5-274COM

5-274COM

Commission des Relations extérieures et de la Défense

Annales

MARDI 21 JANVIER 2014 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Demande d'explications de M. Patrick De Groote au vice-premier ministre et ministre de la Défense sur «le site de démantèlement de munitions à Poelkapelle» (no 5-4241)

De heer Patrick De Groote (N-VA). - In december 2012 kwam het 169e Boek van het Rekenhof uit, met onder meer een audit over het munitiebeheer van Defensie. In deze audit kan men de evolutie van het aantal vernietigde toxische munitie (alle kalibers) volgen voor de periode 2007-2011: 880 in 2007, 1609 in 2008, 1727 in 2009, 907 in 2010 en 415 in 2011.

De audit hield echter nog geen rekening met een ongeluk eind augustus 2012 in één van de twee ontmantelingsinstallatie van DOVO te Poelkapelle, waarover de Vlaamse pers van 30 augustus 2012 berichtte. Een obus zou toen zware schade aan het installatiegebouw hebben aangebracht.

Wat is er precies gebeurd? Hoe groot is de schade?

Heeft Defensie een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk? Is dit onderzoek afgerond? Wat zijn de resultaten?

In de pers van 30 augustus werd medegedeeld dat het blussysteem in werking was getreden en dat de vrijgekomen dampen in het gebouw waren gebleven. Het personeel en de omwonenden zouden dus geen gevaar hebben opgelopen. Hoe verliep echter de communicatie met de omwonenden op het moment van het ongeval en de periode die erop volgde? Hoe werden zij ingelicht?

Is het juist dat sinds het ongeluk de ontmanteling en de verwerking van toxische munitie is gestopt? Wordt de voorraad aan te vernietigen toxische munitie opgestapeld te Poelkapelle? Hoe groot is intussen deze voorraad?

Is er zicht op een hervatting van de ontmanteling van toxische munitie? Zo ja, wanneer zal de ontmanteling opnieuw operationeel zijn? Zo niet, wat is de oplossing?

De heer Pieter De Crem, vice-eersteminister en minister van Landsverdediging. - Een Duits projectiel, kaliber 15 cm, geïdentificeerd als een projectiel met vloeibare chemische lading, kwam tijdens het aanboren tot ontploffing. De ontploffing veroorzaakte grote schade aan de infrastructuur. Het herstellen van de installatie in de oorspronkelijke staat wordt op 1,7 miljoen euro geraamd. De aanpassing van de installatie aan de huidige modernere technologieën zou de kost doen oplopen tot 4 miljoen euro.

Er werden drie onderzoeken ingesteld. Er was een administratief onderzoek op niveau van het korps en een onderzoek door het parket van de procureur des Konings te Brugge. Beide werden afgesloten zonder gevolg. Het derde onderzoek, een incidentenonderzoek door de preventiedienst, toonde aan dat het personeel heeft gereageerd volgens de bestaande procedures en onmiddellijk de noodzakelijke acties heeft ondernomen. Daarenboven heeft de korpscommandant van DOVO op basis van de resultaten van het incidentenonderzoek een actieplan opgesteld dat dergelijke incidenten in de toekomst zou moeten uitsluiten of de kansen op een incident nog zou moeten beperken. Alle actiepunten van dit actieplan werden behandeld, waaronder het gebruik van performantere röntgenapparatuur.

Voor ongevallen met ontploffing met impact buiten het militaire domein, waarbij omwonenden onmiddellijk gewaarschuwd moeten worden, is er het noodplan Yperiet. Aangezien in dit geval de effecten van de ontploffing beperkt bleven tot de installatie zelf, werden de omwonenden niet onnodig gealarmeerd. Op 29 augustus 2012 was er wel een officieel persbericht, dat door verschillende media op 29 en 30 augustus 2012 werd verspreid.

Sinds het incident worden geen projectielen met een vloeibare chemische lading ontmanteld. Het vernietigen van projectielen met een vaste chemische lading in de vernietigingskamer CDC wordt wel nog continu voortgezet.

Aangezien de ontmantelingsinstallatie niet meer operationeel is, wordt munitie met vloeibare chemische lading momenteel noodgedwongen veilig opgeslagen te Poelkapelle. De voorraad chemische munitie die in het kwartier is opgeslagen, bestond op 21 november 2013 uit 3259 projectielen, waarvan 265 met een vaste chemische lading en 2976 met een vloeibare chemische inhoud. Sinds het incident op 29 augustus 2012 werden 676 bijkomende projectielen opgeslagen.

Naast een studie over de mogelijke herstelling van het bestaande gebouw werd ook prospectie gedaan naar nieuwe state-of-the-artontmantelingstechnologieën voor chemische munitie. Voor een vergelijkbare life-cycle cost geniet de oplossing op basis van de nieuwe technologieën om redenen van efficiëntie de voorkeur. Binnen het budget van Defensie is er op het ogenblik echter onvoldoende ruimte om de bouw van zo een installatie te programmeren.

Om snel tot een duurzame oplossing te komen, heb ik in augustus mijn collega's die bij de gewesten bevoegd zijn voor Leefmilieu, voorgesteld overleg te starten over de problematiek van het ontmantelingsgebouw. Tot heden heeft het Waals Gewest zich bereid verklaard hierover te overleggen, ik wacht op het antwoord van het Vlaams en het Brussels Gewest.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om nog eens mijn waardering te betuigen voor het personeel van DOVO, dat altijd klaarstaat om munitie of andere explosieven onschadelijk te maken, te vervoeren en te vernietigen, zoals maandag 2 december jongstleden nog bij een incident in Zelzate.