4-4

4-4

Belgische Senaat

4-4

Handelingen - Nederlandse versie

DINSDAG 9 OKTOBER 2007 - OPENINGSVERGADERING


Waarschuwing: de blauwe kleur geeft aan dat het gaat om uit het Frans vertaalde samenvattingen.


Opening van de gewone zitting 2007-2008

Benoeming van het Vast Bureau

Afvaardiging van de Senaat in de parlementaire overlegcommissie

Benoeming van de commissies

Benoeming van de leden van de controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen

Benoeming van de afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en bij de Assemblee van de West-Europese Unie

Benoeming van de afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor de veiligheid en de samenwerking in Europa

Benoeming van de afgevaardigden bij de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad

Euro-mediterrane Parlementaire Assemblee

Overlijden van oud-senatoren

Verzoekschrift

Inoverwegingneming van voorstellen

Benoeming van de leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Vast Comité I)

Voordracht van een dubbeltal voor een ambt van Nederlandstalig rechter in het Grondwettelijk Hof (Stuk 4-182)

Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft

Waals Parlement

Parlement van de Franse Gemeenschap

Vlaams Parlement

Berichten van verhindering

Bijlage


Voorzitter: de heer Philippe Monfils

(De vergadering wordt geopend om 15.20 uur.)

Opening van de gewone zitting 2007-2008

De voorzitter. - Ik verzoek mevrouw Lijnen en de heer De Gucht, de jongste leden van de vergadering, aan het Bureau plaats te nemen om samen met mij het voorlopig bureau te vormen.

De Senaat komt heden van rechtswege bijeen, overeenkomstig artikel 44 van de Grondwet.

Ik verklaar de gewone zitting 2007-2008 voor geopend.

Benoeming van het Vast Bureau

De voorzitter. - Aan de orde is de benoeming van het Vast Bureau.

Ik breng in herinnering dat, overeenkomstig artikel 8 van ons Reglement, de Senaat, door afzonderlijke stemming, overgaat tot de benoeming van:

1. een voorzitter;
2. een eerste ondervoorzitter;
3. een tweede ondervoorzitter;
4. een derde ondervoorzitter;
5. drie quaestoren.

De benoeming van de quaestoren geschiedt bij geheime lijststemming.

Volgens de bepalingen van artikel 9 van het Reglement wordt de voorzitter slechts verkozen verklaard indien hij de volstrekte meerderheid der stemmen van de aanwezige leden behaalt.

Overeenkomstig ditzelfde artikel geschieden al deze benoemingen met inachtneming van de in artikel 84 van het Reglement bepaalde evenredige vertegenwoordiging van de fracties, overeenkomstig artikel 82.

Wij gaan eerst over tot de verkiezing van de voorzitter.

Mevrouw Christine Defraigne (MR). - Ik draag de kandidatuur voor van de heer Armand De Decker. (Instemming)

De voorzitter. - Dan verklaar ik de heer Armand De Decker verkozen tot voorzitter van de Senaat. (Algemeen applaus)

Wij gaan nu over tot de verkiezing van de andere leden van het Bureau.

Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V-N-VA). - Ik stel voor het aftredende bureau opnieuw te benoemen.

De heer Joris Van Hauthem (VB). - Wij steunen het voorstel van mevrouw de Bethune, met dien verstande dat wij mevrouw Van dermeersch als derde ondervoorzitter voordragen.

De voorzitter. - Daar er geen bezwaar is, verklaar ik verkozen tot eerste ondervoorzitter de heer Hugo Vandenberghe, tot tweede ondervoorzitter de heer Guy Verhofstadt, tot derde ondervoorzitter mevrouw Anke Van dermeersch.

De quaestoren zijn de heer Etienne Schouppe, mevrouw Anne-Marie Lizin en de heer Geert Lambert.

Mevrouw Anne-Marie Lizin (PS). - Ik wil het fair play benadrukken dat onze assemblee moet blijven voorstaan. Omdat er drie quaestoren zijn en om elke mogelijke discussie over de kwaliteiten en de anciënniteit te voorkomen, stel ik voor dat de heer Schouppe, die de grootste partij in deze assemblee vertegenwoordigt, de quaestuur zou voorzitten. Op die manier kan ze ook niet beschuldigd worden van een niet-constructieve houding ten opzichte van het voorzitterschap.

De voorzitter. - Hiermee is het Vast Bureau samengesteld. Ik dank de twee jongste leden van onze vergadering die zo welwillend geweest zijn mij bij te staan in hun hoedanigheid van leden van het voorlopige Bureau.

(Voorzitter: de heer Armand De Decker.)

De voorzitter. - Waarde collega's, eerst en vooral wil ik u bedanken omdat u mij opnieuw tot Voorzitter van onze Vergadering gekozen hebt. Ik beschouw dit als een blijk van vertrouwen. Velen onder u hebben hier immers ook onder mijn vorige voorzitterschap zitting gehad, en het feit dat u mij dus met kennis van zaken gekozen hebt, ontroert mij, en ik dank u ervoor.

Anderzijds wil ik de het oudste lid danken voor de vriendelijke en efficiënte wijze waarop hij de aanvang van deze zitting heeft geleid, een zitting waarin ik u allen een rijke politieke ervaring en succes toewens.

Tijdens deze zitting zal binnen afzienbare tijd een nieuwe regering gevormd worden, waardoor een nieuwe dynamiek zal ontstaan. Ik hoop dan ook dat de werkzaamheden van de Senaat u ruimschoots de gelegenheid zullen bieden om uw ideeën te verdedigen en om uw activiteiten te ontplooien.

Ik denk hierbij in het bijzonder aan de vierentwintig leden die voor de eerste maal in de Senaat zitting hebben, en die nu al bijna vier maanden begrijpelijkerwijs popelen van ongeduld om aan de slag te gaan.

Ik wil hen zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat het, na deze lange periode van inactiviteit, in de komende maanden niet aan werk zal ontbreken. Vertragingen stapelen zich op, essentiële onderwerpen moeten zo spoedig mogelijk behandeld worden, en België bevindt zich opnieuw voor één van die belangrijke uitdagingen die het zichzelf om de twintig jaar oplegt.

In deze bijzondere context heeft de Senaat de belangrijke opdracht zijn meerwaarde te bewijzen door blijk te geven van zijn hoger inzicht, zijn reflectievermogen en zijn aandacht voor het algemeen belang.

De Belgische Senaat roept veel discussie op en heeft in de loop van zijn geschiedenis verschillende hervormingen gekend. De meest recente hervorming, die dateert van 1993, zal zeker niet de laatste zijn. Ik ben er integendeel van overtuigd dat we ons, tijdens de komende zittingsperiode, opnieuw over de toekomst van Senaat zullen moeten buigen.

Het belooft een moeilijke maar boeiende opgave te worden, die deel uitmaakt van de evolutie van ons federale systeem.

Waarde collega's, alle federale staten in de wereld kennen een bicameraal systeem. Dat is trouwens ook het geval voor alle grote democratische staten.

Een samenleving die zo complex is als de onze, heeft nood aan een Kamer die niet aan de actualiteit is gebonden, maar die een zekere afstand kan bewaren ten opzichte van de gebeurtenissen, om vervolgens de vaak fundamentele hervormingen voor te stellen die de omstandigheden vereisen.

Waarde collega's, de Belgische Senaat heeft die rol steeds met veel talent vervuld, aangezien hij vaak het initiatief heeft genomen voor de grote wetgevende hervormingen en de diepgaande modernisering van onze samenleving.

Nu de hervorming van de Senaat wellicht op handen is, spreek ik nog de wens uit dat u het essentiële voorrecht zal verdedigen van iedere senator om de wetgevende initiatieven te nemen die hij noodzakelijk acht.

Waarde collega's, de Kamers vergaderen vandaag van rechtswege, overeenkomstig artikel 44 van de Grondwet.

De context waarin onze assemblee haar werkzaamheden hervat is misschien niet volkomen nieuw, maar toch apart.

De Senaat en de Kamer hebben nog geen gesprekspartner of althans geen gesprekspartner die in het volle bezit van zijn bevoegdheden is.

De huidige regering is belast met de behartiging van de lopende zaken en kan dan ook haar volle bevoegdheden niet opnemen.

Deze situatie heeft tot gevolg dat de wetgevende macht een van haar drie takken moet missen. De wetgevende macht bestaat immers, overeenkomstig artikel 36 van de Grondwet, uit de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat en de Koning, dat wil zeggen de regering. Het stelsel van de lopende zaken heeft dan ook onvermijdelijk een impact op het wetgevende werk van de parlementaire assemblees. Bovendien kan de vraag worden gesteld naar de mate waarin Kamer en Senaat nog controlebevoegdheden ten aanzien van de regering kunnen uitoefenen.

Laten we deze situatie van naderbij bekijken.

Over één punt bestaat eensgezindheid in de rechtsleer: zodra de Kamers zijn samengesteld, kunnen de parlementsleden hun wetgevende initiatiefrecht volledig uitoefenen. De commissies kunnen hun werkzaamheden dus aanvatten.

De parlementaire praktijk bevestigt deze opvatting. Menigmaal hebben de Kamers het onderzoek van wetsvoorstellen aangevat zonder de vorming van een nieuwe regering af te wachten.

De vraag moet echter worden gesteld of de wetgevende procedure tot op het eind kan worden afgewerkt. De wetgevingspraktijk levert ter zake geen antwoord en de rechtsleer is verdeeld.

Volgens een eerste standpunt beschikt de regering in een periode van lopende zaken niet meer over haar wetgevende initiatiefrecht, amenderingsrecht of bevoegdheid om wetten te bekrachtigen. Zowel de rechtsleer als de parlementaire praktijk maken echter een uitzondering voor dringende wetsontwerpen zoals de voorlopige twaalfden, de wet op het contingent en de internationale verdragen.

Om geen afbreuk te doen aan het grondwettelijke amenderingsrecht van de regering als derde tak van de wetgevende macht, komt het de wetgevende assemblees volgens deze eerste these niet toe tijdens het stelsel van de lopende zaken een wet goed te keuren.

Volgens dit standpunt kan de wetgevende procedure niet worden voltooid zolang de regering ontslagnemend is.

Volgens een tweede standpunt `kan het wetgevende werk, zelfs zonder een regering met volheid van bevoegdheid, worden aangevangen, uitgewerkt en voltooid'.

De wetgevende activiteiten kunnen dus normaal verlopen, maar de regering heeft slechts een beperkte bewegingsruimte.

De commissies mogen hun werkzaamheden aanvatten. In tegenstelling tot de regering kunnen de parlementsleden hun initiatief- en amenderingsrecht uitoefenen. Wetsvoorstellen kunnen in beide assemblees worden goedgekeurd. Als de Kamers een voorstel onderzoeken dat tot de lopende zaken behoort, kan de regering de tekst ter bekrachtiging aan de Koning voorleggen.

Volgens dit standpunt zou de wetgevende procedure dus wel kunnen worden voltooid, maar dan alleen met betrekking tot aangelegenheden waarvoor de regering overeenkomstig de theorie van de lopende zaken bevoegd blijft.

