2-1281/2

2-1281/2

Belgische Senaat

ZITTING 2002-2003

8 OKTOBER 2002


Wetsontwerp tot wijziging van het Kieswetboek


AMENDEMENTEN


Nr. 1 VAN DE HEER DALLEMAGNE

Bijlage bij het ontwerp van wet

In de bijlage van het wetsontwerp, de Duitstalige gemeenten van de kieskantons Eupen en Sankt-Vith van het administratief arrondissement Verviers weglaten, en een nieuwe kieskring Eupen-Sankt-Vith oprichten, die de negen Duitstalige gemeenten omvat en waarvan Eupen de hoofdplaats is.

Verantwoording

De in dit wetsvoorstel voorgestelde hervorming van het Kieswetboek zou meebrengen dat de inwoners van de kieskantons Eupen en Sankt-Vith nog minder kans hebben op een gewaarborgde vertegenwoordiging in de Kamer van volksvertegenwoordigers, aangezien zij zouden worden opgenomen en « opgeslorpt » in de provincie Luik. Een dergelijke situatie is onaanvaardbaar als men weet dat de Oostkantons bijna 70 000 inwoners tellen, of 0,7 % van de Belgische bevolking. In een democratisch land dat oog heeft voor de minderheden ­ de ondertekening van het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden is daarvan het bewijs ­ kan moeilijk worden aanvaard dat de burgers die tot een minderheid behoren in het Parlement worden vertegenwoordigd door mensen die hun taal spreken noch begrijpen.

De Raad van de Duitstalige Gemeenschap heeft onlangs een resolutie inzake de hervorming van de politieke instellingen gericht aan de federale regering en het federaal Parlement; in die tekst wordt in het bijzonder gevraagd dat bij wet of krachtens de Grondwet een vertegenwoordiging van de Duitstalige bevolking in de Kamer van volksvertegenwoordigers wordt gewaarborgd, gelet op de regeling inzake evenredige vertegenwoordiging. Bovendien memoreert de Raad dat het Duitse taalgebied reeds een kieskring vormt voor de verkiezing van het Europees Parlement en van de provincieraad.

Dit amendement strekt tot oprichting van een twaalfde kieskring, Eupen-Sankt-Vith genaamd, met als hoofdplaats Eupen, de administratieve « hoofdstad » van de Oostkantons. Met die kieskring zouden de Duitstaligen vertegenwoordigd kunnen zijn in de Kamer van volksvertegenwoordigers, overeenkomstig artikel 63, § 3, van de Grondwet. De paragraaf bepaalt het volgende : « De indeling van de leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers over de kieskringen wordt door de Koning bepaald in verhouding tot de bevolking. »

Nr. 2 VAN DE HEER DALLEMAGNE

Bijlage bij het ontwerp van wet

In de bij het wetsvoorstel gevoegde bijlage, Henegouwen in twee kieskringen, genaamd West-Henegouwen en Oost-Henegouwen, opsplitsen en verder de kieskantons Edingen en Lessen lichten uit het arrondissement Zinnik, dat in de kieskring Oost-Henegouwen opgenomen is. In de nieuw opgerichte kieskring « West-Henegouwen » ­ die de arrondissementen Doornik, Aat, Moeskroen omvat ­ de kieskantons Edingen en Lessen opnemen.

Verantwoording

Dit amendement strekt ertoe Henegouwen in twee homogene kieskringen op te splitsen en aldus te voorkomen dat het tot één enkele « monster »-kieskring komt, waarin een onvoldoende sterke persoonlijke band tussen de mensen onderling, of tussen de mensen en de gekozenen bestaat.

Zo wordt voorgesteld om voor de arrondissementen Doornik, Aat, Moeskroen een nieuwe kieskring op te richten ­ die verschilt van de kieskring Oost-Henegouwen, waartoe de arrondissementen Bergen en Charleroi behoren ­ waarin tevens de gemeenten Lessen, Silly en Edingen worden opgenomen.

Dankzij die ­ tevens door tal van leden van de meerderheid gewenste ­ regeling staat de burger dichter bij de gekozene en ontstaan twee kieskringen die elk logisch aansluiten bij een territoriale, economische en sociale realiteit. Het is immers belangrijk een betekenisvolle vertegenwoordiging te behouden voor de gemeenten die tot West-Henegouwen behoren. Men behoort namelijk te voorkomen dat ze zouden wegdeemsteren in een groter geheel dat wordt beheerst door de arrondissementen Bergen en Charleroi, met een hoger bevolkingsaantal en die « populairdere » prominente politici tellen.

Georges DALLEMAGNE.

Nr. 3 VAN DE HEER VERREYCKEN

Bijlage bij het ontwerp van wet

De bijlage bij het wetsontwerp wijzigen als volgt :

« 1º De voorgestelde kieskringen, waarvan de benaming weergegeven wordt in de eerste kolom van de tabel, worden, met uitzondering van de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven, alfabetisch gegroepeerd volgens het taalgebied waarin de gemeenten gelegen zijn die blijkens de laatste kolom van de tabel behoren tot de desbetreffende kieskring. De kieskringen die zijn gelegen in het Nederlandse en het Franse taalgebied worden respectievelijk voorafgegaan door de hoofding « Nederlandstalige kieskringen« en « Franstalige kieskringen »;

2º De kieskantons Sankt-Vith en Eupen worden van het administratief arrondissement Verviers en dus van de voorgestelde kieskring Luik afgesplitst en vormen samen de kieskring Deutschostbelgien die in de tabel voorafgegaan wordt door de hoofding « Duitstalige kieskring »;

3º De hoofdingen « Nederlandstalige kieskringen », « Franstalige kieskringen » en « Duitstalige kieskring » worden met de bijbehorende rijen en kolommen alfabetisch gerangschikt;

4º De gemeenten van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad vormen enerzijds samen met de gemeenten van de administratieve arrondissementen Halle-Vilvoorde en Leuven de kieskring Brussel-Vlaams-Brabant, die alfabetisch opgenomen wordt tussen de kieskringen die ressorteren onder de hoofding « Nederlandstalige kieskringen », en vormen anderzijds op zichzelf de kieskring Franstalig Brussel, die alfabetisch opgenomen wordt tussen de kieskringen die ressorteren onder de hoofding « Franstalige kieskringen ».

Verantwoording

De huidige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is een anachronisme, omdat hij helemaal niet is mee geëvolueerd met de staatshervorming. Ze staat zowel haaks op de indeling van de taalgebieden als op die van gewesten en provincies. De reden waarom de kieskring werd gehandhaafd, heeft uitsluitend te maken met de blijvende betrachting van de Franstalige politici om stukken van Halle-Vilvoorde (in de eerste plaats de faciliteitengemeenten) bij Brussel aan te hechten. Door de unitaire kieskring te handhaven, behouden de Brusselse politici hun directe invloed in Vlaams-Brabant en kunnen ze stokebrand blijven spelen. Zij hebben er ook alle belang bij dat de Franstaligen in de Gordel zich niet aanpassen en dat de verfransing van Halle-Vilvoorde blijft toenemen. Dit is de belangrijkste reden waarom de Vlaamse Beweging al decennialang de splitsing van het kiesarrondissement eist.

Het is volstrekt onlogisch dat men van de drastische hertekening (provincialisering) van de kieskringen voor de verkiezing van de leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers geen gebruik heeft gemaakt om dit anachronisme uit de wereld te helpen. Onderhavig amendement strekt er niet toe om een provinciale kieskring Vlaams-Brabant tot stand te brengen, wat een verticale splitsing van het bestaande kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zou veronderstellen, maar opteert voor een horizontale splitsing ervan, zodat er een band blijft bestaan tussen Brussel enerzijds en het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde (en bij uitbreiding geheel Vlaams-Brabant) anderzijds, in die zin dat de Brusselse kiezers nog steeds kunnen stemmen voor kandidaten uit Vlaams-Brabant. De Franstalige lijsten die in Brussel worden ingediend (Franstalige kieskring « Franstalig Brussel »), zouden echter slechts stemmen kunnen behalen bij de inwoners van het administratieve arrondissement Brussel-Hoofdstad en niet langer kunnen ronselen in Vlaams-Brabant.

Tegelijk wordt van dit amendement gebruik gemaakt om de kieskantons Eupen en Sankt-Vith af te splitsen van het administratieve arrondissement Verviers en dus van de kieskring Luik en deze kieskantons vervolgens samen te voegen tot de nieuwe kieskring « Deutschostbelgien », teneinde de Duitstaligen in de gelegenheid te stellen rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Kamer van volksvertegenwoordigers te verzekeren.

