Commissie voor de Sociale Aangelegenheden

   
  SMED00811.tif
  Photo: Eureka Slide

J acques D'Hooghe (CD&V) is sinds een jaar voorzitter van de commissie Sociale aangelegenheden. Op 24 mei 2002 organiseerde de commissie een colloquium over de "Evolutie in de relatie arts-patiënt. Welke responsabilisering? Welke organisatievorm?". Jacques D'Hooghe legt ons uit waarom hij zoveel belang hecht aan dat onderwerp.

Uitgavenstijging gezondheidszorg groter dan pensioensector

Jacques D'Hooghe (CD&V): Tien jaar lang werd er geen fundamenteel debat meer gehouden in het parlement over gezondheidszorg. Toch bedraagt het gezondheidsbudget 15,3 miljard euro. Zoals in alle Westeuropese landen stijgt dit ook in België. Die toename is te wijten zowel aan de constante technische evolutie in de geneeskunde, aan de vergrijzing van de bevolking als aan het arbeidsintensieve karakter van de sector. Men heeft overigens te weinig oog gehad voor de salarissen van de verpleegkundigen. De uitgaven voor gezondheidszorg stijgen nog sterker dan in de pensioensector. Maar die kostenstijging valt niet te vermijden. 80-plussers hebben namelijk veel zorg en medicatie nodig. Die uitgaven inkrimpen zal nooit kunnen.

Willen we geen geneeskunde met twee snelheden waarbij zij die kunnen betalen toegang krijgen tot de nieuwe technieken en de anderen niet, dan moeten we durven spreken over organisatorische en financiële aspecten.

Herwaardering van de intellectuele prestaties

 

Belangrijkste onderwerpen

Kaderwetten

(wetgevingsdossiers : 2-989 en 2-1248)

Rechten van de patiënt

(wetgevingsdossiers : 2-474 en 2-1250)

Relatie arts-patiënt (colloquium)

Pesten op het werk

(wetgevingsdossiers : 2-1063, 2-1064 en 2-419)

Methadon-behandeling

(wetgevingsdossier : 2-11)

Autopsie op een zuigeling

(wetgevingsdossier : 2-409)

Duurzame ontwikkeling

(wetgevingsdossier : 2-1432)

Verbod op genetisch onderzoek bij aanwerving van personeel

(wetgevingsdossier : 2-20)

   

Intellectuele prestaties en belangrijke specialiteiten als pediatrie of gynaecologie worden ondergewaardeerd. Iedereen gaat ermee akkoord dat dit moet veranderen, maar over het hoe worden we het niet eens. Een mogelijkheid bestaat erin de prijs van de raadpleging bij de huisarts van 16 naar 20 euro op te trekken. De kost van zo'n verhoging zou echter 7,5 miljard euro bedragen. Herschikken is echt niet gemakkelijk.

Het globaal medisch dossier is een nuttig instrument om herhaling van dezelfde technische onderzoeken te vermijden. Het draagt ook bij tot een vaste relatie tussen patiënt en huisarts. Hier wordt gedacht aan een forfaitaire bijdrage van 15 euro per jaar per dossier.

De minister heeft maatregelen genomen tegen het oneigenlijke gebruik van de spoedgevallendienst en voor de uitbouw van de rol van de huisarts. Wanneer het niet gaat om een spoedgeval en zonder doorverwijzing door de huisarts, zal de patiënt namelijk als basisbedrag 12,5 euro betalen. Voor 6 à 7 % van de bevolking die op of onder de armoedegrens leeft, schept dit een probleem want via de spoedgevallen kregen zij nog toegang tot eerstelijnszorg.

Lees verder op de volgende pagina >>


Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>