Volgens een derde standpunt ten slotte `is de theorie van de lopende zaken niet van toepassing in aangelegenheden waarbij de bevoegdheden door de Koning en de Kamers gezamenlijk worden uitgeoefend'. Volgens deze opvatting kan niet alleen het wetgevingsproces worden aangevat en voltooid, maar kan bovendien de regering al haar wetgevende bevoegdheden blijven uitoefenen. Een initiatief van de regering kan inderdaad slechts wet worden als het door de beide Kamers is goedgekeurd. De theorie van de lopende zaken strekt ertoe de prerogatieven van het Parlement te beschermen. Het Parlement heeft nu eenmaal het laatste woord. Dat heeft tot gevolg dat de verkozen Kamers, geval per geval, voor de aangelegenheden die zij van belang achten, kunnen beslissen of de wetgevende macht verder kan worden uitgeoefend.

De Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet en voor de Institutionele Hervormingen heeft zich na onderzoek van de verschillende standpunten bij de derde zienswijze aangesloten, zij het met enige nuance. De conclusies van deze commissie zijn door de Kamer goedgekeurd in de plenaire vergadering van 19 juli 1993. Deze nieuwe benadering blijkt echter geen impact op de latere parlementaire praktijk te hebben gehad.

Uit dit alles blijkt, waarde collega's, dat de komende periode tot de benoeming van een nieuwe regering door de Koning op wetgevend vlak bijzonder delicaat zal zijn en dat de Senaat zich voortdurend zal moeten bekommeren om de grondwettigheid van zijn optreden.

Wat onze controlebevoegdheid betreft: in de mate dat de regering onder het stelsel van de lopende zaken haar activiteiten voortzet, behoudt het Parlement uiteraard ook het recht om op die activiteiten controle uit te oefenen.

Alle auteurs zijn het hierover eens en dit gebeurt ook zo in de praktijk van de Kamers.

De parlementaire controle kan zeer nuttig zijn in een delicate periode met ontslagnemende ministers. De regering mag immers niet buiten de haar toegewezen, beperkte aangelegenheden optreden.

Om het met de woorden van Professor Perin te zeggen: `S'il n'est pas question d'interpeller un ministre et de présenter une motion de méfiance au Parlement contre lui, le Parlement a néanmoins le droit d'exercer ses prérogatives et de contrôler les actes politiques des ministres, mêmes démissionnaires'.

In dat verband moet echter wel worden opgemerkt dat de reikwijdte van de antwoorden van de regering, die nu eenmaal in haar bevoegdheden en verantwoordelijkheden beperkt is, evenzeer beperkt zal zijn.

Bovendien rijst, wat ons betreft, nog een andere moeilijkheid. Artikel 100, tweede lid, van de Grondwet bepaalt immers dat de Senaat de aanwezigheid van een minister niet kan vorderen in het kader van de mondelinge controleprocedures. Het is dus maar de vraag of de ontslagnemende ministers het nodig zullen vinden om naar de Senaat te komen om op onze vragen te antwoorden ...

Waarde collega's, deze beknopte juridische overwegingen hebben u er ongetwijfeld van overtuigd dat u de onderhandelaars van uw partijen, wie ze ook zijn, dringend moet aansporen om de onderhandelingen zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Ons land heeft snel een volwaardige regering nodig, omdat het nood heeft aan een begroting, aan een duidelijk economisch, sociaal en milieubeleid en aan stabiliteit, en omdat het zijn plaats in de wereld opnieuw moet innemen.

Ik dank u voor uw aandacht en wens u een uitstekende parlementaire zitting toe.

Ik verklaar de Senaat voor samengesteld.

Hiervan zal kennis worden gegeven aan de Koning, de Kamer van volksvertegenwoordigers en ook aan de parlementen van de Gewesten en van de Gemeenschappen.

Hiermit erkläre ich den Senat für konstituiert.

Der König, die Kammer der Abgeordneten sowie die Regional- und Gemeinschaftsparlamente werden hiervon in Kenntnis gesetzt.

(Applaus)

Afvaardiging van de Senaat in de parlementaire overlegcommissie

De voorzitter. - Overeenkomstig artikel 1 van de wet van 6 april 1995 en artikel 19 van het Reglement dient de Senaat over te gaan tot de benoeming van zijn afvaardiging in de parlementaire overlegcommissie bedoeld in artikel 82 van de Grondwet.

Deze afvaardiging telt elf leden, onder wie de voorzitter van de Senaat, die worden benoemd volgens de regels bepaald in artikel 84 van het Reglement. Voor elke lijst van vaste leden wordt op dezelfde wijze een gelijk aantal plaatsvervangers benoemd.

De samenstelling is als volgt:

De betrokken fractievoorzitters hebben mij de namen van hun kandidaten meegedeeld.

Aangezien het aantal kandidaten gelijk is aan het aantal te begeven mandaten, verklaar ik betrokkenen gekozen tot vaste leden, respectievelijk plaatsvervangende leden van de parlementaire overlegcommissie.

De samenstelling van deze commissie zal in het Voorlopig verslag en in de Handelingen worden gepubliceerd.

Benoeming van de commissies

De voorzitter. - Aan de orde is de benoeming van de commissies.

Met toepassing van artikel 21 van het Reglement heeft het Bureau van de Senaat de volgende zes vaste commissies ingesteld:

Volgens de bepalingen van dit artikel geschieden de benoemingen van de leden van de commissies op grond van de evenredige vertegenwoordiging van de fracties; elk lid van een in de vaste commissies vertegenwoordigde fractie moet op zijn minst van één commissie deel uitmaken.

Mag ik eraan herinneren dat de commissies uit 17 leden bestaan en dat met inachtneming van de evenredige vertegenwoordiging, bepaald in artikel 84 van het Reglement, ze als volgt zijn samengesteld:

De betrokken fractievoorzitters hebben mij de namen van hun kandidaten medegedeeld.

Daar het aantal kandidaturen overeenstemt met het aantal te begeven mandaten, hoeft niet gestemd te worden.

Derhalve verklaar ik verkozen de kandidaten voorgedragen voor de genoemde zes commissies. De samenstelling van die commissies zal in het Voorlopige verslag en in de Handelingen worden gepubliceerd.

De heer Joris Van Hauthem (VB). - Ik heb in het Bureau al gewezen op het probleem van de voorzitter- en ondervoorzitterschappen van de commissies. Het reglement bepaalt dat elke commissie een bureau heeft bestaande uit een voorzitter, een eerste ondervoorzitter en een tweede ondervoorzitter. De vraag rijst nu op welke manier deze functies moeten worden benoemd.

Ik verneem dat de fracties nu bezig zijn die functies onder elkaar te verdelen. Onze thesis is dat men het reglement moet volgen en de evenredige vertegenwoordiging als regel moet laten spelen. Artikel 84 van het reglement van de Senaat bepaalt uitdrukkelijk dat de proportionaliteit een algemene regel is tenzij in het reglement anders is bepaald.

Over de samenstelling van het bureau van de commissies zegt het reglement dat elke commissie de voorzitter, een eerste ondervoorzitter en een tweede ondervoorzitter aanduidt. Er bestaat dus geen uitzondering op de regel van de proportionaliteit in artikel 23 dat het bureau van de commissies regelt. Bijgevolg moet ook hier de proportionaliteit worden toegepast.

Wij hebben in deze assemblee het vierde quotiënt. Als de Senaat zijn eigen reglement zou toepassen, heeft onze fractie minstens recht op één voorzitterschap van een commissie en op twee ondervoorzitterschappen. Het reglement bevat geen uitzondering op de algemene regel van de proportionaliteit wat betreft de samenstelling de bureaus van de commissies.

Wij zullen straks de leden benoemen van de parlementaire begeleidingscommissie van het Comité I. Het reglement bepaalt uitdrukkelijk dat de proportionaliteit daar niet geldt. Bijgevolg moet voor de commissies waarvoor in geen uitzondering is voorzien, de proportionaliteit wel worden toegepast.

In het Bureau opperde de heer Reynders dat het om de proportionaliteit per commissie zou gaan. Als dat het geval is, zouden alle bureaus van alle commissies samengesteld zijn uit de eerste drie quotiënten, namelijk één CD&V, twee MR en drie Open Vld. Ik vind dat goed, op voorwaarde dat men het ook toepast.

De afspraken over de voorzitter- en ondervoorzitterschappen van de commissies moeten niet in de coulissen worden gemaakt als het reglement hierover bijzonder duidelijk is.

Ik doe een beroep op de voorzitter en de meerderheid om minstens vanuit democratische overwegingen het reglement te doen toepassen.

De voorzitter. - Ik dank u voor uw interventie.

De heer Joris Van Hauthem (VB). - Ik heb u een vraag gesteld waarop ik een antwoord verwacht. Zult u als voorzitter van deze assemblee en hoeder van het reglement ervoor zorgen dat het reglement wordt toegepast?

De voorzitter. - Als u mij laat uitspreken, zal ik u antwoorden.

De commissies beslissen autonoom over de samenstelling van hun bureau. Ik ben ervan overtuigd dat de leden ervoor zullen zorgen dat alle fracties correct vertegenwoordigd zullen zijn.

De heer Joris Van Hauthem (VB). - Ik vraag u het reglement toe te passen en de beslissing niet aan de commissies over te laten. Wij weten immers wat het gevolg zal zijn. De functies zullen netjes onder de verschillende fracties worden verdeeld. Als de meerderheid de grootste oppositiepartij blijft uitsluiten, daarmee ingaand tegen het reglement, neemt deze assemblee een valse start. Als de Senaat buitenlandse delegaties ontvangt, zullen wij dan ook niet nalaten te wijzen op de niet democratische manier van werken. Een parlementaire assemblee die zijn eigen reglement niet toepast, is een parlementaire assemblee die naam onwaardig.

De voorzitter. - Bovendien hebben de fractievoorzitters mij ook de namen van hun kandidaten medegedeeld voor de volgende organen, steeds volgens de evenredige vertegenwoordiging van de fracties:

Daar het aantal kandidaten overeenstemt met het aantal te begeven plaatsen, moet hier evenmin worden gestemd.

Derhalve verklaar ik verkozen de kandidaten voorgedragen voor de twee adviescomités. Hun samenstelling zal eveneens in het Voorlopig verslag en in de Handelingen worden gepubliceerd.

Ik stel voor dat de zes vaste commissies op donderdag 11 oktober aanstaande bijeenkomen om zich te constitueren.

Benoeming van de leden van de controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen

De voorzitter. - Wij gaan over tot de benoeming van de leden van de controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen.

De controlecommissie is samengesteld uit de voorzitters van de Kamer van volksvertegenwoordigers en van de Senaat en twintig vaste en twintig plaatsvervangende parlementsleden die worden aangewezen op voordracht van de fracties van de Kamer van volksvertegenwoordigers en van de Senaat, volgens het beginsel van de evenredige vertegenwoordiging, en met inachtneming van de pariteit tussen kamerleden en senatoren.

De Senaat dient bijgevolg tien effectieve leden en tien plaatsvervangende leden te benoemen. De samenstelling is als volgt:

De betrokken fractievoorzitters hebben mij de namen van hun kandidaten meegedeeld.

Aangezien het aantal kandidaten gelijk is aan het aantal te begeven mandaten, verklaar ik betrokkenen gekozen tot effectieve leden, respectievelijk plaatsvervangende leden van de controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen.

De samenstelling van deze commissie zal in het Voorlopig Verslag en in de Handelingen worden gepubliceerd.

