5-131

5-131

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 12 DECEMBER 2013 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Mieke Vogels aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken over «het niet uitvoeren van het regeerakkoord met betrekking tot het gelijkstellen van de aftrek van de woonbonus op de fictieve belastingschaal van 45%» (nr. 5-1217)

Mevrouw Mieke Vogels (Groen). - Volgende week zal de Senaat waarschijnlijk de nieuwe financieringswet goedkeuren. Alle fracties die de zesde staatshervorming hebben gesteund, zullen er zeer blij om zijn dat die timing wordt gehaald en dat op die manier het hele pakket op parlementair niveau kan worden afgerond.

Het woonbeleid is een van de belangrijke bevoegdheden die de financieringswet naar de gewesten zal overhevelen. Hetzelfde zal gebeuren met de financiële middelen om dat beleid uit te oefenen, met name de woonbonus die tot medio volgend jaar nog federaal blijft.

Mensen die een hypothecaire lening aangaan om hun enige gezinswoning te verwerven, kunnen rekenen op zo'n bonus. Hij bestaat uit een fiscale aftrek die jaarlijks wordt bepaald en verrekend op de hoogste belastingschaal.

Als de Vlaamse regering morgen bevoegd wordt voor het woonbeleid en dus ook voor de woonbonus, dan heeft ze echter net zoals de Waalse en Brusselse regeringen een probleem. De Vlaamse regering kan immers geen fiscale voordelen toekennen en moet werken met belastingkredieten. Ze zal dus op Vlaams niveau geen band met de belastingschalen mogelijk kunnen maken.

Daarom bepaalde het regeerakkoord dat, alvorens de overdracht zou plaatsvinden, de woonbonus zou worden verrekend op één fictieve schaal, namelijk de belastingschaal van 45%.

De tweede reden voor zo'n werkwijze is minstens even belangrijk. Het wordt namelijk mogelijk een van de schrijnendste voorbeelden van het Mattheuseffect op te heffen. Op het ogenblik kan immers wie het meest verdient, ook het meest aftrekken voor de aankoop van zijn huis.

Maar bij mijn weten is dat punt van het regeerakkoord één week vóór de goedkeuring van de financieringswet nog steeds niet uitgevoerd.

Als de fiscale aftrek van de woonbonus niet gebeurt via de fictieve belastingschaal van 45%, zullen de gewesten, ook als ze dat willen, het huidige woonbeleid niet kunnen overnemen en voortzetten.

Waarom wordt het regeerakkoord inzake de hervorming van de woonbonus niet uitgevoerd?

Zijn de meer- of minkosten reeds berekend van de gelijkschakeling van de woonbonus, voor al wie er recht op heeft, op een fictieve schaal van 45%?

De heer Koen Geens, minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken. - Het ontwerp van bijzondere wet tot herziening van de bijzondere financieringswet wordt wellicht volgende week in de plenaire vergadering van de Senaat goedgekeurd of in elk geval besproken. Het bepaalt dat de gewesten vanaf 1 juli 2014 exclusief bevoegd zullen zijn voor de fiscale voordelen verbonden aan de eigen woning. Het omvat dus alle systemen die momenteel voor de lopende leningen bestaan, niet alleen de woonbonus, maar ook het zogenaamde bouwsparen en het langetermijnsparen, natuurlijk voor zover het op de eigen woning betrekking heeft.

Vóór de overheveling van bevoegdheden een feit is, dus vóór het einde van deze legislatuur, is de regering van plan het belastingwetboek conform te maken aan de nieuwe financieringswet. We willen dat doen om rechtszekerheid te creëren, in de eerste plaats voor de mensen, maar ook voor de administraties. Bij de bevoegdheidsoverdracht kan de fiscale regeling dan automatisch worden voortgezet zonder dat de gewesten verplicht zijn halsoverkop wetgevend op te treden. Het federale wetsontwerp zal aan het parlement worden voorgelegd in de loop van de maand januari.

Indien het ontwerp van bijzondere wet tot herziening van de bijzondere financieringswet door de Senaat wordt aangenomen, zal de aftrek voor de enige woning, de woonbonus, vanaf aanslagjaar 2015 worden omgevormd tot een evenwaardige belastingvermindering tegen het zogenaamd marginaal tarief. Alle andere voorwaarden en regels blijven daarbij gelden.

Het ontwerp van bijzondere wet impliceert ook dat voor contracten die worden gesloten vanaf 1 januari 2015 de gewestelijke belastingvoordelen voor de eigen woning niet langer kunnen worden verleend tegen het marginaal tarief. Een vast of proportioneel tarief zal wel mogelijk zijn. Dat wordt in de eerste plaats overgelaten aan de gewesten.

Het ontwerp van bijzondere wet voorziet wel in een "vangnetbepaling", voor het geval de gewesten zich daarover niet vóór 1 januari 2015 zouden uitspreken. In dat geval zal voor de contracten die worden gesloten vanaf 1 januari 2015 een uniform tarief van 45% worden toegepast.

Mevrouw Mieke Vogels (Groen). - Ik dank de minister. Het is de eerste keer dat ik zo'n duidelijk antwoord krijg op vragen over de woonbonus.

Ik kan daaruit echter alleen maar concluderen dat het regeerakkoord tijdens de huidige legislatuur niet meer zal worden uitgevoerd. De Vlaamse minister van Wonen, van sp.a-signatuur, heeft me nochtans in de commissie voor Woonbeleid bevestigd dat dat wel het geval zou zijn. Het antwoord van de federale minister bevestigt voor mij echter alleen maar wat ik in de wandelgangen hoor, namelijk dat Open Vld dwarsligt.