Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-283

van Martine Taelman (Open Vld) d.d. 30 januari 2008

aan de minister van Werk

Dienstencheques - Verbod op gebruik door verenigingen - Aanpassing - Belastingvermindering

onderhoud
bijkomend voordeel
mede-eigendom
belastingaftrek

Chronologie

30/1/2008 Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/2/2008 )
19/3/2008 Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-653

Vraag nr. 4-283 d.d. 30 januari 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De website van Accor meldt dat de dienstencheques niet mogen gebruikt worden om de trappenhal van een appartementsgebouw te kuisen. Nochtans werd de dienstencheque gecreŽerd om zwartwerk terug te dringen. Niettemin zien vele appartementsblokken zich door deze regeling genoodzaakt om een kuisvrouw in het zwart te betalen. Deze regeling mist mijn inziens logica, aangezien de eigenaar van een appartement wťl dienstencheques kan bestellen voor zijn eigen appartement, maar niet voor de trappenhal. Volgens het juridisch principe ďbijzaak volgt hoofdzaakĒ zou het nochtans logischer zijn, moest ook het kuisen van de trap onder deze regeling kunnen vallen.

1. Kan men geen uitzondering creŽren waardoor dienstencheques niet enkel op naam van natuurlijke personen, maar ook op naam van een vereniging van mede-eigenaars kan besteld worden?

2. Aangezien een vereniging van mede-eigenaars fiscaal als een feitelijke vereniging beschouwd wordt, wordt rechtstreeks in hoofde van de eigenaars belast. Kan men dan geen regeling uitwerken zoals bij de belastingsvermindering voor energievriendelijke investeringen waarbij de eigenaar van elk appartement verhoudingsgewijs met zijn aandeel in de mede-eigendom van de belastingsvermindering kan genieten?