Benoeming van de afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en bij de Assemblee van de West-Europese Unie

De voorzitter. - De Senaat gaat over tot de benoeming van drie leden en vier plaatsvervangers bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en de Assemblee van de West-Europese Unie.

Ik heb volgende kandidaturen ontvangen:

Aangezien het aantal voorgedragen kandidaten gelijk is aan het aantal te begeven mandaten, verklaar ik de senatoren die ik zo-even heb genoemd, voor verkozen, respectievelijk als vaste afgevaardigden en als plaatsvervangende afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en bij de Assemblee van de West-Europese Unie.

Hiervan zal kennis worden gegeven aan de minister van Buitenlandse Zaken en aan de voorzitters van beide Europese assemblees.

Benoeming van de afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor de veiligheid en de samenwerking in Europa

De voorzitter. - Van de acht mandaten die ons land voorbehouden zijn in de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor de veiligheid en de samenwerking in Europa (OVSE) komen er drie aan de Senaat toe.

Overeenkomstig artikel 3, 2., van het Reglement van de OVSE, kan de Senaat 3 effectieve leden aanwijzen.

Ik heb volgende kandidaturen ontvangen:

Effectieve leden:

mevrouw Anne-Marie Lizin

de heer Alain Destexhe

de heer Marc Verwilghen

Ik stel voor dat deze kandidaten verkozen worden verklaard tot afgevaardigden bij de Parlementaire Assemblee.

Benoeming van de afgevaardigden bij de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad

De voorzitter. - We gaan nu over tot de benoeming van de afgevaardigden bij de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad.

De 11 mandaten van Kamer en Senaat in deze instelling zijn als volgt verdeeld: 7 voor de Kamer, 3 voor de Senaat. De senator aangewezen door het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap is eveneens lid van deze Raad.

Ik heb volgende kandidaturen ontvangen:

Effectieve leden:

CD&V-N-VA: de heer Wouter Beke

MR: de heer Alain Courtois

Open Vld: de heer Marc Verwilghen

Plaatsvervangende leden:

CD&V-N-VA: de heer Etienne Schouppe

MR: mevrouw Dominique Tilmans

Open Vld: de heer Filip Anthuenis

Aangezien het aantal kandidaten gelijk is aan het aantal te begeven mandaten, verklaar ik de senatoren die ik zo-even heb vernoemd voor verkozen, respectievelijk als afgevaardigden en als plaatsvervangende afgevaardigden bij de Raadgevende interparlementaire Beneluxraad.

Hiervan zal kennis worden gegeven aan de voorzitter van die Raad.

Euro-mediterrane Parlementaire Assemblee

De voorzitter. - De Senaat gaat nu over tot de aanwijzing van één lid bij de Euro-mediterrane Parlementaire Assemblee.

De Assemblee bestaat uit 240 leden waarvan er 120 worden aangewezen door de zuidelijke Middellandse-Zeelanden.

Het Europees Parlement wijst 45 leden aan en de lidstaten van de Europese Unie wijst er 75 aan, drie per lidstaat.

Voor België wijst de Kamer van volksvertegenwoordigers 2 leden aan en de Senaat 1 lid.

Ik heb de kandidatuur ontvangen van mevrouw Elke Tindemans.

Aangezien het aantal voorgedragen kandidaten gelijk is aan het aantal te begeven mandaten, verklaar ik de senator, die ik zo-even heb genoemd, voor verkozen als afgevaardigde bij de Euro-mediterrane Parlementaire Assemblee.

Overlijden van oud-senatoren

De voorzitter. - De Senaat heeft met groot leedwezen kennis gekregen van het overlijden van graaf Pol Boël, eresenator en gewezen senator voor het arrondissement Bergen-Zinnik, en van de heer Paul Akkermans, eresenator, gewezen senator voor het arrondissement Antwerpen en provinciaal senator voor Antwerpen.

Uw voorzitter heeft het rouwbeklag van de Vergadering aan de families van onze betreurde gewezen medeleden betuigd.

Verzoekschrift

De voorzitter. - Bij brief van 22 augustus 2007 heeft de heer Frank Aerts aan de Senaat overgezonden een verzoekschrift met betrekking tot de nieuwe wapenwet.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie en naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Inoverwegingneming van voorstellen

De voorzitter. - De lijst van de in overweging te nemen voorstellen werd rondgedeeld.

Leden die opmerkingen mochten hebben, kunnen die vóór het einde van de vergadering mededelen.

Tenzij er afwijkende suggesties zijn, neem ik aan dat die voorstellen in overweging zijn genomen en verzonden naar de commissies die door het Bureau zijn aangewezen. (Instemming)

(De lijst van de in overweging genomen voorstellen wordt in de bijlage opgenomen.)

De heer Geert Lambert (sp.a-spirit). - Ik vraag de hoogdringende behandeling van de door mij ingediende wetsvoorstellen 10 en 135. Ik verzeker de vergadering dat de bespreking ervan slechts enkele minuten in beslag zal nemen.

De voorzitter. - In het Reglement is de mogelijkheid tot een hoogdringende behandeling niet opgenomen. Urgentie bestaat niet in de Senaat. Dat maakt deel uit van de filosofie van onze instelling. (Applaus)

De heer Geert Lambert (sp.a-spirit). - Voorzitter, daarnet bracht u de drie mogelijkheden van behandeling onder onze aandacht. Ik stel voor daaraan toe te voegen dat de verkozenen van het volk dringend de mouwen opstropen, zodat deze voorstellen snel naar de bevoegde commissies kunnen worden doorverwezen.

De voorzitter. - De voorstellen zullen worden doorverwezen naar de bevoegde commissies. Die zult u er ongetwijfeld van kunnen overtuigen dat hun behandeling hoogst dringend is.

De heer Hugo Coveliers (VB). - Ik heb er begrip voor dat de heer Lambert dit op het einde van zijn voorzittersmandaat nog wil realiseren, maar het Reglement heeft het inderdaad nergens over hoogdringendheid. Met betrekking tot de Senaat over hoogdringendheid spreken zou trouwens een contradictio in terminis zijn.

Voorzitter, ik maak echter al geruime tijd deel uit van het Parlement en heb vastgesteld dat het Reglement er toch wel vaak wordt verkracht. Doe het ditmaal ook voor de heer Lambert.

Benoeming van de leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Vast Comité I)

De voorzitter. - Overeenkomstig artikel 86bis van het Reglement, gaan wij thans over tot de benoeming van vier leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité I.

Ik herinner u eraan dat artikel 84-1 niet van toepassing is op deze benoemingen en dat de voorzitter van de Senaat het voorzitterschap van deze commissie waarneemt.

Ik heb de kandidatuur ontvangen van:

Daar meer dan vier kandidaten worden voorgedragen, gaan wij over tot de geheime stemming.

Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V-N-VA). - Wij vragen een korte schorsing van de vergadering om overleg mogelijk te maken.

(De vergadering wordt geschorst om 16.00 uur. Ze wordt hervat om 16.15 uur.)

De voorzitter. - We gaan over tot de geheime stemming.

Het lot wijst mevrouw Kapompolé en de heer Procureur aan om als stemopnemers te fungeren.

Ik herinner u eraan dat op elk stembriefje vier namen aangeduid moeten worden.

De heer Joris Van Hauthem (VB). - Voor alle duidelijkheid wil ik nog graag weten of het nodig is vier kandidaten aan te duiden. Kunnen we ons ook beperken tot één kandidaat?

De voorzitter. - U mag in elk geval niet voor meer dan vier kandidaten stemmen, wel voor minder.

De stemming is geopend. Zij begint met de naam van de heer Van Overmeire.

(Tot de geheime stemming wordt overgegaan.)

De voorzitter. - De stemming is gesloten.

Ik stel voor de vergadering te schorsen in afwachting dat de stemmen geteld zijn.

(De vergadering wordt geschorst om 16.20 uur. Ze wordt hervat om 16.35 uur.)

Uitslag van de geheime stemming voor de aanwijzing van de vier leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité I

De voorzitter. - Hier volgt de uitslag van de geheime stemming voor de aanwijzing van de vier leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité I.

Aantal stemmenden: 66

Geldige stemmen: 66

Volstrekte meerderheid: 34

Derhalve worden de heren Vandenberghe en Wille, mevrouw Vienne en de heer Van Parys benoemd tot leden van de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité I.

Voordracht van een dubbeltal voor een ambt van Nederlandstalig rechter in het Grondwettelijk Hof (Stuk 4-182)

De voorzitter. - Wij dienen thans over te gaan tot de geheime stemming voor de voordracht van twee kandidaten voor een ambt van Nederlandstalig rechter in het Grondwettelijk Hof.

Het lot wijst mevrouw Delvaux en de heer Cheron aan om de functie van stemopnemers te vervullen.

De heer Hugo Coveliers (VB). - In het verleden was het gebruikelijk dat met de kandidaten voor dergelijke functies een hoorzitting werd georganiseerd. We weten allemaal dat het nu vacante mandaat aan de CD&V toekomt. Dat werd bij de oprichting van het toenmalige Arbitragehof zo beslist. Er zijn twee keer zes mandaten die politiek worden verdeeld. Bepaalde politieke partijen werden evenwel ad aeternam uitgesloten.

Een hoorzitting zou nochtans interessant zijn. Men zou de kandidaten een volgorde kunnen geven; dat zou een aanwijzing kunnen zijn voor de uitvoerende macht. Het politiek samengesteld Grondwettelijk Hof werkt in vergelijking met andere juridische instanties nog zo slecht niet. Met een hoorzitting zouden we wel kunnen peilen naar de mening van de kandidaten. Hoe zien zij het Grondwettelijk Hof, hoe zien ze de evolutie ervan, hoe kijken ze aan tegen het begrip discriminatie?

Daartoe krijgen we nu spijtig genoeg niet de kans. We hebben vier maanden officieel niets gedaan. Het zou goed zijn mochten we eens met de kandidaten kunnen praten. Het zou trouwens beter zijn dat senatoren nu met kandidaat-magistraten zouden praten dan ze achteraf te benaderen nadat ze benoemd zijn. Ik betreur dus dat de kans op hoorzittingen niet werd aangegrepen.

De voorzitter. - Tot hier toe zijn hoorzittingen enkel georganiseerd voor de beroepsrechters, maar niet voor de politici die benoemd worden bij het Grondwettelijk Hof. In principe kennen we die kandidaten immers voldoende. We hebben jaren samen met hen in het parlement gezeten en hebben dus tijd genoeg gehad om ze te leren kennen.

De heer Hugo Coveliers (VB). - Ik heb niets tegen conservatieve mensen. Het begrip conservatief heeft een waarde, maar nooit iets willen veranderen lijkt me toch wat overdreven.

Ik ken die kandidaten inderdaad. Ik had de kans om met hen van gedachten te wisselen over het Grondwettelijk Hof en de evolutie ervan. Jaren geleden zat ik samen met mevrouw Merckx in de commissie voor de Justitie van de Kamer. Toen was er nog geen Arbitragehof. Ik weet wel dat ze toen door de Boerenbond werd gesteund, maar het zou wel eens interessant zijn hoe ze de evolutie ziet in het kader van haar politieke steun.

