5-121

5-121

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 24 OCTOBRE 2013 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Question orale de Mme Inge Faes à la vice-première ministre et ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des Chances sur «les violences à l'encontre de la police» (no 5-1139)

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Op 6 september 2012, nu meer dan een jaar geleden, vond de eerste plenaire vergadering plaats in de strijd tegen het geweld ten aanzien van de politie. Aan die vergadering namen naast de Commissaris-Generaal van de Federale Politie, de vertegenwoordiger van de lokale politie, vakbondsafgevaardigden, alsook de minister en haar collega de minister van Justitie deel.

Na die plenaire vergadering volgden er nog verscheidene werkgroepvergaderingen, om het fenomeen van geweld tegen politieagenten te onderzoeken en er antwoorden op te formuleren. Het resultaat van al die vergaderingen waren de zogenaamde "dertien engagementen". Die engagementen moesten een eerste stap zijn naar een globaal plan om het geweld tegen politieagenten prioritair te bestrijden. Bovendien verklaarde de minister dat zij, samen met haar collega van Justitie, er waakzaam op zou toezien dat er in dat dossier concrete stappen werden gedaan.

Een jaar later zijn, alle vergaderingen, werkgroepen en dure verklaringen ten spijt, slechts 2 van de 13 engagementen verwezenlijkt. Van het beloofde globaal plan is eigenlijk geen sprake. Dat meer dan 4000 politieagenten gisteren, met de morele steun van hun Commissaris-Generaal, actie voerden, bewijst dat het geweld tegen de gewone politieagenten op de straat ondertussen de spuigaten uitloopt.

De veiligheid van onze politieagenten ligt mij na aan het hart. Reeds in januari 2013 vroeg ik de minister in een schriftelijke vraag naar cijfers hierover. Een antwoord hierop heb ik echter nog niet ontvangen.

Welke concrete stappen gaat de minister op korte termijn nemen om het geweld tegen de politie te laten stoppen? Wanneer worden de overige 11 engagementen en het globaal plan tegen geweld ten aanzien van de politie gerealiseerd?

Mevrouw Joëlle Milquet, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen. - De bestrijding van geweldplegingen tegen de politie is zeker een van mijn prioriteiten, alsook van de regering. Ik ben het volledig eens met het standpunt van de politiemensen en hun vertegenwoordigers dat dit soort van geweld een efficiënte aanpak vergt.

De minister van Justitie en ikzelf sparen geen inspanningen om in dat dossier vooruitgang te boeken.

Ik heb hier de lange lijst van de diverse acties en van de koninklijke besluiten die werden bekendgemaakt of die volledig klaar zijn en zich in handen van de minister van Begroting bevinden. Tevens heb ik hier de lijst van onze diverse verwezenlijkingen en van de wijze waarop wij onze engagementen hebben vervuld.

Het betreft opleidingen, nieuwe subsidies voor het aanschaffen van beschermingsmiddelen voor de lokale en federale politie. Vanaf nu krijgt bijvoorbeeld elke aspirant een kogelwerende vest na het einde van de opleiding.

Tevens zijn er de koninklijke besluiten en statutaire wijzigingen voor een betere ondersteuning van de politiemensen, wanneer ze het slachtoffer worden van geweld.

Ik overhandig de nota voor senator Faes.

Mevrouw Inge Faes (N-VA). - Ik dank de minister voor haar antwoord. Ik zal de nota bestuderen, want zo snel kan ik niet lezen.

De cijfers die ik in januari heb gevraagd zijn er echter niet bij. Kan de minister dat nogmaals onderzoeken en de cijfers actualiseren? Mijn vraag dateert immers van januari 2013 en we zijn bijna een jaar verder.