BENELUX

De Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad, het zogenaamde Beneluxparlement, is samengesteld uit 49 vertegenwoordigers die werden aangewezen door het Belgische, het Luxemburgse en het Nederlandse parlement. Sedert 1995 zijn de activiteiten van de Benelux vooral gericht op grensoverschrijdende samenwerking, de interne markt en economische samenwerking, cultuur, onderzoek en onderwijs, evenals het vrije verkeer van personen. De drie Staten plegen ook overleg over Europese aangelegenheden.

Het Parlement vergadert driemaal per jaar en spreekt zich uit over de dossiers die behandeld werden in de zes vaste commissies. De aanbevelingen van het Parlement worden daarna overgezonden aan het Comité van ministers dat is samengesteld uit de drie ministers van Buitenlandse zaken.

  30
  Jean-Marie Happart (PS), voorzitter van het
Beneluxparlement en Ludy Michiels, secretaris-generaal

Sedert 1 januari 2001 is senator Jean-Marie Happart (PS) ondervoorzitter van het Beneluxparlement. Op 21 november 2002 heeft het Beneluxparlement hem tot voorzitter verkozen voor 2003 en 2004. We hebben hem enige toelichting gevraagd over de rol van het Beneluxparlement, de concrete punten die er worden behandeld en de betekenis ervan in de internationale context.

Jean-Marie Happart (PS): Ik zal eerst een kort historisch overzicht geven. De Benelux werd opgericht door het verdrag van 5 november 1955 en zal dus binnenkort zijn vijftigste verjaardag kunnen vieren. Enkele jaren later richtten de landen van de Benelux samen met Duitsland, Frankrijk en Italië de Europese Gemeenschap op. De grote verdienste van het Beneluxparlement is dat de debatten er niet beheerst worden door de tegenstelling tussen meerderheid en oppositie.

Dankzij het Beneluxparlement werden al tal van concrete problemen opgelost.

SING00803.tif  
Photo: Eureka Slide  

Vaak ver van de publieke belangstelling buigt het Beneluxparlement zich nochtans over zeer concrete grensoverschrijdende problemen. Ik geef u een aantal voorbeelden die tijdens de voorbije twee of drie jaar door onze Assemblee werden behandeld.

Iedereen herinnert zich nog wel de kwestie van de "gele nummerplaten": sommige Belgen lieten hun voertuig in Luxemburg inschrijven om de belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting te ontwijken. Dankzij een akkoord binnen de Benelux heeft België zowat 15.000 voertuigen kunnen 'repatriëren' die ten onrechte in Luxemburg waren ingeschreven. De betrokken eigenaars kregen een jaar de tijd om hun voertuig in België in te schrijven.

Ons Parlement heeft ook een akkoord tot stand kunnen brengen dat gunstig was voor de financiën van sommige Belgische gemeenten: Nederlanders die in België wonen, maar in Nederland werken, betaalden in ons land geen gemeentebelastingen. Voor sommige Belgische gemeenten betekende dit een inkomstenderving van om en bij de 20%. Het akkoord bepaalt nu dat in België wonende Nederlanders vanaf 2003 gemeentebelastingen zullen betalen!

Dan is er nog de vraag van het ziekenvervoer: tot voor kort moest een Luikenaar die in Maastricht een ongeval had, vanaf de grens in een andere ziekenwagen worden vervoerd! We zijn erin geslaagd het verbod voor ziekenwagens om de grens over te steken, te doen opheffen.

Hetzelfde geldt voor de samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende brandweerdiensten. De akkoorden konden in de praktijk niet worden toegepast omdat de doorsnede van de buizen die in onze landen werden gebruikt, niet dezelfde was. Het probleem werd bestudeerd en opgelost door het Beneluxparlement.

Ik kan nog veel andere voorbeelden geven. De Benelux maakte ook het afsluiten mogelijk van een samenwerkingsakkoord met Nederland voor de bestrijding van de verontreiniging van de Maas. Er werd eveneens een protocol ondertekend om in onze landen hetzelfde type van vistrappen in de waterwegen te plaatsen. Zo komt er terug zalm voor in de Waalse rivieren.

Lees verder op de volgende pagina >>

Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>