De voorzitter. - Er moeten twee stembeurten worden gehouden, respectievelijk voor de voordracht van de eerste kandidaat en voor de voordracht van de tweede kandidaat. Om te kunnen worden voorgedragen moeten de kandidaten twee derden van de stemmen van de aanwezige leden halen.

Het gedrukte stuk met de lijst van de kandidaten voor het te begeven ambt werd rondgedeeld onder het nummer 4-182/1. Alle senatoren hebben kennis kunnen nemen van het curriculum vitae van de kandidaten, die voldoen aan de wettelijke benoemingsvoorwaarden.

Wij stemmen eerst over de voordracht van de eerste kandidaat.

De stemming begint met de naam van mevrouw Lizin.

(Tot de geheime stemming wordt overgegaan.)

De voorzitter. - De stemming is gesloten.

Ik stel voor de vergadering te schorsen in afwachting dat de stemmen geteld zijn.

(De vergadering wordt geschorst om 16.45 uur. Ze wordt hervat om 16.50 uur.)

Uitslag van de geheime stemming over de voordracht van de eerste kandidaat

De voorzitter. - Hier volgt de uitslag van de stemming over de voordracht van de eerste kandidaat voor het ambt van rechter in het Grondwettelijk Hof:

Aantal stemmenden: 66

Blanco of ongeldige stembriefjes: 5

Geldige stemmen: 61

Tweederde meerderheid: 44

Mevrouw Merckx behaalt 49 stemmen.

Mevrouw De Schamphelaere behaalt 12 stemmen.

Bijgevolg wordt mevrouw Merckx, die de tweederde meerderheid der stemmen bekomen heeft, tot eerste kandidaat uitgeroepen.

De voorzitter. - Wij stemmen nu over de voordracht van de tweede kandidaat.

De heer Hugo Coveliers (VB). - Het spijt me, mijnheer de voorzitter, maar ik kan niet akkoord gaan met de gevolgde procedure. Ook de tweede kandidaat moet met een tweederde meerderheid worden aangewezen.

De voorzitter. - Heeft iemand beweerd dat we dat anders zouden doen?

De heer Hugo Coveliers (VB). - Dat had meteen kunnen gebeuren, maar zo is het niet gegaan.

De voorzitter. - Wij stemmen nu over de voordracht van de tweede kandidaat.

De stemming begint met de naam van mevrouw Lizin.

(Tot de geheime stemming wordt overgegaan.)

De voorzitter. - De stemming is gesloten.

Ik stel voor de vergadering te schorsen in afwachting dat de stemmen geteld zijn.

(De vergadering wordt geschorst om 16.55 uur. Ze wordt hervat om 17.05 uur.)

Uitslag van de geheime stemming over de voordracht van de tweede kandidaat

De voorzitter. - Hier volgt de uitslag van de stemming over de voordracht van de tweede kandidaat voor het ambt van rechter in het Grondwettelijk Hof:

Aantal stemmenden: 57

Blanco of ongeldige stembriefjes: 1

Geldige stemmen: 56

Tweederde meerderheid: 38

Mevrouw De Schamphelaere behaalt 30 stemmen.

Mevrouw De Schamphelaere behaalt geen tweederde meerderheid. Ik stel voor deze situatie op de volgende vergadering van het Bureau te bespreken.

De heer Hugo Coveliers (VB). - Aangezien er slechts één kandidaat is die twee derden van de stemmen haalt, en er twee kandidaten moeten worden voorgedragen, moet één ambt opnieuw open worden verklaard en moeten er nieuwe kandidaturen worden voorgesteld.

De voorzitter. - Het Bureau van de Senaat zal naar een oplossing zoeken. Uw voorstel kan daarbij worden besproken.

Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V-N-VA). - Ik dring erop aan dat het Bureau deze week over dit punt vergadert.

De voorzitter. - Deze week lijkt me niet haalbaar.

De heer Hugo Coveliers (VB). - Er is geen enkele reden waarom de Senaat nu geen beslissing neemt over deze zaak. Mijnheer de voorzitter, ik protesteer tegen uw betuttelende reactie.

De voorzitter. - Het Bureau zal een beslissing nemen.

De heer Francis Delpérée (cdH). - Ik steun de vraag van mevrouw de Bethune om het Bureau donderdag bijeen te laten komen.

De voorzitter. - Ik moet donderdag een vergadering van de Vereniging van Europese Senaten bijwonen. Ik zal dus niet in België zijn. Ik stel bijgevolg voor het Bureau morgen bijeen te roepen. (Instemming)

Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft

De voorzitter. - Bij boodschap van 18 september 2007 heeft het `Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft' aan de Senaat laten weten dat het zich ter vergadering van die dag geconstitueerd heeft.

-Voor kennisgeving aangenomen.

Waals Parlement

De voorzitter. - Bij boodschap van 19 september 2007 heeft het `Parlement wallon' aan de Senaat laten weten dat het zich ter vergadering van die dag geconstitueerd heeft.

-Voor kennisgeving aangenomen.

Parlement van de Franse Gemeenschap

De voorzitter. - Bij boodschap van 20 september 2007 heeft het `Parlement de la Communauté française' aan de Senaat laten weten dat het zich ter vergadering van die dag geconstitueerd heeft.

-Voor kennisgeving aangenomen.

Vlaams Parlement

De voorzitter. - Bij boodschap van 24 september 2007 heeft het Vlaams Parlement aan de Senaat laten weten dat het zich ter vergadering van die dag geconstitueerd heeft.

-Voor kennisgeving aangenomen.

-De Senaat gaat tot nadere bijeenroeping uiteen.

(De vergadering wordt gesloten om 17.05 uur.)

Berichten van verhindering

Afwezig met bericht van verhindering: de heer Vande Lanotte, wegens andere plichten.

-Voor kennisgeving aangenomen.

Bijlage

Indiening van voorstellen

Volgende voorstellen werden ingediend:

Voorstellen tot herziening van de Grondwet

Lijst van de voor herziening vatbare Grondwetsbepalingen (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131 - Ed. 2 van 2 mei 2007) (Stuk 4-5/1).

Herziening van artikel 63, §§1 tot 3, van de Grondwet (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131 - Ed. 2 van 2 mei 2007).

Herziening van artikel 63, §2 en §3, van de Grondwet, tot oprichting van een kieskring voor de vertegenwoordiging van de Belgen die in het buitenland verblijven (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-78/1).

Herziening van artikel 118, §2, van de Grondwet (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131 - Ed. 2 van 2 mei 2007) (van de heer Berni Collas; Stuk 4-80/1).

Herziening van artikel 123, §2, van de Grondwet (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131, Ed. 2 van 2 mei 2007) (van de heer Berni Collas; Stuk 4-81/1).

Herziening van artikel 150 van de Grondwet (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131, Ed. 2 van 2 mei 2007) (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-106/1).

Herziening van artikel 23 van de Grondwet, om een lid toe te voegen betreffende het recht voor de burger op een universele dienstverlening inzake post, communicatie en mobiliteit (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131, Ed. 2 van 2 mei 2007) (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-107/1).

Herziening van artikel 63, §§1 tot 3, van de Grondwet (Verklaring van de wetgevende macht, zie "Belgisch Staatsblad" nr. 131, Ed. 2, van 2 mei 2007).

Voorstel tot herziening van artikel 63, §1, van de Grondwet, teneinde een vierde van de leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers te laten kiezen door een federaal kiescollege (van mevrouw Isabelle Durant c.s.; Stuk 4-189/1).

-Deze voorstellen zullen worden vertaald, gedrukt en rondgedeeld.

-De voorstellen zullen worden verzonden naar de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.

In overweging genomen voorstellen

Wetsvoorstellen

Artikel 77 van de Grondwet

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 168 van het Gerechtelijk Wetboek, houdende de organisatie van het secretariaat van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-13/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 371, §2, eerste lid, a), van het Gerechtelijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-14/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 68 van het Gerechtelijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-19/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de bijlage van de wet van 3 april 1953 betreffende de rechterlijke inrichting, teneinde de personeelsformaties van het gerechtelijk arrondissement Eupen aan te passen aan de werkelijke behoeften (van de heer Berni Collas; Stuk 4-85/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 53, §4, eerste lid, van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken en tot invoeging van een artikel 54quater in dezelfde wet (van de heer Berni Collas; Stuk 4-87/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel betreffende het recht van minderjarigen op toegang tot de rechter (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-126/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van diverse bepalingen met het oog op de oprichting van Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken van eerste aanleg en de splitsing van het parket bij de rechtbank van eerste aanleg in het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (van de heer Hugo Vandenberghe c.s.; Stuk 4-133/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot uitlegging van de artikelen 6, 584 en 1385bis van het Gerechtelijk Wetboek (van de heer Philippe Mahoux c.s.; Stuk 4-137/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 180bis van het Kieswetboek betreffende de mogelijkheid voor Belgen die in buitenland verblijven, om hun stemrecht uit te oefenen (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-166/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de kieswetgeving met het oog op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (2) (van de heer Geert Lambert; Stuk 4-180/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoeging van een §1bis in artikel 7 van de voorafgaande titel van het Wetboek van strafvordering, om de verplichting in te voeren kennis te geven van internationale aanhoudingsbevelen (van de heer Josy Dubié c.s.; Stuk 4-190/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot opheffing van het verbod op bepaalde campagnevormen bij de federale verkiezingen (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-199/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 205 van het Gerechtelijk Wetboek teneinde het ambt van werkend of plaatsvervangend rechter in handelszaken open te stellen voor meewerkende echtgenoten (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-238/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de kieswetgeving met het oog op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (2) (van de heer Joris Van Hauthem c.s.; Stuk 4-243/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Artikel 81 van de Grondwet

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens teneinde de termijn voor de aangifte van wapenbezit te verlengen met zes maanden, namelijk tot 31 december 2007 (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-8/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-9/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek met het oog op de invoering van het schorsend karakter van een verzoekschrift tot vernietiging bij de Raad van State voor wat de burgerrechtelijke vordering tot schadevergoeding betreft (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-10/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 1597 van het Burgerlijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-11/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 587 van het Burgerlijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-15/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 682 van het Gerechtelijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-16/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 682bis in het Gerechtelijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-17/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 27 van de faillissementswet van 8 augustus 1997 (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-18/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 1067bis in het Gerechtelijk Wetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-20/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 317 in het Strafwetboek (van de heren Hugo Vandenberghe en Tony Van Parys; Stuk 4-21/1).