Nr. 4 VAN DE HEER VERREYCKEN

Art. 4

In het voorgestelde artikel 115 van het Kieswetboek, het zesde en het zevende lid doen vervallen en het tweede, derde, vierde en vijfde lid vervangen als volgt :

« In het administratieve arrondissement Brussel-Hoofdstad worden voor de verkiezing van de Kamer van volksvertegenwoordigers de Nederlandstalige kandidaten en de Franstalige kandidaten op afzonderlijke lijsten voorgedragen.

De lijsten van de Nederlandstalige kandidaten die voorgedragen worden in dit arrondissement zijn gelijk aan de kandidatenlijsten die voorgedragen worden in administratieve arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde.

De voordrachtsakten van deze kandidaten, zoals bepaald in het vorige lid, moeten neergelegd worden in de handen van de voorzitter van het hooofdbureau van de kieskring Brussel-Vlaams-Brabant.

De kandidaten die op een lijst staan die wordt neergelegd in de handen van de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Vlaams-Brabant moeten in de akte van bewilliging van hun kandidaatstellingen verklaren dat zij Nederlandstalig zijn. »

Verantwoording

Dit amendement hangt samen met een ander amendement van dezelfde indieners dat ertoe strekt de unitaire kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde derwijze te splitsen dat er een band blijft bestaan tussen Brussel enerzijds en het administratieve arrondissement Halle-Vilvoorde (en bij uitbreiding geheel Vlaams-Brabant) anderzijds, waardoor de Brusselse kiezers nog steeds kunnen stemmen voor kandidaten uit Vlaams-Brabant. De Franstalige lijsten die in Brussel worden ingediend (Franstalige kieskring « Franstalig Brussel »), zouden echter slechts stemmen kunnen behalen bij de inwoners van het administratieve arrondissement Brussel-Hoofdstad en niet langer kunnen ronselen in Vlaams-Brabant.

Nr. 5 VAN DE HEER VERREYCKEN

Art. 5

De tweede zin van het voorgestelde vijfde lid van de vijfde paragraaf van artikel 116 van hetzelfde Wetboek vervangen als volgt :

« Evenwel wordt het maximum aantal kandidaten dat toegestaan wordt op een lijst die voorgedragen wordt in de kieskring Leuven en die gelijk is aan een lijst die voorgedragen wordt in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde bepaald door het optellen van het aantal te begeven zetels in elk van beide kieskringen. »

Verantwoording

Het is onaanvaardbaar en verstoken van elke logica dat de Franstaligen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde 29 kandidaten in stelling mogen brengen, terwijl er in deze kieskring slechts 22 zetels te begeven zijn. Wat de Nederlandstalige lijsten in Brussel-Halle-Vilvoorde betreft, is de bepaling van het maximum aantal kandidaten door het aantal te begeven zetels in de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven samen te stellen, wel logisch, aangezien deze lijsten identiek zijn aan de lijsten die in de kieskring Leuven worden ingediend en er in de laatstgenoemde kieskring 7 zetels te begeven zijn. Voor de 22 plaatsen van Brussel-Halle-Vilvoorde mogen de Franstaligen als gevolg van het amendement van de heer Coveliers 7 kandidaten en 4 opvolgers teveel naar voren schuiven, zodat Vlamingen en Franstaligen met ongelijke wapens naar de kiezer trekken. In totaal zullen de Franstaligen immers 45 kandidaten (kandidaat-titularissen en kandidaat-opvolgers) hebben uit Brussel-Halle-Vilvoorde en de Vlamingen slechts 34.

Nr. 6 VAN DE HEER VERREYCKEN

Art. 6

Dit artikel vervangen als volgt :

« Art. 6. ­ Artikel 132 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij de gewone wet van 16 juli 1993, wordt opgeheven. »

Verantwoording

Artikel 132 van het Kieswetboek heeft betrekking op de mogelijkheid van de verbinding tussen lijsten die voorgedragen worden in kieskringen die tot dezelfde provincie behoren en ­ als uitzondering hierop ­ tussen lijsten die voorgedragen worden in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde enerzijds en, naar gelang van het geval, de kieskring Leuven of de kieskring Waals-Brabant anderzijds. Gezien de provincialisering van de kieskringen is deze regeling zonder voorwerp geworden. Artikel 6 van het wetsvoorstel laat het eerste lid van artikel 132 van het Kieswetboek ongewijzigd zodat het voorgestelde tweede lid, zoals de Raad van State in zijn advies met betrekking tot het oorspronkelijke wetsvoorstel opmerkte, met dat eerste lid in tegenspraak is, aangezien het stelt dat lijstenverbindingen uitsluitend mogen plaatsvinden tussen lijsten van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en die van de kieskring Waals-Brabant de Raad van State wijst er verder op dat er geen enkele verantwoording gegeven wordt voor het verschil in behandeling dat erin bestaat de regeling van apparentering te behouden in één enkel geval, in casu dat van een verbinding van lijsten van Franstalige kandidaten van Brussel-Halle-Vilvoorde met de lijsten van de kieskring Waals-Brabant. Het ware dan ook logischer artikel 132 van het Kieswetboek in zijn geheel op te heffen.

Nr. 7 VAN DE HEER VERREYCKEN

Art. 11

De laatste zin van het voorgestelde artikel 168bis vervangen als volgt :

« Bij gelijkheid van breuk, wordt de resterende zetel toegekend aan de lijstengroep die door het lot wordt aangeduid. »

Verantwoording

Met de huidige regeling gaat de zetel in deze situatie automatisch naar de Franstalige lijstengroep. Daar bestaat geen enkele grond voor. Dit is gewoon pure willekeur. Daarom is het beter het lot te laten beslissen.

Wim VERREYCKEN.

Nr. 8 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

De inrichting van provinciale kieskringen, zoals die wordt doorgevoerd door de voorgestelde tabel, is nefast voor de democratische communicatie tussen burger en verkozene. Zij leidt tot een ontdemocratisering van de politiek en tot een verstrakking van de controle over het lokale en regionale politieke leven door de centrale partij-apparaten.

Nr. 9 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Subsidiair amendement op amendement nr. 8)

Art. 2

A. In het voorgestelde artikel, de woorden « één of meer administratieve arrondissementen » vervangen door de woorden « een of meer kantons ».

B. Het voorgestelde artikel aanvullen als volgt :

« Indien een gemeente een aantal inwoners heeft, dat de splitsing van deze gemeente in meerdere electorale kantons verantwoordt, kan de Koning deze splitsing bij in Ministerraad overlegd besluit doorvoeren. »

Verantwoording

Om conform te zijn met de doelstellingen van dit ontwerp, namelijk de politiek dichter bij de mensen te brengen, verdient het aanbeveling de kieskringen niet groter, maar net kleiner te maken. Dit kan de herkenbaarheid en de aanspreekbaarheid van de politici enkel vergroten en zal daarenboven en psychologische en financiële drempels om een parlementair mandaat te verwerven, verkleinen.

Als basiseenheid voor de indeling van de kieskringen, is het kanton dan ook een meer aangewezen eenheid dan het administratieve arrondissement. De mogelijkheid meerdere kantons tot een kieskring te verbinden blijft haar zin behouden, om tegemoet te komen aan het vereiste om conform artikel 62, tweede lid van de Grondwet, de Kamer van volksvertegenwoordigers te verkiezen op basis van het stelsel van de evenredige vertegenwoordiging. Hiertoe verdient het ook aanbeveling de mogelijkheid te laten bestaan grote steden op te splitsen in meerdere electorale kantons.

Nr. 10 VAN DE HEER VANDENBERGHE

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 8)

Art. 2

Het voorgestelde artikel vervangen als volgt :

« Art. 2. ­ § 1. Artikel 87 van het Kieswetboek wordt aangevuld met de volgende bepaling :

« Een uitzondering vormt het Duitse taalgebied, dat een eigen kieskring vormt. »

§ 2. De tabel, die overeenkomstig ditzelfde artikel, gevoegd is bij dit Wetboek, wordt, wat betreft de provincie Luik, gewijzigd als volgt : »

Verantwoording

Dit amendement komt tegemoet aan de unanieme vraag van de Raad van de Duitstalige Gemeenschap voor een gewaarborgde vertegenwoordiging van de Duitstaligen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Met dit amendement wordt immers een afzonderlijke kieskring voor het Duitstalig gebied voor de verkiezingen van de Kamer opgericht. Weliswaar is er in deze kieskring op basis van de huidige bevolkingscijfers slechts één zetel te begeven en zou men kunnen stellen, zoals de Raad van State in het verleden in zijn adviezen heeft gedaan, dat in dit geval het beginsel van de evenredige vertegenwoordiging niet wordt gerespecteerd. Het is echter nu al zo dat voor de verkiezingen van het Europees Parlement in het Duitstalige kiescollege eveneens slechts één zetel te begeven is, hoewel deze verkiezingen eveneens op basis van de evenredige vertegenwoordiging worden georganiseerd.

