BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2013-2014
________
25 oktober 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-10215

de Fatiha Saïdi (PS)

aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee
________
Digitale televisie - Teledistributie - Digitale kanalen - Toegang zonder decoder - Alternatief - Gemeenschappelijke interfacekaart
________
pay-tv
televisie met hoge resolutie
teledistributie
________
25/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-10215 d.d. 25 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

België is één van de enige landen in Europa waar de kabelmaatschappijen geen basisaanbod zonder decoder voorstellen voor digitale televisie.

Om toegang te krijgen tot digitale televisie verplichten de kabelmaatschappijen ons ertoe hun decoder te kopen of te huren. Als een gebruiker naar de concurrentie wil overstappen en van operator veranderen, is hij bij de nieuwe leverancier opnieuw verplicht diens decoder aan te schaffen.

Volgens onze belangrijkste consumentenorganisatie zijn de helft van de burgers van het land vragende partij voor kwaliteitsvol beeld tegen een redelijk tarief. Ze vragen geen ontelbare functies tegen een buitengewoon hoge prijs. Ze vinden dat deze verplichting tot kopen of huren van een decoder op gedwongen verkoop lijkt en de concurrentie afremt.

Er is nochtans een eenvoudig alternatief. Alle flatscreentelevisietoestellen zijn voorzien van een toegang voor een gemeenschappelijke interfacekaart. Die kaart kost minder dan 100 euro en blijft geldig voor om het even welke leverancier en er is geen decoder nodig. Een interfacekaart biedt tal van voordelen. Het belangrijkste is een laag energieverbruik, want de energieverslindende decoder is niet meer nodig.

Kan ik hieromtrent het standpunt kennen van de regering en in het bijzonder het uwe, als minister van Consumentenzaken?