BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2009-2010
________
7 december 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-5733

de Christine Defraigne (MR)

aan de minister van Justitie
________
Computercriminaliteit - Gevoelige websites van de Belgische Staat - Beveiliging - Eventuele technologische waakdienst - Computer Crime Unit - EfficiŽntere bestrijding - Budget - Verhoging
________
internet
internetsite
gegevensbescherming
computercriminaliteit
misdaadbestrijding
________
7/12/2009Verzending vraag
6/5/2010Einde zittingsperiode
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5076
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-5733 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Een buitenlandse hacker bewees onlangs dat de websites van sommige banken (met name Dexia en ING) vatbaar zijn voor computeraanvallen. Het was zijn bedoeling de zwakke plekken in de computerbeveiliging aan het licht te brengen.

Aangezien meer en meer gegevens geÔnformatiseerd worden, zal er ongetwijfeld een nieuwe en snel uitbreidende vorm van criminaliteit ontstaan.

1. Hoe is de situatie voor de gevoelige websites van de Belgische Staat (justitie, politie, defensie, inlichtingendienst)? Werden er als gevolg van die aanvallen specifieke maatregelen genomen?

2. Bestaat er een technologische bewakingsdienst die de mogelijkheid biedt proactief op te treden in de strijd tegen de cybercriminaliteit (eerst nagaan welke de dreigingen zijn en nadien methoden uitwerken om zich ertegen te wapenen)?

3. Zijn er plannen om het budget van de Computer Crime Unit te verhogen teneinde deze toenemende dreiging efficiŽnter te kunnen bestrijden? Zo ja, met welk bedrag?