Informatieverslag

Over lichamelijke zelfbeschikking en het tegengaan van obstetrisch geweld

In behandeling sinds 23/04/2021

   Lijst informatieverslagen


Parlementair dossier  

  • Verzoek tot het opstellen van een informatieverslag 7-245/1 7-245/1 (PDF)

Adviescomitť voor gelijke kansen  

   Lijst informatieverslagen

Op 1 april 2020 heeft de plenaire vergadering van de Senaat besloten een informatieverslag op te stellen over het recht op lichamelijke zelfbeschikking en de bestrijding van obstetrisch geweld.

Sinds enkele jaren groeit het bewustzijn en de kennis over gynaecologisch en obstetrisch geweld, onder meer door getuigenissen op sociale netwerken. Dit geweld kan vele vormen aannemen en kan zich op elk moment van het seksuele leven van een vrouw voordoen. Het kan gaan om gebaren, woorden en daden die de integriteit van patiŽnten ondermijnen, of het nu gaat om de keuze van een voorbehoedsmiddel, brutale onderzoeken, opgelegde ingrepen zoals een episiotomie, of het feit dat men niet kan kiezen op welke manier men wil bevallen. Het doel van dit informatieverslag is om de discussie te lanceren en de situatie in BelgiŽ te analyseren met het oog op het opstellen van aanbevelingen ter bevordering van een echte cultuur van gynaecologische en verloskundige zorg.

De Senaat is bij uitstek geschikt om deze problematiek grondig te bestuderen, aangezien de strijd tegen gynaecologisch en obstetrisch geweld en de bevordering van een goede verloskunde, gebieden zijn die in BelgiŽ op een gecoŲrdineerde manier moeten worden aangepakt. Dit is een transversale aangelegenheid die zowel het federale niveau aangaat op het vlak van medische handelingen, deontologie en gegevensverzameling, als de Gemeenschappen op het vlak van de opleiding van gezondheidspersoneel. Preventie, psychosociale steun, bevordering van gezondheid, en sensibilisering en campagnes rond vrouwenrechten zijn dan weer bevoegdheden van de Gewesten.


Suggesties?

GeÔnteresseerden kunnen hun opmerkingen en voorstellen kenbaar maken aan de commissieleden via het e-mailadres comequitas@senate.be