Niettemin lijkt het de indieners aangewezen om bij een volgende grondwetsherziening de gewaarborgde vertegenwoordiging van de Duitstaligen voor de verkiezingen van de Kamer in de grondwet op te nemen. Op deze wijze wordt deze gewaarborgde vertegenwoordiging grondwettelijk verankerd. Gezien het politiek akkoord van 26 april 2002 voorziet in een verhoging van het aantal Kamerleden van 150 tot 200 is het aangewezen om voor de afzonderlijke kieskring van het Duitstalig gebied te bepalen dat er in deze kieskring twee zetels te begeven zijn. Op deze wijze vallen de eventuele bezwaren tegen het niet respecteren van de evenredige vertegenwoordiging in de afzonderlijke kieskring van het Duitstalig gebied weg.

Nr. 11 VAN DE HEER VANDENBERGHE

Art. 2

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

De vergroting van de bestaande kieskringen tot provinciale kieskringen, met uitzondering van de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde, Leuven en Nijvel of Waals-Brabant is geenszins verantwoord om de volgende redenen :

­ Het is politiek onfatsoenlijk om op minder dan een jaar voor de volgende federale verkiezingen de kieskringen nog te wijzen. Een wijziging van de spelregels bij verkiezingen op een jaar of minder voor de verkiezingsdatum versterkt de indruk dat de zogenaamde hervormingen veel meer te maken hebben met partijpolitieke berekeningen en de loopbaanplanning van een aantal politici dan met de bekommernis een rechtvaardig en doorzichtig kiesstelsel te hebben. Als er één gegeven in het politieke leven boven alle verdenking en discussie dient te staan, is het de organisatie van verkiezingen.

­ De provinciale kiesomschrijvingen vergroten de afstand tussen kiezers en politici en verkleinen die niet zoals de indieners van het voorstel beweren. Terwijl in andere landen initiatieven worden genomen om de afstand tussen politici en kiezers kleiner te maken, willen de initiatiefnemers van het voorstel merkwaardig genoeg het tegenovergestelde bereiken. De hiernavolgende tabel illustreert de omvang in aantal kiezers (cijfers van 1999) en aantal inwoners (cijfers van 2001) van de nieuwe provinciale kieskringen Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Luik. Voor Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven betreft het aantal kiezers en inwoners tot wie de kandidaten van de Vlaamse lijsten zich volgens het voorstel van de indieners moeten richten.

Inwoners (2001)
­
Habitants (2001)
Kiezers (1999)
­
Électeurs (1999)
Antwerpen. ­ Anvers 1 650 720 1 216 894
West-Vlaanderen. ­ Flandre occidentale 1 131 980 876 372
Oost-Vlaanderen. ­ Flandre orientale 1 365 964 1 052 578
Limburg. ­ Limbourg 798 036 566 316
Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven. ­ Bruxelles-Hal-Vilvorde et Louvain 1 994 939 1 303 579
Waals-Brabant. ­ Brabant wallon 354 207 243 580
Luik. ­ Liège 1 022 763 705 994
Henegouwen. ­ Hainaut 1 280 494 877 214
Namen. ­ Namur 447 254 324 352
Luxemburg. ­ Luxembourg 249 993 176 585

­ De enorme vergroting van de kieskringen zal tevens de personalisering en de mediatisering van de politiek in de hand werken. In grote kieskringen zijn de media vrijwel het enige kanaal waarmee men de kiezers kan bereiken. Personen zullen belangrijker worden dan partijen, programma's en ideeën.

­ De vergroting van de bestaande kieskringen tot provinciale kieskringen is theoretisch een neutrale operatie, maar is het de facto niet. Deze wijziging is in het voordeel van de regeringsmeerderheid, die op deze wijze haar zgn. boegbeelden maximaal kan laten renderen. De electorale context zal grondig verschillen.

­ Het voorstel van de indieners heeft alleen betrekking op de kieskringen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dit betekent dat er in Vlaanderen verschillende kieskringen zullen zijn voor de verkiezingen van de Kamer en het Vlaams Parlement. Het voorstel van de indieners heeft dus minder eenvormigheid in de kieswetgeving tot gevolg. Dit is in het nadeel van de kiezers.

Nr. 12 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2

Dit artikel als volgt vervangen :

« Artikel 87 van het Kieswetboek wordt vervangen als volgt :

« Art. 37. ­ § 1. Voor de verkiezing van de Kamer van volksvertegenwoordigers worden 76 volksvertegenwoordigers aangeduid door het Nederlandse en het Franse kiescollege, zoals omschreven in § 2. 64 volksvertegenwoordigers worden aangeduid door de lokale kieskringen, bedoeld in § 3. 10 volksvertegenwoordigers worden aangeduid door de hoofdstedelijke kieskringen bedoeld in § 4.

§ 2. De verkiezing van de volksvertegenwoordigers, aangeduid voor het Nederlandse en het Franse kiescollege, gebeurt op basis van de volgende kieskringen :

1º de Vlaamse kieskring, die de administratieve arrondissementen omvat die tot het Vlaamse Gewest behoren, met inbegrip van het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde;

2º de Waalse kieskring, die de administratieve arrondissementen omvat die tot het Waalse Gewest behoren;

3º de kieskring Brussel, die het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad omvat.

De personen die ingeschreven zijn op de kiezerslijst van een gemeente van de Waalse kieskring, behoren tot het Franse kiescollege en zij die ingeschreven zijn op de kiezerslijst van een gemeente van de Vlaamse kieskring, behoren tot het Nederlandse kiescollege.

De personen die ingeschreven zijn op de kiezerslijst van een gemeente van de kieskring Brussel, behoren tot een van deze twee kiescolleges.

De kiezers die, met toepassing van artikel 89bis, is Aubel en Heuvelland stemmen, behoren respectievelijk tot het Franse en het Nederlandse kiescollege.

Op deze verkiezing zijn de artikelen 94bis en ter van dit Wetboek van overeenkomstige toepassing.

§ 3. De verkiezing van de volksvertegenwoordigers, aangeduid door de lokale kieskringen, gebeurt op basis van de afbakening bedoeld in artikel 87ter. Tot volksvertegenwoordiger voor deze kieskring wordt de kandidaat aangeduid die het grootste aantal stemmen behaalt. Bij gelijkheid van stemmen, wordt de verkozene aangeduid door lottrekking tussen de best geplaatste kandidaten,

§ 4. De verkiezing van de volksvertegenwoordigers, aangeduid door de hoofdstedelijke kieskring, gebeurt in twee kiescolleges, een Nederlands en een Frans. Het Nederlandse hoofdstedelijke kiescollege duidt twee volksvertegenwoordigers aan, het Franse hoofdstedelijke kiescollege duidt acht volksvertegenwoordigers aan. De verdeling van de zetels binnen deze kiescolleges gebeurt volgens het bepaalde in de artikelen 166 toch en met 168 van dit Wetboek.

§ 5. Elke kiezer beschikt over één stem, die helftsgewijze wordt uitgebracht : een halve stem wordt uitgebracht in het Nederlandse of Franse kiescollege, een halve stem wordt hetzij in een lokale kieskring, hetzij in de hoofdstedelijke kieskring uitgebracht, naargelang de woonplaats van de kiezer. »

Verantwoording

Met dit amendement willen de indieners twee doelstellingen verzoenen : enerzijds streven zij naar een zo groot mogelijke herkenbaarheid van de politiek bij de burger, anderzijds streven zij naar een zo correct mogelijke afspiegeling van de politieke gevoeligheden binnen de bevolking. Daarom werd inspiratie gezocht bij het Duitse kiesstelsel, met zijn dubbele aanduiding van kandidaten op het niveau van de deelstaat en lokale kandidaten.

Wat de deelstatelijke kandidaten betreft, kan het bestaande systeem tot verkiezing van de Senaat worden beschouwd als een aanknopingspunt. Ter zake werd dus inspiratie gezocht in het huidige artikel 87bis van het Kieswetboek.

Wat de lokale kandidaten betreft, dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de aanduiding van de verkozenen voor eentalige gebieden enerzijds en de verkozenen van het tweetalige hoofdstedelijke gebied anderzijds.

Voor laatstgenoemde categorie wordt geopteerd voor een stelsel dat nauw verwant is met het stelsel dat vandaag wordt gebruikt voor de samenstelling van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad.

Voor eerstgenoemden, worden in de voorgestelde artikelen 87bis tot en met decies kieskantons voorgesteld, die een evenwichtige verdeling van de lokale verkozenen mogelijk maken. Deze werkwijze moet toelaten dat in deze kringen werkelijke vertegenwoordigers van de lokale en subregionale belangen bij meerderheid worden aangeduid.