-Verzonden naar de Commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel strekkende om de openbare huisvestingsvennootschappen in staat te stellen de onroerende voorheffing te verrekenen (van mevrouw Joëlle Kapompolé c.s.; Stuk 4-22/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel met betrekking tot de thuiszorg (van mevrouw Olga Zrihen en mevrouw Sfia Bouarfa; Stuk 4-23/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van een artikel 26bis in de voorafgaande titel van het Wetboek van strafvordering, betreffende de burgerlijke rechtsvordering inzake fiscale misdrijven (van de heer Christophe Collignon en mevrouw Joëlle Kapompolé; Stuk 4-24/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 30 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, wat het vaderschaps- en adoptieverlof betreft (van mevrouw Sfia Bouarfa en mevrouw Olga Zrihen; Stuk 4-25/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende het verbod voor alle vennootschappen die in België een openbaar beroep doen op het spaarwezen om rechtstreeks of onrechtstreeks te participeren in een onderneming waarvan een maatschappelijke zetel zich in een belastingparadijs bevindt (van mevrouw Joëlle Kapompolé c.s.; Stuk 4-26/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende telewerk (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-27/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van diverse bepalingen ten einde, inzake de burgerrechterlijke aansprakelijkheid, de opzettelijke fout begaan door minderjarigen jonger dan zestien jaar te regelen (van mevrouw Joëlle Kapompolé c.s.; Stuk 4-28/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet, om de kredietopeningen wettelijk beter te regelen, teneinde de overmatige schuldenlast efficiënt te bestrijden (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-29/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 61bis in de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst met betrekking tot de verzekering van de burgerrechtelijk huurdersaansprakelijkheid (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-30/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot herinvoering van artikel 61 van de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet, om de maximale jaarlijkse kostenpercentages van de kredietopeningen met een kaart te begrenzen, teneinde de overmatige schuldenlast beter te bestrijden (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-31/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot opheffing van artikel 77 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen (van mevrouw Sfia Bouarfa en de heer Philippe Moureaux; Stuk 4-32/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde en het koninklijk besluit van 27 augustus 1993 tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, teneinde het mecenaat aan te moedigen (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-33/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende het zorgouderschap (van de heer Christophe Collignon c.s.; Stuk 4-34/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel waarbij bedrijven verboden wordt tot collectief ontslag over te gaan om hun winst te maximaliseren (van mevrouw Olga Zrihen c.s.; Stuk 4-35/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 21, 5º, van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, ten einde de regels van het spaarboekje te vereenvoudigen (van mevrouw Joëlle Kapompolé c.s.; Stuk 4-36/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de artikelen 1344ter en 1344quater van het Gerechtelijk Wetboek (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-38/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 331octies van het Burgerlijk Wetboek ten einde perken te stellen aan genetisch onderzoek bij overledenen met het oog op het vaststellen van de afstamming (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-39/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot aanvulling van het Wetboek diverse rechten en taksen alsmede van de organieke wet van 27 december 1990 houdende oprichting van begrotingsfondsen, met het oog op de instelling van een taks op internationale kapitaalbewegingen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-42/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot inrichting van een basisdienstverlening inzake verzekeringen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-43/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van artikel 36 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, strekkende om werkloosheidsuitkeringen toe te kennen aan kinderen die in het buitenland een diploma hebben behaald dat gelijkwaardig is aan een Belgisch diploma (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-44/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wetgeving wat betreft de regulering van de prijs van aardgas en elektriciteit (van de heer Johan Vande Lanotte c.s.; Stuk 4-45/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de artikelen 68ter tot 68quinquies van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-48/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoeging van een nieuw artikel 11 in de wet van 24 februari 1921 betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-49/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 4bis in de wet van 13 juni 1986 betreffende het wegnemen en transplanteren van organen (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-50/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van de wet van 24 februari 1921 betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen, met een hoofdstuk over het medicinale gebruik van cannabis (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-51/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 69 van de samengeordende wetten van 19 december 1939 betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-52/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de regeling inzake het rouwverlof (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-53/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van een genocide of van een misdaad tegen de menselijkheid (van de heer François Roelants du Vivier en mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-54/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel betreffende het mecenaat (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-55/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot versoepeling van de verblijfsvoorwaarden voor hooggekwalificeerde vorsers (van de heren François Roelants du Vivier en Jacques Brotchi; Stuk 4-56/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel met betrekking tot het uitvoerend personeel van de bewakingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten die activiteiten uitoefenen van toezicht op en bescherming van roerende en onroerende goederen, alsook van toezicht op en controle van personen met het oog op de beveiliging van het patrimonium in musea en soortgelijke instellingen (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-57/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 23 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, met het oog op de invoering van een speciale opleiding voor het verlenen van eerste hulp, in het kader van de proeven voor het behalen van het rijbewijs (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-58/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de gewone wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur, de wet van 12 januari 1989 tot regeling van de wijze waarop het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse leden van het Vlaams Parlement verkozen worden en de wet van 6 juli 1990 tot regeling van de wijze waarop het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap wordt verkozen, om stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van respectievelijk het Waals Parlement en het Vlaams Parlement, het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (van de heer François Roelants du Vivier en mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-59/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende wijziging van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europees Parlement om het stemrecht voor de Europese verkiezingen toe te kennen aan de Belgen die verblijven in het buitenland, in een Staat die geen lidstaat is van de Europese Unie (van de heer François Roelants du Vivier en mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-60/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van de persoonsgegevens met het oog op het instellen van een Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer bij de federale wetgevende Kamers (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-62/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 505 van het Strafwetboek betreffende de heling (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-64/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen teneinde de bijzondere verzorging als gevolg van zelfredzaamheidverlies te waarborgen (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-65/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en het Gerechtelijk Wetboek, met het oog op de bescherming van de natuurlijke persoon die zich hoofdelijk borg stelt (van de heer Christophe Collignon en mevrouw Joëlle Kapompolé; Stuk 4-69/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot aanvulling van artikel 373 van de programmawet (I) van 24 december 2002 betreffende de harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van de socialezekerheidsbijdragen en tot terugvordering van de steun aan bedrijven die overgaan tot collectief ontslag om hun winst te maximaliseren (van mevrouw Joëlle Kapompolé c.s.; Stuk 4-70/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 11 maart 2003 betreffende bepaalde juridische aspecten van de diensten van de informatiemaatschappij om de toepassingssfeer ervan uit te breiden tot ongewenste communicatie (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-71/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot toekenning van een militair statuut aan de personen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Rekruteringscentra van het Belgisch Leger (RCBL) hebben gevoegd (van mevrouw Anne-Marie Lizin; Stuk 4-75/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Wetsvoorstel tot oprichting van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Hoei (van mevrouw Anne-Marie Lizin c.s.; Stuk 4-76/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 10ter in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, teneinde de onmogelijkheid om zich een akte van de burgerlijke stand te verschaffen in het kader van de procedure tot gezinshereniging, te compenseren, en tot aanvulling van artikel 628 van het Gerechtelijk Wetboek (van de heer Philippe Moureaux en mevrouw Sfia Bouarfa; Stuk 4-77/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de artikelen 70 tot 72 van het Burgerlijk Wetboek (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-79/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 259bis-9 van het Gerechtelijk Wetboek teneinde het opnieuw mogelijk te maken om het examen inzake beroepsbekwaamheid en het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage in het Duits af te leggen (van de heer Berni Collas; Stuk 4-84/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 31 van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken (van de heer Berni Collas; Stuk 4-86/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 2 juli 1975 tot vaststelling van de personeelsformatie van de rechtbanken van eerste aanleg (van de heer Berni Collas; Stuk 4-88/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer om het dragen van een reflecterende armband verplicht te maken op de delen van de openbare weg waar geen trottoir is (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-89/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden/

