Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2973

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 6 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van FinanciŽn en Institutionele Hervormingen

Belgisch gevangenisbeleid - Verouderde gevangenissen - Gebrek aan sanitaire voorzieningen - Maatregelen

strafgevangenis
Regie der Gebouwen

Chronologie

6/2/2009 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/3/2009 )
25/11/2009 Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-2974
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5151

Vraag nr. 4-2973 d.d. 6 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Thomas Hammarsberg, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa uitte eind 2008 kritiek op het Belgische gevangenisbeleid. De man hekelt de overbevolking in onze Belgische gevangenissen en de verouderde infrastructuur.

In drie gevangenissen zijn er cellen zonder sanitair. Het gaat om Vorst, Doornik en Merksplas. Daar moeten de gevangenen letterlijk de pot op. Uiteraard is het onmenselijk dat zij in een emmer moeten gebruiken als ze naar het toilet willen.

Het geactualiseerde Masterplan 2008-2012 voor een gevangenisstructuur in humane omstandigheden vertelt me dat de geachte minister Merksplas wil sluiten in 2013 en vervangen door een nieuwe gevangenis in die gemeente, dat Vorst sluit in 2016 en zal vervangen worden door een gevangenis in Evere. Rest er nog Doornik, dat open zal blijven.

Vandaar mijn vragen :

1. Hoeveel cellen zijn er in BelgiŽ die niet beschikken over sanitair en waar gedetineerden dus naar het toilet moeten op een emmer ? Is dat nog steeds het geval in Vorst, Doornik en Merksplas ? Of zijn er nog andere gevangenissen waar dit zo is ? Zo ja, dewelke ?

2. Tot wanneer denkt u deze onmenselijke toestanden zo te kunnen aanhouden ? Wordt er prioriteit gegeven om dit probleem op te lossen of dienen de betrokken gedetineerden te wachten tot hun gevangenis sluit in 2013 of 2016 ?

3. Welke renovatiewerken worden in Doornik uitgevoerd, met als timing juni 2009 ? Zitten hier ook sanitaire werkzaamheden in vervat, opdat deze gedetineerden vanaf juni op een echte WC kunnen ?