Nr. 13 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2bis (nieuw)

Een artikel 2bis (ancien) invoegen, luidende :

« Art. 2bis. ­ In het Kieswetboek wordt een artikel 87ter ingevoegd, luidende :

« Art. 87ter. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie Antwerpen in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskringen Antwerpen 1, 2 en 3, na hun indeling binnen het grondgebied van de Stad Antwerpen, bij Koninklijk Besluit, bedoeld in artikel 88, tweede lid, van dit Wetboek;

­ de kieskring Edegem, die de gemeente Aartselaar, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht omvat;

­ de kieskring Schoten, die de gemeenten Boechout, Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schoten, Wijnegem en Wommelgem omvat;

­ de kieskring Brasschaat, die de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, en Stabroek omvat;

­ de kieskring Brecht, die de gemeenten Brecht, Malle, Schilde, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel omvat;

­ de kieskring Mechelen, die de gemeenten Bornem, Mechelen, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek omvat;

­ de kieskring Heist-op-den-Berg, die de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen en Putte omvat;

­ de kieskring Turnhout, die de gemeente Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel en Turnhout omvat;

­ de kieskring Geel, die de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Kasterlee, Meerhout, Mol en Vosselaar omvat;

­ de kieskring Herentals, die de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Lille, Olen, Vorselaar en Westerlo omvat. »

Verantwoording

Deze bepaling heeft tot doel de provincie Antwerpen in te delen in kiesdistricten die de verkiezing van een lokaal kamerlid mogelijk moeten maken. Hierbij werd zowel rekening gehouden met de bevolkingscijfers als met historische en economische banden tussen gebieden.

De indeling van de stad Antwerpen in drie kiesdistricten vloeit voort uit het grote bevolkingsaantal van deze stad. Hiertoe zal toepassing moeten worden gemaakt van de mogelijkheid die het nieuwe artikel 88, tweede lid, van het Kieswetboek biedt, namelijk de opsplitsing van een enkele gemeenten in meerdere kiesdistricten.

Nr. 14 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2ter (nieuw)

Een artikel 2ter (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2ter. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87quater ingevoegd, luidende :

« Art. 87quater. ­ Voor de in artikel 87, § 3 van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincieVlaams-Brabant in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Halle, die de gemeenten Beersel, Bever, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Hoeilaart, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw omvat;

­ de kieskring Dilbeek, die de gemeenten Affligem, Asse, Dilbeek, Lennik, Liedekerke, Opwijk, Roosdaal en Ternat omvat;

­ de kieskring Grimbergen, die de gemeenten Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeeel, Machelen, Meise, Merchtem, Wemmel en Zemst omvat;

­ de kieskring Vilvoorde, die de gemeenten Kampenhout, Kraainem, Overijse, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem en Zaventem omvat;

­ de kieskring Leuven, die de gemeenten Bertem, Huldenberg, Kortenberg, Leuven en Tervuren omvat;

­ de kieskring Aarschot, die de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Tremelo omvat;

­ de kieskring Tienen, die de gemeenten Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Lubeek, Oud-Heverlee, Tienen en Zoutleeuw omvat. »

Verantwoording

Zie de verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 15 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2quater (nieuw)

Een artikel 2quater (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2quater. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87quinquies ingevoegd, luidende :

« Art. 87quinquies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincieLimburg in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Hasselt, die de gemeenten Gingelom, Hasselt, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Sint-Truiden omvat;

­ de kieskring Beringen, die de gemeenten Beringen, Halen, Ham, Heusde-Zolder, Leopoldsburg, Lummen en Tessenderlo omvat;

­ de kieskring Genk, die de gemeenten As, Diepenbeek, Genk, Opglabbeek, Zonhoven en Zutendaal omvat;

­ de kieskring Maaseik, die de gemeenten Bree, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode en Peer omvat;

­ de kieskring Lommel, die de gemeenten Bocholt, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt en Overpelt omvat;

­ de kieskring Tongeren, die de gemeenten Alken, Bilzen, Borgloon, Heers, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Lanaken, Maasmechelen, Riemst, Tongeren, Voeren en Wellen omvat. »

Verantwoording

Zie de verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 16 VAN DE HEER VANDENBERGHE

Art. 2quinquies (nieuw)

Een artikel 2quinquies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2quinquies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87sexies ingevoegd, dat als volgt is geformuleerd :

« Art. 87sexies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie Oost-Vlaanderen in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Aalst, die de gemeenten Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede omvat;

­ de kieskring Ninove, die de gemeenten Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Ninove, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem omvat;

­ de kieskring Dendermonde, die de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Waasmunster, Wetteren, Wichelen en Zele omvat;

­ de kieskring Gent I, die een gedeelte van het grondgebied van de stad Gent, na de indeling van het grondgebied van deze stad, bij koninklijk besluit, bedoeld in artikel 88, tweede lid, van dit Wetboek, omvat;

­ de kieskring Gent II, die een gedeelte van het grondgebied van de stad Gent, na de indeling van het grondgebied van deze stad, bij koninklijk besluit, bedoeld in artikel 88, tweede lid, van dit Wetboek, omvat alsmede de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zelzate en Zomergem;

­ de kieskring Maldegem, die de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Sint-Laureins en Waarschot omvat;

­ de kieskring Deinze, die de gemeenten Deinze, De Pinte, Melle, Merelbeke, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Sint-Martens-Latem en Zulte omvat;

­ de kieskring Oudenaarde, die de gemeenten Brakel, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zingem en Zwalm omvat;

­ de kieskring Sint-Niklaas, die de gemeenten Kruibeke, Sint-Niklaas en Temse omvat;

­ de kieskring Beveren, die de gemeenten Beveren, Lokeren, Sint-Gillis-Waas en Stekene omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 17 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2sexies (nieuw)

Een artikel 2sexies (nieuw) invoegen luidende :

« Art. 2sexies . ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87septies ingevoegd, dat als volgt is geformuleerd :

« Art. 87septies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie West-Vlaanderen in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Brugge, die de gemeenten Blankenberge, Brugge en Zuienkerke omvat;

­ de kieskring Knokke-Heist, die de gemeenten Beernem, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout en Zedelgem omvat;

­ de kieskring Ieper, die de gemeenten Alveringem, De Panne, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke omvat;

­ de kieskring Roeselare, die de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Ledegem, Lichtervelde, Lo-Reninge, Moorslede, Roeselare en Staden omvat;

­ de kieskring Tielt, die de gemeenten Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene omvat;

­ de kieskring Kortrijk, die de gemeenten Kortrijk, Menen en Wevelgem omvat;

­ de kieskring Waregem, die de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem omvat;

­ de kieskring Oostende, die de gemeenten Bredene, De Haan, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende en Oudenburg omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 18 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2septies (nieuw)

Een artikel 2septies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2septies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87octies ingevoegd, dat als volgt is geformuleerd :

« Art. 87octies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincieWaals-Brabant in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Waver, die de gemeenten Bevekom, Chaumont-Gistoux, Court-Saint-Etienne, Graven, Hélécine, Incourt, Geldenaken, Terhulpen, Lasne, Mont-Saint-Guibert, Orp-Jauche, Ramillies, Rixensart, Villers-la-Ville en Waver omvat;

­ de kieskring Nijvel, die de gemeenten Eigenbrakel, Kasteelbrakel, Chastre, Genepien, Itter, Nijvel, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Perwijs, Rebecq, Tubeke, Walhain en Waterloo omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 19 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2octies (nieuw)

Een artikel 2octies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2octies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87novies ingevoegd, luidende :

« Art. 87novies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincieHenegouwen in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Aat, die de gemeenten Aat, Beloeil, Bernissart, Brugelette, Chièvres, Elzele, Frames-les-Anvaing, Komen-Waasten, Moeskroen en Vloesberg omvat;

­ de kieskring Charleroi, die de gemeenten Charleroi en Montigny-le-Tilleul omvat;

­ de kieskring Chátelet, die de gemeenten Aiseau-Presles, Chapelle-lez-Herlaimont, Châtelet, Courcelles, Farciennes, Fleurus, Fontaine-l'Evêque, Gerpinnes, Les Bons Villers, Manage, Pont-à-Celles en Seneffe omvat;

­ de kieskring Bergen, die de gemeenten Bergen, Colfontaine en Frameries omvat;

­ de kieskring Saint-Ghislain, die de gemeenten Boussu, Dour, Hensies, Honnelles, Jurbeke, Lens, Quaregnon, Quévy, Quiévrain en Saint-Ghislain omvat;

­ de kieskring Zinnik, die de gemeenten Ecaussines, Edingen, 's Gravenbrakel, La Louvière, Le Roeulx, Lessen, Opzullik en Zinnik omvat;