Wetsvoorstel tot aanvulling van artikel 3 van de wet van 28 januari 2003 betreffende de medische onderzoeken die binnen het kader van de arbeidsverhoudingen worden uitgevoerd (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-90/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel strekkende om bij elk ziekenhuis een dienst in te stellen die is gespecialiseerd in pijnbehandeling en pijnbestrijding (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-91/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging, wat de uitoefening van de beroepen uit de sector van de geestelijke gezondheidszorg betreft, van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen (van mevrouw Christiane Vienne c.s.; Stuk 4-92/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot regeling van het toezicht op werknemers door middel van een monitoringsysteem verbonden met het GPS-navigatiesysteem van dienstwagens, overeenkomstig de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van de persoonsgegevens (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-93/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende specifieke en bindende grenswaarden voor blootstelling aan alle asbestvervangende producten (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-95/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende de commercialisering van menselijke weefsels en cellen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-96/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 13 juni 1986 betreffende het wegnemen en transplanteren van organen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-97/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot uitbreiding van de tax shelter-regeling tot de ontwikkeling en de productie van letterkundige werken (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-102/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 231bis in het Strafwetboek, teneinde het onwettige verzamelen van gegevens voor persoonsidentificatie op elektronische communicatienetwerken strafbaar te maken (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-103/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 3 van het koninklijk besluit van 22 september 1980 tot uitvoering van artikel 50, §2, tweede lid, van de wet van 5 augustus 1978 houdende economische en budgettaire hervormingen teneinde de gemeentefinanciën te ontlasten in het kader van de betaling van de pensioenen van de gemeentelijke mandatarissen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-108/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 337bis in het Strafwetboek, tot verzwaring van de straffen voor misdrijven gepleegd door ontsnapte gevangenen (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-110/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel betreffende therapeutische experimenten op zwangere en lacterende vrouwen (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-111/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot regeling van de voorlichting bij een openbare oproep tot sociale solidariteit (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-112/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, teneinde aan de geconventioneerde kinderonthaalsters het voordeel van de werkloosheidsverzekering te bieden (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-113/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 1971 houdende instelling van een uitkeringsverzekering en een moederschapsverzekering ten voordele van de zelfstandigen en van de meewerkende echtgenoten (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-115/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 342 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-117/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 teneinde een belastingvermindering in te stellen voor de begunstigden van de diensten voor gezinszorg en bejaardenhulp (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-118/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en tot instelling van een forfaitaire belastingregeling inzake auteursrechten en naburige rechten (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-119/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot reglementering van het beroep van sportmakelaar (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-120/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie over het wegverkeer, met het oog op het ondervangen van de gebrekkige werking van de diensten die autobestuurders die veroordeeld zijn tot het verval van het recht op sturen aan onderzoeken moeten onderwerpen (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-121/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende verbod op de kinderhandel (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-122/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-124/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek betreffende de verplichting tot levensonderhoud aan ascendenten (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-125/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wetgeving wat betreft de wijziging van het huwelijksvermogensstelsel zonder tussenkomst van de rechtbank (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-127/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 met betrekking tot de fiscale behandeling van bilocatie (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-128/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende het statuut van pleegouders (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-129/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de erfrechtelijke reserve van de descendenten te berekenen per staak (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-130/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde plaatsvervulling van de verwerpende erfgenaam toe te laten (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-131/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot aanvulling van het Gerechtelijk Wetboek teneinde de gedaagde te waarschuwen voor de gevolgen van het niet-verschijnen (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-132/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de kieswetgeving met het oog op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (van de heer Hugo Vandenberghe c.s.; Stuk 4-134/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende de regularisatie van het verblijf van bepaalde categorieën van vreemdelingen verblijvend op het grondgebied van het Rijk en tot oprichting van een Vaste Regularisatiecommissie (van de heer Philippe Moureaux c.s.; Stuk 4-135/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende de etikettering van transgene producten en houdende wijziging van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-136/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek met betrekking tot het onbetamelijk gedrag van een begunstigde (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-138/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoering van een betalingsbevel in het Gerechtelijk Wetboek (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-139/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de gecoördineerde wetten op de Rijkscomptabiliteit inzake de verjaring (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-140/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de geestesgestoorde onder voorlopig bewind met machtiging van de vrederechter te laten testeren (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-141/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 383bis van het Strafwetboek, teneinde de strafbaarstelling van pornografie uit te breiden tot de geluidsdragers (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-142/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade, teneinde te voorzien in de verplichte onttrekking van de zaak aan de jeugdrechtbank in geval van herhaling van zware misdrijven door een minderjarige van meer dan 16 jaar (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-143/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel teneinde bij de berechting van zware feiten gepleegd door een minderjarige ouder dan 16 jaar, de publicatie en verspreiding toe te staan van het verslag van de debatten voor de rechtbank (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-144/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel teneinde jongeren financieringssteun te verstrekken om hun rijopleiding te helpen betalen (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-145/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen tegen de arresten van het hof van assisen (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-147/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot instelling van een filmclassificatiesysteem (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-148/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging, wat de kunstenaars betreft, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-149/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot bescherming van de uitoefening van de door de Grondwet en het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en van de fundamentele vrijheden gewaarborgde rechten (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-150/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel ter bestrijding van de sociale marginalisering van de personen die zich prostitueren (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-151/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek, de op 14 juli 1994 gecoördineerde wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, alsook de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, teneinde de mogelijkheid in te voeren om naamloos te bevallen (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-152/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel betreffende de verantwoording, waardering en vermelding van milieuaangelegenheden in de jaarrekeningen en jaarverslagen van ondernemingen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-153/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 39 van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-156/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende invoering van een stelsel van au pairs voor senioren (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-157/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot opheffing van artikel 1016bis van het Gerechtelijk Wetboek (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-162/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van diverse bepalingen met het oog op de bestrijding van het partnergeweld (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-163/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot regeling van het post-mortemonderzoek (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-164/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 april 1983 tot vaststelling van de nadere regelen voor erkenning van geneesheren-specialisten en van huisartsen, teneinde criteria in te voeren waaraan een tegensprekelijk debat tussen de kamers van de erkenningscommissies van geneesheren-specialisten en de Hoge Raad moet voldoen (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-167/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot versoepeling van de verblijfsvoorwaarden voor hooggekwalificeerde vorsers (van de heren Jacques Brotchi en François Roelants du Vivier; Stuk 4-168/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel teneinde het elektronisch toezicht op en de hormonale farmacologische behandeling van in vrijheid gestelde seksuele delinquenten mogelijk te maken (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-169/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde het stiefkind als erfgenaam te kunnen benoemen (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-170/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens (van mevrouw Martine Taelman; Stuk 4-171/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de Belgische nationaliteit en van het Strafwetboek om het schijnhuwelijk als misdrijf te beschouwen (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-173/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie over het wegverkeer, teneinde voor bepaalde overtredingen een rechtvaardigingsgrond in te voeren voor geneesheren die in een noodsituatie handelen (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-174/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van een universele toegangskaart voor gehandicapten (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-175/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van het Strafwetboek wat betreft de ontvluchting van gevangenen (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-176/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot regeling van de reclame voor cosmetische ingrepen (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-177/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van een door de rechter opgelegde behandeling zodra de veroordelingsbeslissing voor plegers van seksuele misdrijven definitief is en van mobiel elektronisch toezicht door middel van een enkelband, bij hun invrijheidstelling (van mevrouw Christine Defraigne en de heer Alain Destexhe; Stuk 4-178/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de kieswetgeving met het oog op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (van de heer Geert Lambert; Stuk 4-179/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, teneinde een verbod in te stellen op het bedelen langs de openbare weg op alle plaatsen waar het verkeer kan worden gehinderd of onveilig gemaakt (van mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-181/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 37 van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens (van de heer Berni Collas; Stuk 4-183/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot regeling van het post-mortemonderzoek (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-184/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van diverse bepalingen met het oog op de strijd tegen dopinggebruik (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-185/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Strafwetboek teneinde aanmatiging van macht ten aanzien van rechterlijke overheden strafbaar te stellen (van mevrouw Isabelle Durant c.s.; Stuk 4-186/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 342bis in het Burgerlijk Wetboek inzake het ouderschapsboekje (van mevrouw Isabelle Durant c.s.; Stuk 4-187/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot regulering van het medisch aanbod (van mevrouw Isabelle Durant c.s.; Stuk 4-192/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot regeling van het draagmoederschap (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-193/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoering van een mobiliteitsvergoeding (van de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-195/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de kieswetgeving met het oog op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (1) (van de heer Joris Van Hauthem c.s.; Stuk 4-197/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belastingen over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en diensten bij die tarieven, ten einde een BTW-tarief van 6% in te voeren voor het bouwen van passiefhuizen (van mevrouw Anke Van dermeersch; Stuk 4-198/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en van de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen, om een maximum factuurbedrag per kWh vast te leggen (van mevrouw Anne-Marie Lizin; Stuk 4-200/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel ter bestrijding van anorexia bij jonge meisjes (van mevrouw Anne-Marie Lizin; Stuk 4-201/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wetgeving op de bevolkingsregisters wat betreft de inschrijving van personen gevestigd in bepaalde woningen waarin permanente bewoning niet is toegelaten (van mevrouw Nahima Lanjri; Stuk 4-202/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 57 van het Wetboek van Internationaal Privaatrecht (van mevrouw Nahima Lanjri; Stuk 4-203/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de invoering van een schorsing van de opzeggingstermijn tijdens een staking (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-204/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 286 van 31 maart 1984 houdende maatregelen om een betere inning te verzekeren van de socialezekerheidsbijdragen en de solidariteitsbijdragen verschuldigd door publiekrechtelijke rechtspersonen (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-205/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende het rustpensioen in de openbare sector bij feitelijke scheiding en echtscheiding (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-206/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot afschaffing van de sociale zekerheidsbijdragen op premies toegekend voor ploegenarbeid, nachtarbeid en onregelmatige arbeid (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-207/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot invoering van een vakantiegeld voor invaliden (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-208/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 20 juli 1991 houdende sociale en diverse bepalingen teneinde de ten laste van de Schatkist zijnde pensioenen van de personeelsleden van de psycho-medisch-sociale centra en van de centra voor leerlingenbegeleiding gelijk te stellen met de pensioenen van de personeelsleden van de onderwijsinstellingen (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-209/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 24 december 1999 houdende fiscale en diverse bepalingen met het oog op de ondersteuning van de ontwikkelingssamenwerking (van mevrouw Nahima Lanjri; Stuk 4-210/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot uitbreiding van het recht op vaderschapsverlof bij vroeggeboorte (van mevrouw Nahima Lanjri c.s.; Stuk 4-211/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de programmawet van 22 december 2003 betreffende de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing bij ploegen- of nachtarbeid (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-212/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten wat betreft het willekeurig ontslag van werknemers (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-213/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot uitbreiding van het recht op ouderschapsverlof (van mevrouw Nahima Lanjri c.s.; Stuk 4-214/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot uitbreiding van het recht op ouderschapsverlof voor alleenstaande ouders (van mevrouw Nahima Lanjri c.s.; Stuk 4-215/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 betreffende de buitenschoolse kinderopvang (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-216/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 wat betreft de aftrek van kinderopvang (van mevrouw Nahima Lanjri en de heer Wouter Beke; Stuk 4-217/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot oprichting van de derdewereldbevek (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-218/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens, wat betreft de antihanteerbaarheidsmechanismen (van mevrouw Sabine de Bethune en mevrouw Elke Tindemans; Stuk 4-219/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoering van een solidariteitsbijdrage op vliegtuigtickets en tot oprichting van een ontwikkelingsfonds ter financiering van gezondheidsinvesteringen in de derde wereld (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-220/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende de invoering van een belastingsvermindering voor aandelen in ontwikkelingsfondsen voor microfinanciering in ontwikkelingslanden en houdende de vaststelling van de voorwaarden voor de erkenning als ontwikkelingsfonds (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-221/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van de wet van 14 juni 2005 betreffende de follow-up van het optreden van de regering op het stuk van de Millenniumdoelstellingen inzake ontwikkeling (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-222/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 17 van de wet van 5 augustus 1991 op de wapenhandel, om de parlementaire controle te versterken (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-223/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Wetsvoorstel houdende organisatie van het Nationaal Contactpunt inzake internationaal ethisch ondernemen en tot wijziging van de wet van 31 augustus 1939 op de Nationale Delcrederedienst (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-224/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot aanvulling van artikel 34 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen van 14 juli 1994, om de terugbetaling mogelijk te maken van de kosten inzake de medische begeleiding en behandeling van overgewicht en obesitas (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-225/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende instelling van een federale gezinseffectrapportage (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-226/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot oprichting van een Federaal Comité "mannen en zorg" (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-227/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel houdende instelling van een kindeffectrapport (van mevrouw Sabine de Bethune; Stuk 4-229/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 10 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, om een kindertoets op de federale begroting in te stellen (van mevrouw Sabine de Bethune; Stuk 4-230/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 335 van het Burgerlijk Wetboek inzake de familienaam van het kind (van mevrouw Sabine de Bethune; Stuk 4-231/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot invoeging van een artikel 371bis in het Burgerlijk Wetboek (van mevrouw Sabine de Bethune; Stuk 4-232/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, met betrekking tot de sociale reïntegratie van prostituees (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-234/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 10 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, met het oog op de instelling van een gendertoets op de federale begroting (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-235/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van de pensioenwetgeving, wat betreft de cumulatie van een overlevingspensioen met de inkomsten uit een voortgezette beroepsactiviteit (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-236/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en het Gerechtelijk Wetboek, wat het gebruik van de naam van de echtgenoot betreft (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-237/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Wetsvoorstel tot wijziging van de federale heffingen op elektriciteit en gas, tot verzekering van de goede werking van de vrijgemaakte energiemarkt in België en het tegengaan van een te grote concentratie in de markten voor elektriciteitsproductie en de invoer van aardgas, tot verzekering van de onafhankelijkheid van de vervoersbedrijven van elektriciteit en aardgas en tot veiligstelling van de provisies voor de ontmanteling van kerncentrales in België (van de heer Bart Martens c.s.; Stuk 4-240/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Wetsvoorstel betreffende het commercialiseren van menselijke weefsels en cellen (van mevrouw Myriam Vanlerberghe en mevrouw Marleen Temmerman; Stuk 4-241/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstellen van bijzondere wet

Artikel 77 van de Grondwet

Voorstel van bijzondere wet tot wijziging van artikel 26 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof (van de heren Hugo Vandenberghe en Luc Van den Brande; Stuk 4-12/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.

Voorstel van bijzondere wet tot wijziging van de artikelen 25 en 26bis van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en van de artikelen 13 en 21 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven voor de verkiezing van de gewestraden (van de heer François Roelants du Vivier en mevrouw Christine Defraigne; Stuk 4-61/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Voorstel van bijzondere wet tot wijziging van artikel 87 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, alsook van artikel 79 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen, om de parlementaire assemblees een belangrijkere rol te geven in de organisatie van de administratie en de ministeriële kabinetten (van mevrouw Isabelle Durant en de heer Josy Dubié; Stuk 4-191/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.

Voorstel van bijzondere wet tot wijziging van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, met het oog op de regionalisering van het handelsvestigingsbeleid (van mevrouw Anke Van dermeersch en de heer Joris Van Hauthem; Stuk 4-196/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.

