5-138 | 5-138 |
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - De Belgische Staat is opnieuw veroordeeld voor de slechte behandeling van geïnterneerden. Deze keer gaat het om een man die al sinds 1982 opgesloten zit zonder behandeling. Voor alle duidelijkheid, dat is dus meer dan 30 jaar!
Volgens zijn advocaat heeft de rechter voorlopig alleen een schadevergoeding van 7.500 euro toegekend voor de periode tussen 2008 en het vonnis. De periode daarvoor kan ook nog in rekening worden gebracht en dan zullen de kosten nog aanzienlijk oplopen.
Het is niet de eerste keer dat de Belgische Staat daarvoor op de vingers werd getikt. Dat gebeurt nu opnieuw, door een Belgische rechtbank. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat al meerdere malen gedaan en zelfs Rusland vindt het nu geoorloofd kritiek te geven op het interneringsbeleid van België. Het non-beleid blijft duidelijk internationaal niet onopgemerkt.
In elk antwoord en debat schermt de minister altijd met toekomstige projecten zoals het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent of een eventuele uitbreiding van Paifve, maar dat volstaat natuurlijk helemaal niet.
Puur cijfermatig zullen immers nog heel wat geïnterneerden niet de juiste opvang kunnen krijgen en daarnaast blijven de gevangenissen veel te weinig middelen en ondersteuning krijgen van de regering. Bovendien zal er weinig of niets veranderen aan het inhumane regime voor geïnterneerden die vandaag in de gevangenis zitten en daar zullen blijven zitten.
Ik heb deze vraag al verschillende keren gesteld, dus ik val in herhaling. Welke acties heeft de regering ondernomen en zal ze ondernemen - naast het bouwen van het FPC in Gent, waarvan de eerste steen nota bene door de vorige minister van Justitie werd gelegd - om de wantoestanden in de Belgische gevangenissen met betrekking tot geïnterneerden aan te pakken? Hoeveel veroordelingen en boetes moeten er nog volgen vooraleer de minister in actie schiet?
Ik benadruk dat we spreken over geïnterneerden in de gevangenis en niet over geïnterneerden die in de toekomst in het Forensisch Psychiatrisch Centrum of in een instelling ter bescherming van de maatschappij zullen belanden.
(M. Willy Demeyer, vice-président, prend place au fauteuil présidentiel.)
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - Zoals u weet zijn we volop bezig met de bouw en aanbesteding van speciale centra voor geïnterneerden. Daardoor zal de capaciteit in Vlaanderen met 452 plaatsen toenemen. Het betreft niet alleen het FPC Gent, maar ook het FPC Antwerpen. De officiële eerstesteenlegging voor de instelling in Antwerpen is trouwens binnen een drietal weken gepland.
Sommige geïnterneerden horen inderdaad helemaal niet thuis in de federale gevangenissen. Iedereen is het daarover eens. De problematiek van de geïnterneerden situeert zich wel grotendeels op het vlak van de doorstroming naar externe zorginstellingen voor geïnterneerden. Ook hier is dat het geval. Ondanks de beslissingen van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij (CBM) en de inspanningen van de penitentiaire administratie, is geen enkele instelling gevonden die bereid was betrokkene op te nemen, waardoor men genoodzaakt was om hem in Turnhout te houden.
Precies om dat probleem zo goed mogelijk op te vangen, werd er overgegaan tot de bouw van de FPC's. Het FPC is zo opgevat dat er verschillende afdelingen zijn waarin de geïnterneerden terechtkomen. De behandeling is gericht op resocialisatie en doorstroming. Eens de geïnterneerde de verschillende afdelingen heeft doorlopen, zal hij beter voorbereid zijn op de doorstroming naar het reguliere circuit. Op die manier zou de doorstroming vlotter moeten gebeuren voor de complexere dossiers. Ik verwacht wel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, ook Vlaanderen. Het federale niveau zorgt ervoor dat er verschillende afdelingen worden georganiseerd, gericht op de doorstroming naar het reguliere circuit, maar het is de bedoeling dat de doorstroming ook effectief gebeurt. Om de doorstroming naar het reguliere circuit beter te organiseren, wat zowel de verantwoordelijkheid is van Volksgezondheid als van de Gemeenschappen, zijn we gestart met een Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, met name de Taskforce Geïnterneerden, waarbij Volksgezondheid en Justitie drie zaken bekijken:
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Ik ben op de hoogte van de bouw van de FPC's in Gent en in Antwerpen en ik vind dat zeer positief.
Wat de verbetering van de omstandigheden van de geïnterneerden in de gevangenissen betreft, ben ik blij te vernemen dat er een interministerieel overleg wordt georganiseerd. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
Als men spreekt over verantwoordelijkheid, gaat het vooral om de verantwoordelijkheid van de federale regering, in het bijzonder van Justitie en zeker ook van Volksgezondheid.
Ik hoop dat er snel resultaat komt. Wanneer mogen wij de eerste resultaten van dat interministerieel overleg verwachten? Zal dat nog deze legislatuur gebeuren? Of is het voor de volgende?
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - Ik zal dat tijdspad opvragen. Ik heb er geen idee van. Ik weet wel dat bij alle betrokkenen een vaste wil bestaat, omdat iedereen erkent dat de problematiek van de doorstroming reëel is.
Bekijkt men de veroordelingen die we hebben opgelopen, dan ziet men dat het in een vierde van de gevallen om een probleem bij Justitie gaat, en in drie vierde van de gevallen om een probleem van te weinig doorstroming naar het reguliere circuit. De bevoegde ministers zijn zich daarvan bewust. Daarom bekijken we die problematiek samen.
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Ik dank de minister voor haar bijkomende uitleg en hoop dat we op korte termijn resultaat mogen verwachten. Het probleem sleept al veel te lang aan. De minister heeft die toestand geërfd van haar voorgangers, maar het wordt nu tijd om resultaat te boeken.