Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3710

van Christine Defraigne (MR) d.d. 3 juli 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

Nabije Oosten - Toestand - Ontmoeting tussen de Amerikaanse president Obama en de IsraŽlische eerste minister Netanyahu - Interpalestijnse dialoog - Toestand - Staat IsraŽl - Begrip - Joodse Staat - Rol van de Europese Unie (EU)

Midden-Oosten
IsraŽl
Palestijnse kwestie
Palestina
beslechting van geschillen
internationale rol van de EU

Chronologie

3/7/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/8/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5377

Vraag nr. 4-3710 d.d. 3 juli 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Wij hebben de samenstelling en de eerste verklaringen van de nieuwe IsraŽlische regering afgewacht om ons een idee te vormen over het beleid dat door IsraŽl zal worden gevoerd met betrekking tot het vredesproces.

Hoe kunt u de ontmoeting beschrijven die plaatshad te Washington tussen de Amerikaanse president Obama en de IsraŽlische eerste minister, de heer Netanyahu? De redevoering van 14 juni 2009 van deze laatste bevat een aantal elementen en standpunten waarover ik graag uw mening zou kennen.

Ik kende ook graag uw visie op de interpalestijnse dialoog die op een dood punt lijkt te zijn beland. Hamas heeft de informatie ontkend volgens dewelke ze een akkoord met Fatah zou hebben gesloten. Kan de regering van de heer Salam Fayyad een grotere consensus binnen de Palestijnse samenleving bereiken?

Wat denkt u over het aandringen van de IsraŽliŽrs om het begrip ďJoodse StaatĒ te doen erkennen en niet langer alleen de Staat IsraŽl? Moet daarin de invoering van een nieuwe voorwaarde worden gezien voor de hervatting van de politieke dialoog met de Palestijnse Autoriteit?

Kunt u, los van het standpunt van BelgiŽ, aanwijzingen geven over de rol die de Europese Unie (EU) momenteel speelt? De EU heeft zich willen laten gelden op het ogenblik van de Amerikaanse politieke transitie.