvoor worden uitgetrokken?

3. Welke andere maatregelen zult u nemen om de reizigers te beschermen?

4. Op welke private veiligheidsdiensten werd al een beroep gedaan voor de beveiliging van de luchthaven? Hoe zijn die georganiseerd? Hoe worden ze geëvalueerd en gecontroleerd?

5. In welke mate worden de activiteiten van de private veiligheidsdiensten, van de federale politie en van de luchtvaartpolitie op elkaar afgestemd?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

Ik verwijs naar het antwoord van de staatssecretaris voor Mobiliteit. De vraag werd eveneens aan hem gesteld.