Jacques Devolder (VLD) op zending in het grensgebied tussen Georgië en Tsjetsjenië |
In september 2002 nam senator Jacques Devolder (VLD, Voorzitter van het College van Quaestoren) in zijn hoedanigheid van ondervoorzitter van de parlementaire NAVO-vereniging deel aan een reis naar Georgië.
Aangesloten leden van de Senaat Sfia
Bouarfa (PS) |
|
Jacques Devolder (VLD): Geostrategisch is Georgië een zeer belangrijke factor geworden. Niet alleen omdat het aan Tsjetsjenië grenst, maar ook als doorvoerland van gas en petroleum via pijpleidingen uit de buurlanden, voormalige Sovjetrepublieken, naar Turkije. Deze nieuwe energetische toevoerlijnen lijken mij voor Europa van belang te zijn omdat wij ons minder afhankelijk moeten maken van landen zoals Irak, Iran, Koeweit of Saoedi-Arabië. Vermeldenswaard is zeker het feit dat professor Bruno Coppieters van de VUB als deskundige was uitgenodigd om zijn visie te geven over de conflicten in de regio en om voorstellen van oplossing te suggereren.
De Russen beweerden, volgens mij onterecht, dat de Tsjetsjeense
rebellen zich in Georgië schuilhielden en van daar uit in Tsjetsjenië
aanvallen pleegden. Onze parlementaire delegatie is een hele dag rondgeleid in
een militair konvooi in het grensgebied tussen
Georgië en
Tsjetsjenië. Wij hebben kunnen zien dat Georgië veel grenscontroles
doet. Het juiste aantal soldaten heeft men ons niet willen zeggen. Dat werd
beschouwd als militair geheim, maar volgens mijn schatting waren ongeveer 1.000
man ingezet om de grens te bewaken en om wegencontroles uit te voeren.
De Predator is een onbemand spionagevliegtuig (Ellis luchtmachtbasis, VSA) |
Jacques Devolder: In België worden parlementsleden zowel van Kamer als Senaat op vrijwillige basis lid van de vereniging. Effectieve leden worden aangesteld en afgevaardigden nemen deel aan de werkzaamheden van de verschillende commissies die binnen de vereniging actief zijn. Niet alleen parlementsleden van NAVO-landen nemen deel. Ook collega's uit niet- NAVO-landen krijgen als waarnemers toegang tot de activiteiten. Voor parlementsleden is dit verrijkend, eerst en vooral om ter plaatse de toestand in te schatten, maar ook om van gedachten te wisselen met politici uit andere landen.
Opmerkingen voor de webmaster |