Voorstellen van resolutie

Voorstel van resolutie ter bestrijding van anorexia (van mevrouw Olga Zrihen en mevrouw Joëlle Kapompolé; Stuk 4-37/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs teneinde de diplomatieke en consulaire overheden in staat te stellen aan Belgen die in het buitenland verblijven of er zich bevinden een duplicaat van het rijbewijs uit te reiken en het te vernieuwen (van mevrouw Anne-Marie Lizin; Stuk 4-47/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende de toevoeging van Cambodja aan de lijst van partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-66/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Voorstel van resolutie ter bevordering van het gebruik van de Duitse taal (van de heren Berni Collas en François Roelants du Vivier; Stuk 4-67/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Institutionele Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende wetenschappelijke alternatieven voor dierproeven in het biomedisch onderzoek (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-72/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie ertoe strekkende om de technische beschermingsvoorzieningen op te heffen zodat de regeling voor de kopie voor eigen gebruik wordt heringevoerd, de "peer-to-peer"-communicatie te verduidelijken en een bemiddelingssysteem in te voeren als alternatieve vorm van conflictregeling (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-73/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie strekkende tot een betere aanpak, op het vlak van de volksgezondheid, van de risico's verbonden aan overgewicht en zwaarlijvigheid (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-74/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie dat ertoe strekt denkpistes en acties te lanceren met het oog op een samenhangend en geïntegreerd beleid inzake milieuziekten (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-94/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie tot organisatie van de staten-generaal van de eenoudergezinnen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-98/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie tot invoering van een meestbegunstigingsclausule ten voordele van de Europese vrouw (van de heer Philippe Mahoux c.s.; Stuk 4-100/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie om in het investeringsbeleid van de regering maatschappelijk verantwoorde normen op te nemen (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-104/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie ter bevordering van het goede verloop van de onderhandelingen met het oog op hereniging van Cyprus (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-114/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Voorstel van resolutie betreffende de begeleiding van minderjarige seksuele delinquenten (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-116/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Voorstel van resolutie betreffende de nanotechnologieën (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-123/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende het recht op kopiëren voor eigen gebruik (van de heer Philippe Monfils; Stuk 4-146/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie ter bestrijding van anorexia (van mevrouw Margriet Hermans en de heer Berni Collas; Stuk 4-154/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende een multidisciplinaire aanpak en betere preventie inzake obesitas (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-155/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie ter versterking van de positie van de gehandicapte en chronisch zieke op de arbeidsmarkt (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-158/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende het promoten en verder uitbouwen van werkvakantieprogramma's in het buitenland voor jongeren (van mevrouw Margriet Hermans en de heer Patrik Vankrunkelsven; Stuk 4-159/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie over de genderdimensie in statistieken en het opstellen van genderindicatoren (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-160/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende de gelijke verloning van vrouwen en mannen (van mevrouw Margriet Hermans; Stuk 4-161/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie inzake het opsporen en behandelen van aids (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-165/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie strekkende tot een curatieve, interdisciplinaire aanpak van overgewicht bij kinderen en zwaarlijvigheid bij volwassenen, alsook van de eraan verbonden risico's (van de heer Jacques Brotchi; Stuk 4-172/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie betreffende tienerzwangerschappen in ontwikkelingslanden (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-228/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Voorstel van resolutie over de genderdimensie in statistieken (van mevrouw Sabine de Bethune c.s.; Stuk 4-233/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Voorstel van resolutie tot inperking van de impact van zogenaamde "aasgierfondsen" op de schuldverlichting van landen uit de derde wereld (van de heer Paul Wille c.s.; Stuk 4-244/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Voorstellen tot herziening van het Reglement

Voorstel tot wijziging van artikel 18 van het Reglement van de Senaat, wat de erkenning van de fracties betreft (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-40/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot wijziging van artikel 9 van het Reglement van de Senaat, wat de benoeming van de leden van het Bureau betreft (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-41/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot invoeging van een artikel 86ter in het reglement van de Senaat om een adviescomité voor ruimtevaartaangelegenheden op te richten (van de heer François Roelants du Vivier; Stuk 4-63/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot wijziging van het Reglement van de Senaat, teneinde een gedragscode in te voeren inzake de individuele dienstverlening aan burgers door leden van de Senaat, en een commissie in te stellen die toeziet op de naleving ervan (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-99/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot invoeging in het Reglement van de Senaat van een artikel 86ter tot oprichting van een Adviescomité voor duurzame ontwikkeling (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-101/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot invoeging in het Reglement van de Senaat van een artikel 23bis, met betrekking tot de aanwijzing van Europese facilitatoren in de vaste commissie (van de heer Philippe Mahoux; Stuk 4-105/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot aanvulling van artikel 18 van het reglement van de Senaat met betrekking tot het erkennen van fracties (van mevrouw Isabelle Durant c.s.; Stuk 4-188/1).

-Verzonden naar het Bureau.

Voorstel tot oprichting van een onderzoekscommissie

Voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie om de grote dossiers van fiscale fraude te onderzoeken (van de heer Josy Dubié; Stuk 4-46/1).

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Commissies

Institutionele Aangelegenheden - Affaires Institutionnelles

Leden - Membres :

De heren/MM. Van den Brande, Vandenberghe, Leterme, Ide

De heren/MM. De Decker, Collas, Mevr./Mme Defraigne

De heren/MM. Anthuenis, Vankrunkelsven

De heren/MM. Van Hauthem, Coveliers

De heren/MM. Collignon, Moureaux

De heren/MM. Vande Lanotte, Lambert

De heer/M. Delpérée

De heer/M. Cheron

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heren/MM. Claes, Van Parys, Mevr./Mme Stevens, de heer/M. Beke, Mevr./Mme Smet

De heer/M. Monfils, Mevr./Mme Crombé-Berton, de heren/MM. Courtois, Roelants du Vivier

De heren/MM. Verhofstadt, Verwilghen, Wille

Mevr./Mme Van dermeersch, de heren/MM. Van Overmeire, Ceder

Mevr./Mme Lizin, de heer/M. Mahoux, Mevr./Mme Zrihen

Mevr./Mme Vanlerberghe, de heren/MM. Swennen, Van Nieuwkerke

De heren/MM. Dallemagne, Elsen

De heer/M. Daras, Mevr./Mme Durant

Justitie - Justice

Leden - Membres :

De heren/MM. Van Parys, Vandenberghe, Leterme, Mevr./Mme Stevens

Mevr./Mme Defraigne, de heer/M. Courtois, Mevr./Mme Crombé-Berton

Mevr./Mme Taelman, de heer/M. Verwilghen

De heer/M. Coveliers, Mevr./Mme Van dermeersch

De heren/MM. Collignon, Mahoux

De heren/MM. Swennen, Lambert

De heer/M. Delpérée

Mevr./Mme Russo

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heer/M. Claes, de dames/Mmes Lanjri, Tindemans, Schelfhout, de Bethune

De heren/MM. Monfils, Collas, Destexhe, Roelants du Vivier

De heren/MM. Vankrunkelsven, Verhofstadt, Wille

De heren/MM. Ceder, Buysse, Van Hauthem

De dames/Mmes Bouarfa, Kapompolé, de heer/M. Moureaux

De heren/MM. Vande Lanotte, Van Nieuwkerke, Mevr./Mme Vanlerberghe

De heer/M. Procureur, Mevr./Mme Delvaux

De heren/MM. Dubié, Daras

Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging - Relations extérieures et Défense

Leden - Membres :

De dames/Mmes Schelfhout, de Bethune, Tindemans, Smet

De heren/MM. Monfils, Destexhe, Roelants du Vivier

Mevr./Mme Hermans, de heer/M. Wille

De heren/MM. Ceder, Van Overmeire

De dames/Mmes Lizin, Zrihen

Mevr./Mme Temmerman, de heer/M. Lambert

De heer/M. Dallemagne

De heer/M. Dubié

Plaatsvervangers - Suppléants :

Mevr./Mme Lanjri, de heren/MM. Leterme, Van Parys, Schouppe, Beke

Mevr./Mme Defraigne, de heer/M. Brotchi, Mevr./Mme Crombé-Berton, de heer/M. Courtois

De dames/Mmes Lijnen, Taelman, de heer/M. Vankrunkelsven

Mevr./Mme Van dermeersch, de heren/MM. Van Gaever, Van Hauthem

De dames/Mmes Bouarfa, Kapompolé, de heer/M. Mahoux

De heren/MM. Martens, Swennen, Mevr./Mme Vanlerberghe

De heer/M. Procureur, Mevr./Mme Delvaux

Mevr./Mme Durant, de heer/M. Daras

Financiën en Economische Aangelegenheden - Finances et Affaires économiques

Leden - Membres :

De heren/MM. Schouppe, Van Parys, Vandenberghe, Beke

Mevr./Mme Crombé-Berton, de heren/MM. Collas, Fournaux

De heren/MM. De Gucht, Vankrunkelsven

De heer/M. Van Gaever, Mevr./Mme Van dermeersch

De dames/Mmes Kapompolé, Vienne

De heren/MM. Martens, Van Nieuwkerke

De heer/M. Dallemagne

De heer/M. Daras

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heren/MM. Claes, Van den Brande, Leterme, de dames/Mmes Lanjri, Schelfhout

De heren/MM. Brotchi, Roelants du Vivier, Mevr./Mme Tilmans, de heer/M. Courtois

De dames/Mmes Hermans, Lijnen, Taelman

De heer/M. Buysse, Mevr./Mme Jansegers, de heer/M. Ceder

Mevr./Mme Bouarfa, de heer/M. Mahoux, Mevr./Mme Zrihen

De dames/Mmes Vanlerberghe, Temmerman, de heer/M. Vande Lanotte

De heer/M. Delpérée, Mevr./Mme Delvaux

De heer/M. Cheron, Mevr./Mme Russo

Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden - Intérieur et Affaires Administratives

Leden - Membres :

De heren/MM. Claes, Van Parys, Mevr./Mme Lanjri, de heer/M. Beke

De heren/MM. Collas, Fournaux, Monfils

De heer/M. Anthuenis, Mevr./Mme Lijnen

De heer/M. Buysse, Mevr./Mme Jansegers

Mevr./Mme Bouarfa, de heer/M. Moureaux

De heer/M. Swennen, Mevr./Mme Vanlerberghe

De heer/M. Elsen

De heer/M. Daras

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heer/M. Schouppe, Mevr./Mme Tindemans, de heren/MM. Leterme, Vandenberghe, Mevr./Mme Stevens

De heren/MM. Destexhe, Mevr./Mme Defraigne, de heer/M. Roelants du Vivier, Mevr./Mme Crombé-Berton

Mevr./Mme Taelman, de heren/MM. Vankrunkelsven, Verwilghen

De heren/MM. Ceder, Coveliers, Van Hauthem

De heer/M. Collignon, de dames/Mmes Lizin, Kapompolé

De heren/MM. Vande Lanotte, Van Nieuwkerke, Mevr./Mme Temmerman

De heren/MM. Delpérée, Dallemagne

Mevr./Mme Durant, de heer/M. Cheron

Sociale Aangelegenheden - Affaires sociales

Leden - Membres :

De heer/M. Claes, Mevr./Mme Lanjri, de heer/M. Beke, Mevr./Mme Schelfhout

Mevr./Mme Tilmans, de heren/MM. Fournaux, Brotchi

De heren/MM. De Gucht, Vankrunkelsven

De heer/M. Ceder, Mevr./Mme Jansegers

De dames/Mmes. Bouarfa, Vienne

De dames/Mmes Temmerman, Vanlerberghe

Mevr./Mme Delvaux

Mevr./Mme Durant

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heer/M. Schouppe, de dames/Mmes Stevens, Tindemans, de Bethune, de heer/M. Ide

