BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2011-2012
________
10 februari 2012
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5604

de Muriel Targnion (PS)

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie
________
Gezinshereniging - Geval van ascendenten die meer dan drie maanden in België verblijven - Statuut
________
familiemigratie
verblijfsrecht
________
10/2/2012Verzending vraag
27/4/2012Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5604 d.d. 10 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

De gezinshereniging van ascendenten met Belgische burgers of vreemdelingen van buiten de Europese Unie die houder zijn van een permanente verblijfsvergunning, is sinds kort niet meer toegestaan.

Mijn vraag heeft betrekking op de nasleep van die situaties, namelijk de ascendenten die meer dan drie maanden op het Belgische grondgebied verblijven.

Vóór hun aankomst in België hebben hun kinderen een tenlasteneming moeten ondertekenen voor een periode van twee jaar, die nadien drie jaar is geworden.

Ik zou graag weten welk statuut aan de ouders is toegekend na die twee of drie jaar. Kunnen ze een permanente verblijfsvergunning krijgen en zo ja, genieten ze sociale bijstand als ze niet met hun kinderen samenwonen?

Als die maatregel bevestigd wordt, zal de Belgische Staat dan nagaan of de ascendanten in het land van oorsprong al een inkomen hebben (een pensioen bijvoorbeeld) en hoe zal dat gebeuren (bilaterale overeenkomsten bijvoorbeeld)?

Antwoord ontvangen op 27 april 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag. 

De wijzigingen aan de wet van 15 december 1980, die van toepassing werden op 22 september 2011 maken het niet meer mogelijk voor de meerderjarige Belgische onderdaan een bloedverwant in opgaande lijn te laten overkomen. Wat betreft bloedverwanten in opgaande lijn van een onderdaan van een derde land is de wetgeving niet gewijzigd, deze categorie familieleden geniet niet van het recht op gezinshereniging. 

De bloedverwanten in opgaande lijn van een Belg, voor wie de gezinshereniging werd toegestaan voor 22 september 2011, genieten een recht op verblijf dat niet kan worden betwist als gevolg van die bepalingen. Zij kregen een F-kaart die vijf jaar geldig is, en dit ongeacht een eventuele tenlasteneming van hun bloedverwant in opgaande lijn in het kader van een toeristenvisum.

Aangezien deze categorie van personen niet wordt bedoeld door de nieuwe wet, is het niet mogelijk hun verblijf in te trekken, behalve om redenen van openbare orde. Het is aan het bevoegde OCMW om de nodige controles uit te voeren in het kader van de toekenning of de weigering van deze steun. 

Wat de bloedverwant in opgaande lijn van een burger van de Unie betreft, kan deze conform de Europese wetgeving steeds genieten van gezinshereniging en zijn de voorwaarden van de vroegere wet nog altijd van toepassing en kan de intrekking nog altijd worden overwogen krachtens de artikelen 42ter en 42quater.