­ de kieskring Thuin, die de gemeenten Anderlues, Beaumont, Binche, Chimay, Erquelinne, Estinnes, Froidchapelle, Ham-sur-Heure-Nalinnes, Lobbes, Merbes-le-Château, Momignies, Morlanwelz, Sivry-Rance en Thuin omvat;

­ de kieskring Doornik, die de gemeenten Antoing, Brunehaut, Celles, Doornik, Estaimpuis, Leuze-en-Hainaut, Mont-de-l'Enclus, Pecq, Péruwelz en Rumes omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 20 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2novies (nieuw)

Een artikel 2novies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2novies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87decies ingevoegd, luidende :

« Art. 87decies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie Luik in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Luik, die de gemeenten Juprelle en Luik omvat;

­ de kieskring Herstal, die de gemeenten Aywaille, Bitsingen, Blegny, Chaudfontaine, Dalhem, Esneux, Fléron, Grâce-Hollogne, Herstal, Neupré, Oupeye, Soumagne, Sprimont en Wezet omvat;

­ de kieskring Seraing, die de gemeenten Ans, Awans, Beyne-Heusay, Comblain-au-Pont, Flémalle, Saint-Nicolas, Seraing en Trooz omvat;

­ de kieskring Eupen, die de gemeenten Baelen, Bollingen, Burg-Reuland, Butgenbach, Eupen, Kelmis, Lontzen, Malmedy, Raeren, Sankt Vith en Waimes omvat;

­ de kieskring Dison, die de gemeenten Amel, Dison, Jalhay, Lierneux, Olne, Pepinster, Spa, Stavelot, Stoumont, Theux en Trois-Ponts omvat;

­ de kieskring Verviers, die de gemeenten Aubel, Herve, Limburg, Plombières, Thimister-Clermont, Verviers en Welkenraedt omvat;

­ de kieskring Hoei, die de gemeenten Amay, Anthisnes, Berloz, Borgworm, Burdinne, Clavier, Crisnée, Donceel, Engis, Fexhe-le-Haut-Clocher, Ferrières, Geer, Hamoir, Hannuit, Héron, Hoei, Lijsem, Marchin, Modave, Nandrun, Oerle, Ouffet, Remicourt, Saint-Georges-sur-Meuse, Tinlot, Verlaine, Villers-le-Bouillet, Wanze en Wasseiges omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13. In het kader van de globale federale evenwichten wordt hoe dan ook een kieskring ingevoerd die de Duitstaligen groepeert.

Nr. 21 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2decies (nieuw)

Een artikel 2decies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2decies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87undecies ingevoegd, luidende :

« Art. 87undecies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie Luxemburg in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Aarlen, die de gemeenten Aarlen, Attert, Aubange, Bertrix, Bouillon, Chiny, Etalle, Florenville, Habay, Herbeumont, Léglise, Martelange, Meix-devant-Virton, Messancy, Musson, Neufchâteau, Rouvroy, Saint-Léger, Tintigny en Virton omvat;

­ de kieskring Marche-en-Famenne, die de gemeenten Bastenaken, Bertogne, Daverdisse, Durbuy, Erezée, Fauvillers, Gouvy, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Libin, Libramont-Chevigny, Manhay, Marche-en-Famenne, Nassogne, Paliseul, Rendeux, Sainte-Ode, Saint-Hubert, Tellin, Tenneville, Vaux-sur-Sure, Vielsalm en Wellin omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 22 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 2undecies (nieuw)

Een artikel 2undecies (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 2undecies. ­ In hetzelfde Wetboek wordt een artikel 87duocecies ingevoegd, luidende :

« Art. 87duocecies. ­ Voor de in artikel 87, § 3, van dit Wetboek bedoelde verkiezing, wordt de provincie Namen in de volgende kieskringen ingedeeld :

­ de kieskring Dinant, die de gemeenten Anhée, Beauraing, Bièvre, Cerfontaine, Ciney, Couvin, Dinant, Doische, Florennes, Gedinne, Hamois, Hastière, Havelange, Houyet, Onhaye, Philippeville, Rochefort, Somme-Leuze, Viroinval, Vresse-sur-Semois, Walcourt en Yvoir omvat;

­ de kieskring Namen, die de gemeenten Andenne, Assesse, Éghezée, Fernelmont, Floreffe, Fosses-la-Ville, Gembloux, Gesves, Jemeppe-sur-Sambre, La Bruyère, Mettet, Namen, Ohey, Profondeville, Sambreville en Sombreffe omvat. »

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 13.

Nr. 23 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 3

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Deze bepaling is een implementering van de nefaste regeling inzake de organisatie van de kamerverkiezingen in de huidige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Veeleer dan het licht van de zon te erkennen, en over te gaan tot een reorganisatie van deze kieskring conform het territorialiteitsbeginsel, wordt hier gekozen voor een ingewikkelde en onevenwichtige regeling, waar zelfs een ogenschijnlijk technisch detail als de organisatie van de hoofdbureaus van de kieskringen aanleiding kan geven tot institutionele spitstechnologie. Deze bepaling staat bijgevolg symbool voor de gehele regeling van de verkiezingen in Brussel-Halle-Vilvoorde, die een export van de Brusselse problematiek naar de kieskring Leuven combineert met een ongehoord ingewikkelde regeling, die enkel en alleen kan leiden tot een vergroting van de afstand tussen bevolking en politiek.

Nr. 24 VAN DE HEER VANDENBERGHE

(Subsidiair amendement op amendement nr. 23)

Art. 3

Het voorgestelde artikel aanvullen als volgt :

« 3º in het derde lid wordt tussen het woord « kieskringen » en de woorden « geen rechtbank » het woord « waar » ingevoegd. »

Verantwoording

Het betreft hier een taalkundige correctie van de huidige tekst van het Kieswetboek.

Nr. 25 VAN DE HEER VANDENBERGHE

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 23)

Art. 3

Het voorgestelde artikel aanvullen als volgt :

« 4º in het vierde lid worden de woorden « hoofdplaats van de » opgeheven. »

Verantwoording

Het valt niet in te zien waarom het hoofdbureau van de kieskring, de voorzitter niet te na gesproken, enkel zou mogen bestaan uit inwoners van de hoofdplaats van de kieskring.

Nr. 26 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Derde subsidiair amendement op amendement nr. 23)

Art. 3

Het voorgestelde artikel vervangen als volgt :

« Art. 3. ­ De leden van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zijn tweetalig. Ten minste één bijzitter moet een magistraat zijn van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel en van de andere taalrol dan die van de voorzitter. »

Verantwoording

Gezien de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde behoort tot twee taalgebieden en gezien het hoofdbureau van deze kieskring wordt verenigd met het hoofdbureau van de kieskring Leuven voor de verrichtingen die op de beide kieskringen betrekking hebben en gezien de kieskring Leuven behoort tot het Nederlandse taalgebied, is het aangewezen dat de leden van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde tweetalig zijn opdat zij de verrichtingen van het verenigd bureau zowel actief als passief volledig kunnen begrijpen.

Het lijkt ons derhalve gerechtvaardigd specifieke taalvereisten te voorzien in hoofde van de leden van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Nr. 27 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Vierde subsidiair amendement op amendement nr. 23)

Art. 3

In het voorgestelde artikel 94, § 2, derde lid, de derde zin vervangen als volgt :

« Het verenigd bureau beslist collegiaal. »

Verantwoording

Artikel 3 stelt onder meer voor dat een verenigd bureau wordt opgericht voor de kiesverrichtingen die zowel op de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde betrekking hebben als op de kieskring Leuven. Het is samengesteld uit de leden van het hoofdbureau van de kieslering Brussel-Halle-Vilvoorde en de leden van het hoofdbureau van de kieskring Leuven. Vermits het wordt voorgezeten door de voorzitter van de kieskring « die het grootste aantal inwoners telt » betekent dit de facto dat het wordt voorgezeten door de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij het nemen van beslissingen door dit verenigd bureau moet voorkomen worden dat de leden van de beide hoofdbureaus waaruit het is samengesteld tegenover elkaar komen te staan en dat de stem van de voorzitter van het hoofdbureau van Brussel-Halle-Vilvoorde doorslaggevend is. Daarom stelt dit amendement voor dat het verenigd bureau collegiaal beslist. Hierdoor wordt voorkomen dat de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zou moeten beslissen over aangelegenheden die betrekking hebben op de kieskring Leuven, wat niet in overeenstemming zou zijn met het beginsel van de territoriale integriteit.

Nr. 28 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Vijfde subsidiair amendement op amendement nr. 23)

Art. 3

De laatste zin van het laatste lid doen luiden als volgt :

« [ ...] dan overleggen het hoofdbureau van laatsgenoemde kieskring en het hoofdbureau van de kieskring Leuven met elkaar teneinde tegenstrijdige beslissingen over deze klachten te vermijden. Zo de tegenstrijdigheden aanhouden, houden ze zitting als verenigd bureau voor de definitieve afsluiting van de kandidatenlijsten, en beslissen ze in die hoedanigheid over de klachten. »

Verantwoording

De in het ontwerp voorgestelde tekst is hoegenaamd niet duidelijk over de werkwijze in geval van tegenstrijdige beslissingen.

