5-139

5-139

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 6 FEBRUARI 2014 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Freya Piryns aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding over «de toekomst van de voedselbedeling» (nr. 5-1299)

Mevrouw Freya Piryns (Groen). - Verschillende armoedeorganisaties die met voedselpakketten van Europa werken, maken zich ernstig zorgen. Ze vrezen dat hun werking in het gedrang komt nu de Europese Commissie aan de lidstaten een bijdrage van 15% vraagt voor de bekostiging van de Europese voedselpakketten. Tot voor kort organiseerde Europa de voedselbedeling vanuit het budget voor Landbouw en met voedseloverschotten werden voor heel Europa voedselpakketten samengesteld. Samen met u allen zou ik wel willen dat voedselbedeling niet nodig was, maar de realiteit is helaas anders. Zowat alle armoedemonitoren slaan deze dagen op tilt en heel wat kwetsbare groepen komen door de aanhoudende crisis, ook letterlijk, in de kou te staan en hebben echt nood aan voedselbedelingen.

Europa heeft nu beslist het budget voor Landbouw niet langer daaraan te besteden. In de plaats van de voedselhulpprogramma's komt er wel een nieuw "Fonds der Minstbedeelden". In de volgende meerjarenbegroting van 2014 tot 2020 wil de Europese Commissie 2,5 miljard euro reserveren voor dat fonds dat steun zal verdelen onder armen, daklozen en achtergestelde kinderen. De lidstaten moeten een aanvraag tot steun indienen en zelf 15% van de kosten voor hun rekening nemen.

In België, toch nog altijd een ingewikkeld land, is het niet zo vanzelfsprekend om te achterhalen wie voor die 15% zal instaan. Dat is dan ook nog altijd onduidelijk. Daarom vraag ik me af welke rol het Europees voedselhulpprogramma in het federale armoedebeleid zal spelen. Welke impact zal de 15%-maatregel hebben op het budget dat voor het federale armoedebeleid is uitgetrokken? Is er al overleg geweest tussen het federale niveau en de deelstaten over wie de kosten van de 15%-maatregel zal dragen? Kan de staatssecretaris tot slot garanderen dat de organisaties die met Europese voedselhulppakketten werken, hun werking kunnen voortzetten?

Mevrouw Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. - De filosofie van het nieuwe Fonds voor hulp aan de Minstbedeelden loopt gelijk met deze van het federaal armoedebeleid. Het Fonds heeft als doel de sociale samenhang te versterken door de ergste vormen van armoede uit te roeien. Het moet een element zijn in het bereiken van de Europese en Belgische armoededoelstellingen.

De gesprekken met de regio's omtrent de organisatie van het beheer van deze middelen zijn volop bezig. In deze gesprekken staat de continuïteit van de voedselbedeling centraal. Dit heb ik gisteren ook duidelijk gemaakt op het overlegcomité met de regio's.

In afwachting van het aanduiden van een Belgische beheersautoriteit en het indienen van een operationeel programma voor het Fonds zijn wel al de nodige voorbereidingen gestart. Er wordt op dit moment een openbare aanbesteding voorbereid om, in het kader van het Fonds, voedingsmiddelen voor 2014 aan te kopen. Op deze manier zullen de organisaties die het voedsel verdelen op tijd een levering krijgen. Doelstelling is om in 2014 de leveringen te starten rond de maand juni, zodat de continuïteit verzekerd is.

Hiervoor werkt de POD Maatschappelijke Integratie samen met het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau (BIRB), dat voorheen het Europese voedselprogramma via het landbouwbeleid beheerde. Dit om de door de jaren heen opgedane kennis en expertise niet verloren te laten gaan.

Intussen worden de gesprekken met de regio's voortgezet inzake de definitieve regeling voor het beheer van het fonds en voor de uitwerking van het operationeel programma 2014-2020.

Zoals u aanhaalt, is er een verplichte cofinanciering van 15%. Dit betekent dat aan België gevraagd wordt om nog 10 miljoen bijkomend te investeren over 7 jaar. De onderhandelingen zijn zoals gezegd nog lopende.

De continuïteit van de voedselbedeling staat centraal. Ik hoop op een akkoord op korte termijn.

Mevrouw Freya Piryns (Groen). - Ik ben zeer blij dat er op korte termijn in elk geval voor de continuïteit wordt gezorgd. Ik hoop echter ook dat de onderhandelingen nog vóór de verkiezingen kunnen worden afgerond, zodat we ook op lange termijn een oplossing hebben. De staatssecretaris zegt het zelf, armoede zou de wereld én België uit moeten worden geholpen. Dat is uiteraard de doelstelling, maar helaas staan we daar nog erg ver vanaf en is voedselbedeling voorlopig nog altijd nodig. Zijn er concrete afspraken om nog vóór de verkiezingen een oplossing te vinden of wordt het toch een beetje op de lange baan geschoven?

Mevrouw Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. - Gisteren vergaderde het Overlegcomité, komende maand komt het opnieuw samen en tussenin moeten we toch tot een besluit kunnen komen.