5-294COM | 5-294COM |
Mme la présidente. - Mme Maggie De Block, secrétaire d'État à l'Asile et la Migration, à l'Intégration sociale et à la Lutte contre la Pauvreté, répondra.
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - De berekening van de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en de integratietegemoetkoming (IT) is bijzonder complex.
Uit de informatie van de DG Personen met een handicap blijkt dat onder meer het inkomen van de persoon met een handicap en dat van de persoon waarmee hij of zij een gezin vormt, een invloed hebben op de hoogte van de IVT en de IT. De berekeningswijze alsook de in aanmerking te nemen inkomsten en de refertejaren vinden we terug in de wet van 27 februari 1987 en in het koninklijk besluit van 6 juli 1987. Beide teksten zijn in al hun complexiteit terug te vinden op de website van de DG Personen met een handicap.
De DG Personen met een handicap stelt zelf enkel een berekeningsmodule in Excel ter beschikking. De motivering, de uitleg of de verklaring van het bedrag waarop men als potentieel gerechtigde recht zou hebben, krijgt men natuurlijk niet. In het kader van een actieve openbaarheid van bestuur is de DG Personen met een handicap, net als alle andere overheidsinstanties, er nochtans toe gehouden om alle belanghebbenden op een verstaanbare manier te informeren over de dienstverlening.
Wordt de mogelijkheid onderzocht om, bijvoorbeeld via de website, duidelijker te communiceren met de potentieel gerechtigden? Zo ja, hoe beoogt de staatssecretaris de kwaliteit van de informatie aan de potentieel gerechtigden te verbeteren? Acht hij het niet noodzakelijk dat de DG Personen met een handicap, bijvoorbeeld op de site, expliciet benadrukt dat sommige wijzigingen, bijvoorbeeld in de gezinstoestand, aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de IVT en de IT?
Mevrouw Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. - Collega Courard, die helaas ziek is, heeft mij gevraagd te antwoorden.
De simulatiemodule is maar een van de hulpmiddelen die op de website ter beschikking gesteld worden om na te gaan wat het mogelijke recht op een tegemoetkoming is in een specifieke situatie. Men kan nog op verschillende andere plaatsen informatie terugvinden over de invloed van een wijziging van de inkomsten of de gezinssituatie op de tegemoetkoming. Dat kan meer bepaald via de rubriek `Tegemoetkomingen', subrubriek `Voor volwassenen', in de daar vermelde publicaties en in de antwoorden op veel gestelde vragen, via de rubriek `Je situatie wijzigt' en de daarin vermelde subrubrieken, via de rubriek `Hulp nodig' en de subrubriek `Publicaties' of via de zoekmotor.
De teksten op de website en van de publicaties zijn geschreven met aandacht voor een eenvoudige en leesbare taal. Zoals mevrouw Stevens terecht aanhaalt, is de wetgeving die aan de basis van de tegemoetkomingen ligt, echter heel complex. Daarom streeft de bevoegde dienst ernaar om de teksten regelmatig te evalueren op het vlak van leesbaarheid en begrijpelijkheid.
Op het ogenblik wordt zowel de indeling als de inhoud van de website herwerkt. In de toekomst zal er één pagina per tegemoetkoming zijn, met duidelijke uitleg over de criteria om in aanmerking te komen, waaronder inkomen, gezinssituatie en zelfredzaamheid.
De teksten in de rubriek over de te melden wijzigingen op het vlak van inkomen, zelfredzaamheid en gezinssituatie zullen verder worden vereenvoudigd.
Ten slotte vermeldt de staatssecretaris nog dat de aanvragers de dienst kunnen bereiken per telefoon, via een webformulier of door contact op te nemen met een maatschappelijk assistent.
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Verschillende personen met een handicap hebben mij gecontacteerd omdat ze de informatie te ingewikkeld vinden. Ik heb zelf geprobeerd de opzoekingen op de website te doen, maar ik moest hen de uitleg schuldig blijven.
Als enkel de zeer gespecialiseerde mensen bij de FOD nog weten hoe de vork in de steel zit en de juiste duiding kunnen verschaffen, kan ik enkel concluderen dat de overheid niet goed bezig is. Op die manier raakt de dienst overbelast. Ik betreur dus dat er op het vlak van de vereenvoudiging zo weinig resultaten geboekt zijn en ik vrees dat we voor het einde van de legislatuur geen beterschap meer kunnen verwachten.
(La séance est levée à 10 h 40.)