Nr. 29 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 4

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Zowel vanuit het oogpunt van de legaliteit als vanuit het oogpunt van de opportuniteit, dient de voorgestelde regeling verworpen te worden. Er is geen zinvolle reden aan te dragen om een afzonderlijke voordracht van Franstalige en Nederlandstalige kandidaten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde op te leggen.

Het verplichten van het indienen van taalgesplitste lijsten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde betekent een onaanvaardbare inbreuk op de keuzevrijheid van de kiezer. Deze inbreuk is daarenboven discriminatoir, vermits een soortgelijke verplichting niet geldt in enige andere kieskring.

De identiteitsverplichting tussen de kandidatenlijsten in de kieskring Leuven en de Nederlandstalige kandidatenlijsten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is daarenboven strijdig met artikel 63, § 2, van de Grondwet, dat een vaste band creëert tussen de kieskringen en hun verkozenen. Het beginsel van de nationale soevereiniteit, zoals onder meer verwoord in artikel 42 van de Grondwet, doet niets af aan het gegeven dat de verkiezingswijze van de kamerleden slechts conform de Grondwet is, wanneer verkozenen ook effectief herkenbaar zijn als Kamerlid voor Leuven of voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat zal in het voorgestelde stelsel niet langer het geval zijn, zodat artikel 4 niet kan worden aangenomen.

Ten slotte moet worden vastgesteld dat eens te meer een kans voorbijgaat om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, en dit ondanks het formele engagement van de paarsgroene meerderheid (zij het op het niveau van de Vlaamse Regering) om dit nog gedurende deze regeerperiode te realiseren.

Nr. 30 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Eerste subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

In het voorgestelde artikel 115, het vierde lid vervangen als volgt :

« De kandidaten die op een lijst staan die werd neergelegd in handen van de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moeten in de akte van bewilliging van hun kandidaatstellingen, bedoeld in artikel 166, § 4, laatste lid, bevestigen dat zij of Nederlandssprekend dan wel Franssprekend zijn.

De taalgroep van de kandidaten wordt bepaald door de taal waarin hun identiteitskaart is opgemaakt of, wanneer zij in de twee talen is opgemaakt, door de taal van de specifieke vermeldingen op de identiteitskaart.

De artikelen 119quater en 125quinquies zijn van toepassing op de vermelding van de taalgroep in de akte van bewilliging. »

Verantwoording

De Raad van State heeft in zijn tweede advies (nr. 33 703/VR/4) opgemerkt dat de precisering in de parlementaire voorbereiding dat de controle op de taalverklaring alleen betrekking heeft op de vormelijke regelmatigheid niet volstaat en dat « de tekst zelf van de voorgestelde wet behoort de aard van de verplichting aan te geven, benevens de reikwijdte van de controle die door het hoofdbureau en vervolgens eventueel door de Raad van State uitgeoefend wordt ».

Dit amendement wil aan deze tekortkoming op een tweevoudige manier verhelpen door een regeling die ten dele geïnspireerd is op de regeling die thans van toepassing is op de verkiezing van de leden van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad waarvoor de verkiezingen eveneens in twee kiescolleges of taalgroepen georganiseerd worden. Dit impliceert dat de kandidaten in hun akte van bewilliging aantonen dat zij Nederlandssprekend of Franssprekend zijn aan de hand van de taal waarin hun identiteitskaart is opgemaakt. Deze regeling maakt tevens het voorwerp van de controle op dit bewijs duidelijk. Vermits het kandidaat zijn op een lijst van Nederlandstalige dan wel van Franstalige kandidaten bepalend is voor de indeling van de verkozenen van deze lijsten in de Nederlandse dan wel de Franse taalgroep in de Kamer van volksvertegenwoordigers (cf. artikel 30 van wetsvoorstel nr. 1806/010) en gezien het belang van de taalgroepen in de Kamer voor de goedkeuring van bijzondere meerderheidswetten is de voorgestelde controle verantwoord, zonder dat deze als een bijkomende verkiesbaarheidsvoorwaarde kan worden opgevat (onder meer omdat de bepaling in artikel 17, § 1, tweede volzin, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen waarin gesteld wordt dat eenmaal een kandidaat behoort tot een taalgroep hij daartoe blijft behoren bij elke volgende verkiezing, in de voorgestelde regeling niet opgenomen is).

Nr. 31 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

In de Nederlandse tekst van het voorgestelde artikel 115, 4e lid, eerste zin, de woorden « verklaren dat zij Nederlandstalig of Franstalig zijn » vervangen door de woorden « bevestigen of zij Nederlandstalig dan wel Franstalig zijn ».

Verantwoording

De Nederlandse en de Franse tekst van het voorgestelde artikel115, 4e lid, eerste zin, stemmen niet overeen. Het Nederlandse woord « verklaren » heeft een andere betekenis dan het Franse woord « certifier ». In het Frans heeft « certifier » als eerste betekenis « assurer qu'une chose est vrai » en als tweede betekenis « garantir par un acte ». Deze betekenissen komen niet overeen met die van het woord « verklaren » in het Nederlands. Gezien het belang van de « taalverklaring » mag hierover geen dubbelzinnigheid bestaan. Overigens wordt in de regeling voor de Senaat eveneens in de Nederlandse tekst het woord « bevestigen » gebruikt (artikel 116, § 4, zesde lid).

Nr. 32 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Derde subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

In het voorgestelde artikel 115, tussen het tweede en het derde lid het volgende lid invoegen :

« Deze kandidaten vermelden in de akte van bewilliging van hun kandidaatstellingen dat zij kandidaat zijn voor hetzij de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, hetzij voor de kieskring Leuven. Het aantal kandidaten voor elke kieskring is gelijk aan het aantal te begeven zetels in elke kieskring. »

Verantwoording

Artikel 63 van de Grondwet bepaalt uitdrukkelijk dat de verkiezingen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers georganiseerd worden in kieskringen en dat elke kieskring een aantal verkozenen krijgt in verhouding tot de bevolking.

Het voorgestelde artikel 4 verzekert niet dat er 7 verkozenen zullen voor de kieskring Leuven vermits de lijsten van de Nederlandstalige kandidaten gemeenschappelijk zijn voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de kieskring Leuven.

Daarom stelt dit amendement voor dat de kandidaten op de lijsten van de Vlaamse partijen in hun akte van bewilliging vermelden voor welke kieskring zij kandidaat zijn. Het aantal kandidaten voor elke kieskring wordt bepaald door het aantal te begeven zetels in beide kieskringen.

Dit amendement moet samengelezen worden met amendement dat de aanwijzing van de verkozenen op de lijsten van de Vlaamse partijen voorgedragen in de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven regelt.

Nr. 33 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Vierde subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

In het vierde lid van het voorgestelde artikel 115, de woorden « Nederlandstalig of Franstalig » vervangen door de woorden « hetzij Nederlandstalig, hetzij Franstalig ».

Verantwoording

Het betreft hier een verduidelijking van de tekst, die in zijn huidige formulering plaats lijkt te aten voor een dubbele taalverklaring.

Nr. 34 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Vijfde subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

Het vierde lid van het voorgestelde artikel 115 aanvullen als volgt :

« In geval van tegenstrijdigheid tussen taalverklaringen in opeenvolgende akten van bewilliging, wordt de eerste verklaring als bepalend beschouwd. »

Verantwoording

Dit amendement wil enerzijds tegemoet komen aan een leemte in het ontwerp (wat in geval van tegenstrijdige verklaringen ?) en anderzijds vermijden dat kandidaten van verkiezing tot verkiezing zouden gaan « shoppen » met betrekking tot hun taalverklaring.

Nr. 35 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Zesde subsidiair amendement op amendement nr. 29)

Art. 4

In het laatste lid de woorden « provinciaal centraal bureau » vervangen door « hoofdbureau van de provinciale kieskring ».

Verantwoording

In de logica van de voorgestelde kiesregeling past het niet langer te spreken van een « provinciaal centraal bureau », vermits dit concept uitgaat van een provincie die meerdere kieskringen telt.

Nr. 36 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 5

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Deze bepaling voegt een zoveelste ongerijmdheid toe aan de regeling inzake de kamerverkiezingen in Brussel-Halle-Vilvoorde, door de voordracht van Nederlandstalige kandidaten te verbinden aan een aantal handtekeningen dat wordt bepaald op grond van deze kieskring én de kieskring Leuven. Dit is een discriminatoire beperking van de mogelijkheden van Nederlandstaligen om in Vlaams-Brabant kandidaat te zijn voor de Kamerverkiezingen. Daarenboven is deze bepaling nauw verbonden met het reeds eerder als ongrondwettig afgewezen principe dat de kandidatenlijsten in de kieskringen Leuven en Brussel-Halle-Vilvoorde (N) identiek dienen te zijn.