De heren/MM. Monfils, Destexhe, Collas, Mevr./Mme Defraigne

De dames/Mmes Hermans, Lijnen, de heer/M. Wille

De heren/MM. Van Overmeire, Buysse, Coveliers

Mevr./Mme Kapompolé, de heer/M. Mahoux, Mevr./Mme Zrihen

De heren/MM. Martens, Swennen, Vande Lanotte

De heren/MM. Elsen, Procureur

Mevr./Mme Russo, de heer/M. Dubié

Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen - Comité d'avis pour l'égalité des chances femmes-hommes

Leden - Membres :

De dames/Mmes Smet, Stevens, Tindemans, de Bethune

De heer/M. Destexhe, Mevr./Mme Tilmans, de heer/M. Fournaux

De dames/Mmes Hermans, Lijnen

De heren/MM. Van Gaever, Coveliers

De dames/Mmes. Zrihen, Lizin

De dames/Mmes Vanlerberghe, Temmerman

De heer/M. Procureur

Mevr./Mme Durant

Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden - Comité d'avis fédéral chargé des Questions européennes

Leden - Membres :

De heren/MM. Van den Brande, Schouppe

Mevr./Mme Crombé-Berton, de heer/M. Roelants du Vivier

De heer/M. Verwilghen

De heer/M. Van Overmeire

De heer/M. Mahoux

De heer/M. Lambert

Mevr./Mme Delvaux

Mevr./Mme Russo

Plaatsvervangers - Suppléants :

De dames/Mmes Smet, Tindemans

De heren/MM. Monfils, Courtois

De heer/M. Verhofstadt

Mevr./Mme Van dermeersch

Mevr./Mme Zrihen

Mevr./Mme Temmerman

De heer/M. Elsen

Mevr./Mme Durant

Parlementaire overlegcommissie

Vertegenwoordigers van de Senaat (11) - Représentants du Sénat (11)

Leden - Membres :

Mevr./Mme de Bethune, de heren/MM. Van Parys, Vandenberghe

De heer/M. De Decker, Mevr./Mme Defraigne

De heer/M. Wille

De heer/M. Van Hauthem

De heer/M. Mahoux

Mevr./Mme Vanlerberghe

De heer/M. Delpérée

De heer/M. Daras

Plaatsvervangers - Suppléants :

De heer/M. Beke, Mevr./Mme Lanjri, de heer/M. Schouppe

De heren/MM. Destexhe, Roelants du Vivier

De heer/M. Verwilghen

De heer/M. Coveliers

Mevr./Mme Bouarfa

De heer/M. Lambert

De heer/M. Elsen

Mevr./Mme Durant

Controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen

Vertegenwoordigers van de Senaat (10) - Représentants du Sénat (10)

Voorzitters - Senaat-Sénat, Kamer-la Chambre - Présidents

Leden - Membres :

De heren/MM. Beke, Schouppe

Mevr./Mme Defraigne

De heer/M. Anthuenis, Mme/Mevr. Lijnen

De heer/M. Van Hauthem

De heer/M. Mahoux

De heer/M. Lambert

De heer/M. Delpérée

De heer/M. Dubié

Plaatsvervangers - Suppléants :

Mevr./Mme de Bethune, de heer/M. Ide

De heer/M. Courtois

De heer/M. Wille, Mevr./Mme Hermans

De heer/M. Buysse

Mevr./Mme Zrihen

Mevr./Mme Vanlerberghe

De heer/M. Elsen

De heer/M. Daras

Ontslag en benoeming van regeringsleden

Bij brief van 13 juli 2007 zendt de eerste minister een afschrift over van het koninklijk besluit met als opschrift "Regering - Ontslag - Wijzigingen".

-Voor kennisgeving aangenomen.

Grondwettelijk Hof - Arresten

Met toepassing van artikel 113 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof, geeft de griffier van het Grondwettelijk Hof kennis aan de voorzitter van de Senaat van:

-Voor kennisgeving aangenomen.

Grondwettelijk Hof - Prejudiciële vragen

Met toepassing van artikel 77 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof, geeft de griffier van het Grondwettelijk Hof aan de voorzitter van de Senaat kennis van:

-Voor kennisgeving aangenomen.

Grondwettelijk Hof - Beroepen

Met toepassing van artikel 76 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Arbitragehof, geeft de griffier van het Grondwettelijk Hof kennis aan de voorzitter van de Senaat van:

-Voor kennisgeving aangenomen.

Hoge Raad voor de Justitie

Bij brief van 3 juli 2007, heeft de voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, overeenkomstig artikelen 259bis-14 en 259bis-18, van het Gerechtelijk Wetboek, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag 2006, goedgekeurd tijdens de algemene vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie van 30 mei 2007.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Auditoraten-generaal

Bij brief van 14 mei 2007 heeft de Procureur-generaal van het Auditoraat-generaal bij het Arbeidshof te Gent overeenkomstig artikel 346 van het Gerechtelijk Wetboek aan de Senaat overgezonden, het werkingsverslag 2006 van het Auditoraat-generaal bij het Arbeidshof te Gent, goedgekeurd tijdens zijn korpsvergadering van 9 mei 2007.

Bij brief van 14 mei 2007 heeft de Procureur-generaal van het Auditoraat-generaal bij het Arbeidshof te Luik overeenkomstig artikel 346 van het Gerechtelijk Wetboek aan de Senaat overgezonden, het werkingsverslag 2006 van het Auditoraat-generaal bij het Arbeidshof te Luik, goedgekeurd tijdens zijn korpsvergadering van 20 april 2007.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Rechtbank van eerste aanleg

Bij brief van 10 juli 2007 heeft de voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg te Namen overeenkomstig artikel 340 van het Gerechtelijk Wetboek aan de Senaat overgezonden, het werkingsverslag 2006 van de Rechtbank van eerste aanleg te Namen.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Arbeidshof

Bij brief van 22 mei 2007 heeft de eerste voorzitter van het Arbeidshof te Gent, overeenkomstig artikel 340 van het Gerechtelijk Wetboek aan de Senaat overgezonden, het werkingsverslag 2006 van het Arbeidshof te Gent, goedgekeurd tijdens zijn algemene vergadering van 15 mei 2006.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding

Bij brief van 12 juli 2007 heeft de directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding, overeenkomstig artikel 6 van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag 2006.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie en de commissie voor de Binnenlandse Zaken en voor de Administratieve Aangelegenheden.

Economische Overheidsbedrijven - Infrabel

Bij brief van 21 juni 2007 heeft de gedelegeerd bestuurder, overeenkomstig de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag voor het jaar 2006.

-Verzonden aan de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Economische Overheidsbedrijven - NMBS

Bij brief van 12 juli 2007 heeft de NMBS, overeenkomstig artikel 27, §3, van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag over het dienstjaar 2006.

-Verzonden aan de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Economische Overheidsbedrijven - Telecommunicatie

Bij brief van 7 augustus 2007 hebben de ombudsmannen voor Telecommunicatie, overeenkomstig artikel 46 van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag 2006 van de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

-Verzonden naar de commissie voor de Financiën en voor de Economische Aangelegenheden.

Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling

Bij brief van 12 juli 2007 heeft de voorzitter van de Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling, overeenkomstig artikel 19 van de wet van 5 mei 1997 betreffende de coördinatie van het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling, aan de Senaat overgezonden, het rapport 2006 van de Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling, en de rapporten 2006 van de leden van de Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling.

De verslagen van de Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling en van de leden van de Interdepartementale Commissie duurzame ontwikkeling kunnen ook geraadpleegd worden op de volgende webpagina: http://www.ICDO.fgov.be

-Gedeponeerd ter Griffie.

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle

Bij brief van 26 september 2007 heeft de viceeersteminister en minister van Binnenlandse Zaken, overeenkomstig artikel 26, van de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle aan de voorzitter van de Senaat overgezonden, het jaarverslag 2006 van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden.

Directie-generaal internationale samenwerking - Belgische technische coöperatie

Bij brief van 9 juli 2007 heeft de minister van Ontwikkelingssamenwerking, overeenkomstig artikel 30, §3, vierde lid, van de wet van 21 december 1998 tot oprichting van de "Belgische Technische Coöperatie" in de vorm van een vennootschap van publiek recht aan de Senaat overgezonden, het beleidsverslag, het verslag van het college van commissarissen en de jaarrekening voor 2006.

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging.

Kansspelcommissie

Bij brief van 17 juli 2007 heeft de voorzitter van de Kansspelcommissie, overeenkomstig artikel 16 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, aan de Senaat overgezonden, het jaarverslag 2006 van de Kansspelcommissie.

-Verzonden naar de commissie voor de Justitie.

Raadgevend Comité voor Bio-ethiek

Bij brief van 10 juli 2007 heeft de voorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, overeenkomstig artikel 17 van het samenwerkingsakkoord van 15 januari 1993 houdende oprichting van een Raadgevend Comité voor Bio-ethiek aan de Senaat overgezonden, het activiteitenverslag 2006-2007 van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.

Bij brief van 12 september 2007 heeft de voorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek aan de Senaat overgezonden:

het advies nr. 41 van 16 april 2007 over de geïnformeerde toestemming en "DNR"-codes.

-Verzonden naar de commissie voor de Sociale Aangelegenheden en naar de commissie voor de Justitie.

Europees Parlement

Bij brief van 10 juli 2007 heeft de voorzitter van het Europees Parlement aan de Senaat overgezonden:

aangenomen tijdens de vergaderperiode van 18 tot en met 21 juni 2007.

Bij brief van 13 juli 2007 heeft de voorzitter van het Europees Parlement aan de Senaat overgezonden:

aangenomen tijdens de vergaderperiode van 9 tot en met 12 juli 2007.

Bij brief van 24 september 2007 heeft de voorzitter van het Europees Parlement aan de Senaat overgezonden:

aangenomen tijdens de vergaderperiode van 3 tot en met 6 september 2007.

-Verzonden naar de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging en naar het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden.

Internationale Arbeidsconferentie

Bij brief van 12 juli 2004, heeft de Minister van Werk en Pensioenen, overeenkomstig de bepalingen van artikel 19, §5 en 6, van de Oprichtingsakte van de Internationale Arbeidsorganisatie, geamendeerd in 1946 en door het Parlement goedgekeurd bij de wet van 3 december 1947 (Belgisch Staatsblad van 3 juni 1948) aan de Senaat overgezonden, de originele teksten van de internationale documenten betreffende:

Bij brief van 25 juli 2007, heeft de Minister van Werk en Pensioenen, overeenkomstig de bepalingen van artikel 19, §5 en 6, van de Oprichtingsakte van de Internationale Arbeidsorganisatie, geamendeerd in 1946 en door het Parlement goedgekeurd bij de wet van 3 december 1947 (Belgisch Staatsblad van 3 juni 1948) aan de Senaat overgezonden, de originele teksten van de internationale documenten betreffende:

-Gedeponeerd ter Griffie.

-Van deze mededeling wordt aan de minister van Werk akte gegeven.