5-222COM | 5-222COM |
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Het vinden van geschikte verpleegkundigen is niet evident, zeker als het om forensisch verpleegkundigen gaat. Dat is immers een knelpuntberoep. Goede krachten zijn felbegeerd en dus schaars. Daarom is het belangrijk dat de werkgever goed met het verpleegkundig personeel omgaat. Dat geldt ook voor een overheidsdienst zoals de FOD Justitie. Onderdeel van een goede omgang met het personeel is een duidelijk beleid omtrent selectie, aanwervingen, benoemingen en promoties.
Groot is dan ook mijn verbazing wanneer men mij vertelt dat een twintigtal leden van het verplegend personeel van de FOD Justitie, die in mei 2012 geslaagd waren voor het examen om een statutaire benoeming van niveau B te krijgen, vandaag nog steeds in het ongewisse zijn over die benoeming. Het betreft mensen die al als verpleegkundige werken voor FOD Justitie, weliswaar met een interimcontract. Ondertussen stellen ze vast dat de aanwerving van verpleegkundigen binnen de penitentiaire inrichtingen niet verloopt volgens eerder gemaakte afspraken. De examenresultaten worden blijkbaar niet gevolgd, maar in de plaats worden enkel contractuele verpleegkundigen vastbenoemd.
Is de minister zich bewust van deze situatie? Is dit een nieuw beleid van de minister betreffende de rekrutering van forensisch verpleegkundigen? Waarom en op welke juridische basis hebben contractuele verpleegkundigen voorrang op interimkrachten? Wanneer wordt de procedure voor de opmaak van het personeelsplan 2013 afgerond?
(M. Bert Anciaux prend place au fauteuil présidentiel.)
Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Justitie. - Ik ken de situatie. Ze is het gevolg van de regels die gelden voor het aanwerven van personeel wanneer er geen goedgekeurd personeelsplan bestaat, wat het geval is voor 2012. In dat geval is omzendbrief nr. 623 over de informatie inzake de personeelsenveloppes 2013 en 2014 en de personeelsplannen 2013 van kracht. In deze omzendbrief wordt vermeld dat "ingeval van absolute noodzaak, een gemotiveerde aanvraag tot afwijking voorgelegd zal worden, gelijktijdig aan de minister van Begroting en aan de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. Zij zullen desgevallend een afwijking toestaan."
Deze uitzondering werd aangevraagd voor de aanwerving van verpleegkundigen en zo hebben we wervingen kunnen realiseren. Deze wervingen werden echter beperkt tot de laureaten die al contractueel in dienst waren. De FOD Justitie heeft hierin de instructies van de FOD P&O en Budget gevolgd, die trouwens niet alleen gelden voor de FOD Justitie, maar ook voor alle andere FOD's. Ik nodig mevrouw Stevens dus uit om de overige vragen te richten aan mijn collega's die bevoegd zijn voor deze materie.
Justitie heeft uiteraard de verlenging aangevraagd van de wervingsreserve en is momenteel bezig met de opmaak van het personeelsplan 2013. Ik kan onmogelijk een datum geven voor de afronding ervan. Ik ben daar immers niet alleen bevoegd voor.
Mevrouw Helga Stevens (N-VA). - Ik dank de minister voor haar antwoord. Ik zal ook haar collega, de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, hierover aanspreken.
Destijds werd een oproep gelanceerd om kandidaten te werven, die voor iedereen openstond, ook voor statutair benoemden. Dat betekent dat allerlei kandidaten, zowel personen die eerder niet bij de FOD Justitie werkten, als personen die op contractuele basis of met een interimcontract in dienst zijn bij de FOD Justitie, gesolliciteerd hebben. Achteraf vernemen ze dat bepaalde groepen voorgetrokken worden. Toevallig zijn dat nu de contractuele verpleegkundigen.
Dat is geen correcte manier van werken. Ook vanuit de vakbonden is daar ontevredenheid over. Deze gang van zaken toont weinig respect voor de betrokken kandidaten. Ik reken erop dat de geldigheid van de wervingsreserve wordt verlengd zodat de mensen niet opnieuw een examen moeten afleggen. Ik blijf deze zaak opvolgen.