Nr. 37 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Eerste subsidiair amendement op amendement nr. 36)

Art. 5

In het voorgestelde artikel 116, § 5, vijfde lid, tussen de woorden « lijst » en « ingediend » de woorden « van Nederlandstalige kandidaten » invoegen.

Verantwoording

Met dit amendement wordt de algemene bepaling gerespecteerd dat het maximum aantal kandidaten op een lijst gelijk is aan het aantal te verkiezen leden. Dit amendement preciseert dat de Franstalige lijsten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet meer kandidaten kunnen tellen dan er zetels te begeven zijn in deze kieskring. Hierdoor wordt de bevoordeling van de Franstalige lijsten ongedaan gemaakt.

Nr. 38 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 36)

Art. 5

In de voorgestelde § 5, vijfde lid, de woorden « het maximum aantal kandidaten dat toegestaan wordt op een lijst » vervangen door « het maximum toegelaten aantal kandidaat-titularissen op een lijst ».

Verantwoording

Deze tekstverbetering beoogt iedere discussie te vermijden over de omvang van de kandidatenlijsten. In zijn huidige lezing zou de voorgestelde tekst er immers op neerkomen dat in de kieskringen Leuven en Brussel-Halle-Vilvoorde geen kandidaat-opvolgers kunnen worden voorgedragen.

Nr. 39 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Derde subsidiair amendement op amendement nr. 36)

Art. 5

In de voorgestelde § 5, vijfde lid, de woorden « te verkiezen zetels » vervangen door de woorden « te verkiezen leden ».

Verantwoording

Het is volkomen onduidelijk wat kan worden bedoeld met de verkiezing van een zetel.

Nr. 40 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 6

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Dit artikel laat de lijstenverbinding of apparentering toe voor de Franstalige lijsten ingediend in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de kieskring Waals-Brabant of Nijvel.

Aangezien in de toelichting bij het voorstel wordt gesteld dat de apparentering onvoorspelbaar en onrechtvaardig is, volgt hieruit dat, indien deze beoordeling juist zou zijn, dit uiteraard ook geldt voor de lijstenverbinding van Franstalige lijsten in de vermelde kieskringen. Deze lijstenverbinding is in het voordeel van de Franstalige partijen.

Bovendien wordt in het voorstel de kieskring Waals-Brabant niet als een provinciale kieskring beschouwd ofschoon deze kieskring samenvalt met de provinciegrenzen.

Nr. 41 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Eerste subsidiair amendement op amendement nr. 40)

Art. 6

In de Nederlandse tekst van het voorgestelde artikel 132, tweede lid, het woord « Franssprekend » vervangen door het woord « Franstalig ».

Verantwoording

Er is in de voorgestelde wet geen uniformiteit in de begrippen die worden gebruikt. In een aantal artikelen wordt het woord « Franstalig » gebruikt, in andere artikelen dan weer het woord « Franssprekend ». In andere artikelen worden dan weer de woorden « Nederlandstalig » en « Nederlandssprekend » gebruikt.

Nr. 42 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 40)

Art. 6

In het tweede lid van het voorgestelde artikel 132, het woord « voorgedragen » vervangen door het woord « neergelegd ».

Verantwoording

Deze tekstverbetering beoogt de samenlezing van het nieuwe tweede lid met de ongewijzigde delen van de bepaling te vergemakkelijken.

Nr. 43 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 7

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Deze bepaling weerspiegelt het dubbelzinnige karakter van de voorgestelde hervorming, die haar bestaansgrond vindt in een afwijzing van het stelsel van de apparentering, maar diezelfde apparentering toch laat bestaan tussen Brussel-Halle-Vilvoorde (F) en Waals-Brabant. De aldus gecreëerde electorale ruimte verbindt niet alleen twee provincies en een aan de provinciale indeling onttrokken gebied, maar slaagt er daarenboven in kiezers uit de drie gewesten te betrekken bij de verkiezing van dezelfde kandidaten.

In het kader van de algemene bespreking heeft de minister van Binnenlandse Zaken toegegeven dat deze regeling strijdig is met het territorialiteitsbeginsel. Toch was hij van oordeel dat dit beginsel geen toepassing diende te vinden. De indieners van dit amendement trekken de aandacht op het centrale karakter van artikel 4 van de Grondwet, en het daarin vervatte territorialiteitsbeginsel voor de kenmerkende eigenschappen van onze federale staat en zien niet in waarom een dergelijk fundamenteel beginsel met voeten zou mogen worden getreden omdat nergens expliciet wordt voorgeschreven in de tekst van de Grondwet.

Vermits de voorgestelde bepaling strijdig is met de geest van artikel 4 van de Grondwet, dient zij geschrapt te worden.

Nr. 44 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Subsidiair amendement op amendement nr. 43.)

Art. 7

Dit artikel vervangen als volgt : « De artikelen 132 tot en met 137 van hetzelfde Wetboek worden opgeheven. »

Verantwoording

Als logisch gevolg van de algemene geest van het wetsontwerp, stelt dit amendement voor de apparentering volledig af te schaffen, zodat ook de vormvereisten terzake zonder voorwerp worden.

Nr. 45 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 8

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Zie de verantwoording bij amendement nr. 41.

Nr. 46 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Subsidiair amendement op amendement nr. 45)

Art. 8

Dit artikel vervangen als volgt :

« Art. 8. ­ In het vierde lid van hetzelfde Wetboek worden de woorden « provinciaal centraal bureau » vervangen door de woorden « het hoofdbureau van de provinciale kieskring. »

Verantwoording

Zie de verantwoording bij amendement nr. 33.

Nr. 47 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 9

Dit artikel doen verlaten.

Verantwoording

Zie verantwoording bij amendement nr. 42.

Nr. 48 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 10

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

De opstelling van taalgescheiden samenvattende tabellen is een uiting van de nefaste logica van deze hervorming, die enerzijds te allen prijze de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wenst te vermijden, maar anderzijds een verkapte subnationaliteit invoert, door de verkiezing van Kamerleden in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde afhankelijk te maken van een patent ongrondwettige verklaring van taalaanhorigheid.

Vermits artikel 64 van de Grondwet het opleggen van bijkomende verkiesbaarheidsvoorwaarden verbiedt, en in het voorliggende ontwerp slechts lijsten worden aanvaard die vooraf hun aanhorigheid tot de ene of de andere taalgroep hebben gemeld, moet worden vastgesteld dat deze bepaling, die een materiële uitvoering is van deze ongrondwettige regeling, eveneens ongrondwettig is.

Nr. 49 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Subsidiair amendement op amendement nr. 50)

Art. 11

In het voorgestelde artikel 168bis en 168ter van hoofdstuk Vbis, de woorden « Nederlandssprekende kandidaten » en « Franssprekende kandidaten » vervangen door respectievelijk « Nederlandstalige kandidaten » en « Franstalige kandidaten ».

Verantwoording

Dit amendement beoogt de uniformiteit van de terminologie.

Nr. 50 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 11

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Er is geen enkele reden om een specifiek stelsel van zetelverdeling in te voeren voor drie met name genoemde kieskringen. Een dergelijke benaderingswijze staat haaks op het vereiste van vrije en eerlijke verkiezingen, in samenlezing met het gelijkheidsbeginsel, zoals die worden verwoord in respectievelijk artikel 3 van het Eerste Aanvullende Protocol bij het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en artikel 14 van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

Zelfs in de algemene economie van het ontwerp, kan volstaan worden met een toepassing van de principes van de artikelen 166 tot 168 van het Kieswetboek op de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde, Leuven en Waals-Brabant.

Nr. 51 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

(Tweede subsidiair amendement op amendement nr. 50)

Art. 11

In het voorgestelde artikel 168ter, tweede lid, de woorden « de kieskring » invoegen voor de woorden « Brussel-Halle-Vilvoorde ».

Verantwoording

Deze tekstverbetering wil de coherentie van de voorgestelde tekst doen toenemen.

Nr. 52 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 11bis (nieuw)

Een artikel 11bis (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 11bis. ­ In het derde lid van artikel 169 van hetzelfde Wetboek worden de woorden « provinciaal centraal bureau » vervangen door de woorden « hoofdbureau van de provinciale kieskring. »

Verantwoording

In de logica van de voorgestelde kiesregeling past het niet langer te spreken van een « provinciaal centraal bureau », vermits dit concept uitgaat van een provincie die meerdere kieskringen telt.

Nr. 53 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 12

Dit artikel doen vervallen.

