Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5075

van Christine Defraigne (MR) d.d. 19 november 2009

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Pakistan - Zuid-Waziristan - Offensief - Afghanistan - NAVO - Diplomatiek proces - Zending van Belgische instructeurs - Verkiezingen - Beschuldigingen van corruptie en verdenking van fraude -Regering Karzai -Opening andere minderheden -Standpunt van de EU

Pakistan
Afghanistan
terrorisme
religieus conservatisme
islam
NAVO
strijdkrachten in het buitenland

Chronologie

19/11/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5423

Vraag nr. 4-5075 d.d. 19 november 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds de val van het talibanregime in Afghanistan in 2001 heerst er een klimaat van spanning, terreur en instabiliteit. Er worden talloze aanslagen gepleegd tegen de soldaten van de International Security Assistance Force, de Afghaanse soldaten of de burgers. Daarbij vallen talrijke doden en nog meer gewonden.

Sinds enkele maanden worden in Pakistan weer meer terroristische aanslagen gepleegd, waarvoor de taliban verantwoordelijk wordt gesteld. In dat klimaat van totale onveiligheid, zowel in Afghanistan als in Pakistan, heeft de Pakistaanse president Asif Ali Zardar op 16 oktober 2009 beslist om in Zuid-Waziristan een grond- en luchtoffensief te starten. Daarvoor worden ongeveer 28.000 soldaten gemobiliseerd. Die militaire campagne moet stabiliteit brengen en de terroristen tegenhouden.

De presidentsverkiezingen van 20 augustus 2009 in Afghanistan hebben het klimaat van onveiligheid nog versterkt. De taliban heeft ervoor gewaarschuwd dat “elke kiezer die wordt gewond, daar zelf verantwoordelijk voor zal zijn” en heeft opgeroepen om “aanvallen uit te voeren tegen vijandelijke basissen, de mensen te verhinderen aan de verkiezingen deel te nemen en op de vooravond van de verkiezingen het verkeer van regerings- en burgervoertuigen op alle wegen te blokkeren”.

Welk standpunt neemt België in ten aanzien van dat Pakistaanse offensief?

In welk stadium bevindt zich het diplomatieke proces in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) voor wat Afghanistan betreft? België zal nieuwe soldaten-instructeurs sturen, belast met de opleiding van het Afghaanse leger. Hoe zal die opleiding worden voorbereid?

Hamid Karzai werd opnieuw tot president van Afghanistan verkozen. Hoe beoordeelt België het verkiezingsproces, gelet op de beschuldigingen van corruptie en de verdenking van fraude? Zal de Europese Unie president Hamid Karzai verplichten zijn regering open te stellen voor andere minderheden?