H et ontwerp moderniseert de wetgeving over de verenigingen zonder winstoogmerk. Grote vzw's krijgen zwaardere boekhoudkundige verplichtingen. De wet voert tevens de private stichting in.
Het voorbereidende werk voor de uitgebreide amendering werd geleverd door de werkgroep vzw's onder leiding van Jean-François Istasse (PS).
Er moest een grotere transparantie komen bij op dit ogenblik 90.000 vzw's in België. Daartoe moest de wet van 1921 worden geactualiseerd.
Jean-François Istasse (PS) |
Hebben vzw's meer dan 250.000 euro ontvangsten, een balanstotaal van één miljoen euro of minstens 5 werknemers, dan moeten ze een volledige boekhouding voeren. De jaarrekeningen worden bij de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de Nationale Bank neergelegd.
Vzw's die deze vereisten niet nakomen, kunnen bestraft worden. Bovendien kunnen de parketten voorstellen dat slapende vzw's of vzw's waarvan de activiteiten niet meer voldoen aan hun maatschappelijk doel, ontbonden worden.
Deze nieuwe bepaling komt tegemoet aan de aanbevelingen van verschillende onderzoekscommissies en de opvolgingscommissie Georganiseerde criminaliteit.
Een nieuwigheid in het Belgische recht is de private stichting. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat ouders een deel van hun vermogen voorbehouden voor hun gehandicapt kind.
Een jaar lang, waarvan twee maanden van hoorzittingen, heeft de werkgroep vzw's onder leiding van PS-senator Jean-François Istasse ongeveer 70 artikelen en meer dan 300 amendementen besproken.
wetgevingsdossier 2-283
Er wordt niets gedaan voor de toevallige hulpverleners die lijden onder de gevolgen van hun daden die op burgerlijk vlak zeer groot kunnen zijn. Op basis van die vaststelling heeft Philippe Monfils (MR) een wetsvoorstel ingediend betreffende de schadeloosstelling van de slachtoffers van daden van moed.
Philippe Monfils is van mening dat rekening moet worden gehouden met de eventueel dramatische gevolgen van het optreden van personen die hun leven op het spel zetten om anderen te redden. De daden van moed van deze anonieme helden mogen geen bron van rampspoed worden voor hen of voor hun familie.
De Senaat heeft dit diepmenselijke wetsvoorstel eenparig aangenomen en de Kamer keurde de tekst zonder amendementen goed. De minister van Justitie kan bijgevolg in deze gevallen een schadeloosstelling toekennen voor hospitalisatiekosten, voor fysieke of morele ongeschiktheid - helaas ook voor begrafeniskosten - of voor het verlies van een studiejaar wanneer het om een jonge redder gaat.
wetgevingsdossier -2-326
Opmerkingen voor de webmaster |