Verantwoording

Deze bepaling verdoezelt de klaarblijkelijk ongerijmdheid van de paars-groene visie op politieke vernieuwing. Binnen eenzelfde legislatuur slaagt de huidige meerderheid er immers in haar visie op zin en onzin van het instituut van de kandidaten-opvolgers diametraal te wijzigen. Zelfs wanneer men erkent dat enkel dwazen nooit van mening veranderen, blijft het toch verbazen dat een belangrijke hervorming als de afschaffing van de opvolgers nog teniet wordt gedaan vooraleer ze een eerste keer kon worden toegepast. Voor deze totale ommekeer wordt geen zinnige verklaring aangebracht, zodat het onzindelijk zou zijn dat het Parlement zich op deze manier laat ridiculiseren.

Nr. 54 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 13bis (nieuw)

Een artikel 13bis (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 13bis. ­ In het artikel 175 van hetzelfde Wetboek worden de woorden « provinciaal centraal bureau » vervangen door de woorden « hoofdbureau van de provinciale kieskring. »

Verantwoording

In de logica van de voorgestelde kiesregeling past het niet langer te spreken van een « provinciaal centraal bureau », vermits dit concept uitgaat van een provincie die meerdere kieskringen telt.

Nr. 55 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 14 (nieuw)

Een artikel 14 (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 14. ­ In artikel 175 van hetzelfde Wetboek worden de woorden « of het hoofdbureau van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde » opgeheven. »

Verantwoording

Zie de verantwoording bij amendement nr. 56.

Nr. 56 VAN DE HEER VANDENBERGHE C.S.

Art. 15 (nieuw)

Een artikel 15 (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 15. ­ In titel IV van hetzelfde Wetboek, een hoofdstuk VIIbis invoegen, dat de artikelen 176bis en 176ter omvat, luidende :

Hoofdstuk VIIbis

Aanwijzing van de verkozenen voor de verkiezing van de Kamer van volksvertegenwoordigers op de lijsten van de Nederlandstalige kandidaten voorgedragen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de kieskring Leuven.

Artikel 176bis

« De zetels die toekomen aan lijsten van de Nederlandstalige kandidaten voorgedragen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de kieskring Leuven worden toegewezen als volgt :

1º de zetels die te begeven zijn in de kieskring Leuven worden toegekend op de wijze zoals bepaald in artikel 172 aan de kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor deze kieskring met dien verstande dat de helft van het aantal stembiljetten die gunstig zijn voor de volgorde van voordracht van deze kandidaten worden vastgesteld door het totaal van de stembiljetten in de kieskring Leuven die inbegrepen zijn in de subcategorieën bedoeld in artikel 156, § 1, tweede lid, 1º, te delen door 2. Zij worden toegevoegd aan de naamstemmen die de eerste kandidaat-titularis voorgedragen voor de kieskring Leuven in deze kieskring heeft behaald;

2º de overige zetels worden toegekend op de wijze zoals bepaald in artikel 172 aan de kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde met dien verstande dat de helft van het aantal stembiljetten die gunstig zijn voor de volgorde van voordracht van deze kandidaten worden vastgesteld door het totaal van de stembiljetten in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde die inbegrepen zijn in de subcategorieën bedoeld in artikel 156, § 1, tweede lid, 1º, te delen door 2. Zij worden toegevoegd aan de naamstemmen die de eerste kandidaat-titularis voorgedragen voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in deze kieskring heeft behaald.

Artikel 176ter

Voor elke lijst waarop één of meer kandidaten zijn gekozen krachtens artikel 176bis, worden de kandidaten voor de opvolging die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor resp. de kieskring Leuven en de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde eerste, tweede, derde, enz. opvolger verklaard op de wijze zoals bepaald in artikel 173 met dien verstande dat de helft van het aantal stembiljetten die gunstig zijn voor de volgorde van voordracht van deze kandidaten worden vastgesteld door het totaal van de stembiljetten in de respectieve kiesleringen die inbegrepen zijn in de subcategorieën bedoeld in artikel 156, § 1, tweede lid, 1º, te delen door 2. Zij worden toegevoegd aan de naamstemmen die de eerste kandidaat-opvolger voorgedragen voor de respectieve kieskringen in de betreffende kieskring heeft behaald. »

Verantwoording

Dit amendement moet samengelezen worden met het amendement waarin bepaald is dat de lijsten van de Nederlandstalige kandidaten voorgedragen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven een aantal kandidaten van elke kieskring moet bevatten in verhouding tot het aantal te begeven zetels in deze kieskringen.

In dit amendement wordt bepaald dat de zetels die toekomen aan de lijsten van de Nederlandstalige kandidaten in de kieskringen Brussel-Halle-Vilvoorde en de kieskring Leuven zodanig worden toegewezen dat de kieskring Leuven evenveel verkozenen heeft als er te begeven zetels zijn.

Dit betekent dat bij de zeteltoewijzing eerst de zetels die toekomen aan de kieskring Leuven worden toegewezen aan de kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor de kieskring Leuven op de wijze zoals bepaald in artikel 172 van het Kieswetboek. De overige zetels die toekomen aan de lijsten van Nederlandstalige kandidaten worden toegewezen aan de kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde eveneens zoals bepaald in het vermelde artikel 172.

In de praktijk betekent dit dat elke lijst van de Nederlandstalige kandidaten voorgedragen in Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven voor de aanwijzing van de verkozen gesplitst worden in twee lijsten : een lijst van de kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor Leuven en een lijst van kandidaten die in hun akte van bewilliging verklaard hebben dat zij kandidaat zijn voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Vervolgens worden de zetels te begeven in de kieskring Leuven toegewezen aan de kandidaten voor de kieskring Leuven zoals bepaald in artikel 172 voor wat de kandidaat-titularissen betreft en zoals bepaald in artikel 173 voor wat de kandidaat-opvolgers betreft. Daarna worden de overige zetels die toekomen aan de lijsten van de Nederlandstalige kandidaten toegewezen aan de kandidaten voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zoals bepaald in artikel 172 voor wat de kandidaat-titularissen betreft en zoals bepaald, in artikel 173 voor wat de kandidaat-opvolgers betreft.

Dit amendement brengt het voorstel in overeenstemming met de grondwettelijke bepaling dat elke kieskring een aantal verkozenen heeft in verhouding tot de bevolking.

Bovendien waarborgt het ook dat een kandidaat-titularis voor de kieskring Leuven wordt opgevolgd door een kandidaat-opvolger voor de kieskring Leuven of dat een kandidaat-titularis voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt opgevolgd door een kandidaat-opvolger voor deze kieskring.

Nr. 57 VAN DE HEER VANDENBERGHE

Art. 16 (nieuw)

Een artikel 16 (nieuw) invoegen, luidende :

« Art. 16. ­ Deze wet treedt in werking na de verkiezingen van de federale Kamers volgend op de eerstvolgende verkiezingen van de federale Kamers. »

Verantwoording

De eerste minister heeft in antwoord op een vraag in plenaire vergadering van collega G. Bourgeois op 10 januari 2002 het volgende verklaard over de kieswetwijziging : « Eind februari of begin maart moeten wij het ontwerp in het Parlement kunnen indienen zodat wij voor Pasen de parlementaire voorbereidingen kunnen afronden. Ik ben het met eens met de heer Bourgeois dat het niet ernstig zou zijn dit wetsontwerp voortdurend aan te kondigen en tussen de partijen, voornamelijk de partijen van de meerderheid, te bespreken... waardoor het door de politieke formaties niet op een gelijke manier kan worden behandeld en voorbereid. Mijn intentie is dit wetsontwerp binnen de twee weken aan het kernkabinet voor te leggen, vervolgens aan de ministerraad en aan de Raad van State .... Op die manier ontstaat er van bij de aanvang een discussie en wordt de bespreking van dit wetsontwerp niet uitgesteld tot na Pasen of tot na het zomerreces. Dat zou geen ernstige wijze van gelijke behandeling zijn van de politieke partijen bij de komende verkiezingen. »

Gezien de timing waartoe de eerste minister zich verbonden had niet wordt gerespecteerd en gezien het grote belang dat de eerste minister hecht aan de engagementen die hij tegenover de Kamer aangaat, kan deze wet niet in werking treden voor de federale verkiezingen van 2003 omwille van de argumenten die hijzelf heeft aangehaald en die niet kunnen worden betwist.

Gezien het ingrijpende karakter en de gevolgen van de kieswetgeving voor het functioneren van onze representatieve democratie stelt dit amendement voor dat deze wet pas in werking zou treden na de verkiezingen van de federale Kamers volgend op de eerstvolgende verkiezingen van de federale Kamers.

Hugo VANDENBERGHE.
Erika THIJS.
Mia DE SCHAMPHELAERE.